AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk? AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk?
Konya Büyükşehir Belediyesi ile Kerkük arasındaki kardeş şehir mutabakatı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Hazreti Mevlana’nın birleştirici ruhunun, kardeşlik ortamının yaşanmasına imkan verdiğini belirten Bakan Davutoğlu, ezelden beri kardeş olan iki şehrin ebediyete kadar da kardeş olacağını vurguladı. Davutoğlu, “Hepimiz bundan sonra Koneviyiz, Basriyiz, Kerkükiyiz, Belhiyiz. Çünkü aynı kadim medeniyetten geliyoruz. Aynı köklü değerleri paylaştık. Kaderlerimizi de Allah bir eyledi.” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Irak’ın Kerkük şehri arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacak kardeş şehir mutabakatı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.
Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’ndaki toplantıda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kerkük’ün, Basra’nın ve Belh’in her zaman Konya’nın gönlünde yaşadığını ifade etti. Ziyaretin ve gerçekleştirilen toplantıların şehirlerarası ilişkilerin yanında ülkeler arasındaki ilişkileri de güçlendireceğini kaydeden Başkan Akyürek, Konya’nın bu tür toplantılarla uluslar arası ilişkilerin de bir kesişme noktası haline geldiğini dile getirdi.

Toplantının Şeb-i Aruz gününde olmasının önemine dikkat çeken Başkan Akyürek, Hazreti Mevlana’nın “Bir canım ama yüz binlerce bedenim var. Seni inciten beni de incitir” sözünü yeniden insanlığa hatırlatma ihtiyacını da hep birlikte duyduklarını ifade etti.

EN ANLAMLI TOPLANTILARDAN BİRİ

Belediye Meclis tarihinin en anlamlı toplantılarından birinin yapıldığını kaydeden Başkan Akyürek, Konya Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda olmanın Konyalı olmak anlamına geldiğini vurguladı. Başkan Akyürek, “Bugün hepimiz için unutulmayacak bir gün. Sizleri Konya’nın kıymetli hemşehrileri kabul ediyor, ilişkilerin güçlenerek devamını diliyoruz” dedi.

TECRÜBENİZİ KERKÜK’E TAŞIMANIZI İSTİYORUZ

Kerkük Vilayet Meclisi Başkanı Hasan Turan, meclis üyelerinin tamamının Konya ziyaretine katıldığını belirterek, Kerkük Meclisi’nde Irak’ın tüm unsurlarının temsil edildiğini dile getirdi. Tarih boyunca bu tabloyu yaşattıklarını, Kerkük’e zulüm başlayınca problemlerin de başladığını kaydeden Turan, Mevlana’nın öğretilerine kulak vererek Kerküklülerin yaşadığı sıkıntıların giderilmesini, iyiliği ve barış seven herkesin Kerkük’e destek vermesini istedi.

Kerkük’ün gelişmesi ve kalkınması konusunda Türkiye’nin ve Konya’nın katkılarını beklediklerini vurgulayan Turan, “Konya’ya en son 5 yıl önce gelmiştim. Konya’nın bu sürede çok geliştiğini gördüm. Bu tecrübeyi Kerkük’e taşımanızı diliyorum. Bir caddeye Kerkük ismini verdiğinizi biliyorum. Türk yatırımcıların Kerkük’te yatırımlarını başlatmasını arzu ediyorum.” dedi.

EBEDİYETE KADAR KARDEŞİZ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, Konya’da tarihi bir gün yaşandığını belirterek, Hazreti Mevlana’nın birleştirici ruhunun, kardeşlik ortamının yaşanmasına imkan verdiğini ifade etti. Ezelden beri kardeş olan bu topluluğun ebediyete kadar da kardeş olacağını vurgulayan Bakan Davutoğlu, “Hepimiz bundan sonra Koneviyiz, Basriyiz, Kerkükiyiz, Belhiyiz. Çünkü aynı kadim medeniyetten geliyoruz. Aynı köklü değerleri paylaştık. Kaderlerimizi de Allah bir eyledi. Zaten kardeşimiz olan Kerkük ile resmi olarak da kardeş olarak bu kardeşliği ebediyete kadar da paylaşacağız.” diye konuştu.

KONYA’NIN İMKANLARI KERKÜK’ÜNDÜR

Konya’nın imkanlarının Kerkük’ün imkanları olduğunu dile getiren Bakan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Konya’ya yapılan hizmetle Kerkük’e yapılan hizmet arasında bir fark gözetmeyiz. Kalbimizin bir yarısı Türk’tür, bir yarısı Arap’tır, bir yarısı Kürt’tür, bir yarısı Afganlı’dır. Dilimizin bir yarısı Türkçe’dir, diğer yarısı Arapça’dır, Kürtçe’dir, Farsça’dır ama gönlümüz ve ideallerimiz birdir. Diller değişebilir ama gönüller bir olarak kalır. Bugün imzalanacak kardeş şehir mutabakatı bu kardeşliğimizin bir nişanesi olacaktır.”

Konuşmaların ardından Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile Kerkük Vilayet Meclisi Başkanı Hasan Turan arasında kardeş şehir mutabakatı imzalandı. Başkan Akyürek, programın sonunda Hasan Turan’a tablo, tüm misafirlere Türkçe, Arapça, Farsça ve Türkmence Mesnevi hediye ederken; Kerkük Vilayet Meclisi Başkanı Hasan Turan da Başkan Akyürek’e şilt takdim etti.

Toplantıya AK Parti Konya Milletvekilleri Ayşe Türkmenoğlu, Gülay Samancı, Afganistan’ın Belh Valisi Ata Muhammed Nur, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Kerkük ve Basra meclis üyeleri ile büyükşehir belediyesi meclis üyeleri katıldı.
Editör: TE Bilisim