Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe! Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe!
Balıkesir Belediyesi İtfaiye Müdürü Vehbi Yörük, soba ve kalorifer bacalarının düzenli olarak temizletilmesiyle yılda yüzde 15 ile 30 oranında yakıt tasarrufu sağlayacağını söyledi. Yörük, "Ülkemizde her yıl bina yangınlarının yüzde 20`si, temizlenmeyen bacalardan kaynaklanıyor. Zamanında yapılacak baca temizliği, üzücü olayların da önüne geçebilir." dedi.

İtfaiye Müdürü Yörük, tıkanıklık ve ters esen rüzgârlar sebebiyle bacaların çekmediğini, o zaman da sobadan sızan gazlardan birçok vatandaşın hayatını kaybettiği ya da hastanelerde tedavi görmek zorunda kaldığını hatırlattı. Baca bakımı ve temizliğinin, yangından korunma tedbirleri arasında önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Yörük, "Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumlar yangınlara sebep olmakta, bu da maddi kayıpların yanısıra yaralanmalara ve can kayıplarına yol açabilmektedir. Vatandaşlarımızın bu tür üzücü sonuçlarla karşılaşmaması için konut bacalarını yılda en az iki, lokanta, fırın ve benzeri işyerlerine ait bacaları ise ayda en az bir defa temizletmelidir. Bacalar temizlenmediği zaman yakıt da eksik ve verimsiz yanmaktadır. Eksik yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve partiküller, bacaları tıkamaktadır. Tıkalı baca sağlıklı çekiş yapamaz ve gazı geri teper. Bunun sonucunda karbonmonoksit gazı iç ortama yayılır ve zehirlenmeler oluşur." şeklinde konuştu.

'LODOSLU HAVALARDA SOBALARI SÖNDÜRÜN'

İtfaiye Müdürü Vehbi Yörük, baca temizliği yapılsa dahi lodoslu havalarda sobaların yakılmaması veya yanıyorsa söndürülmesi gerektiğine dikkat çekti. Baca temizliğinin uzman kişilere yaptırılmasını tavsiye eden Yörük, belediye itfaiyesinin bu konuda da hizmet verdiğini, dileyen vatandaşların 241 28 75 numaralı telefonuna başvurarak her türlü bilgi ve desteği alabileceğini kaydetti.

BACA BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Bacaların temizliği kadar bakımlarının da önemli olduğunu kaydeden Vehbi Yörük, oluşan çatlaklara karşı kış gelmeden önlem alınması gerektiğini bildirdi. İyi bir ısınma, sağlıklı bir baca ve sağlıklı bir çevre için kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmesi gerektiğine de işaret ederek, yeni baca temizleme fiyat tarifesinin 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti. Yörük, kirli soba bacası temizlemenin 25, tıkalı soba bacası açmanın 50, kalorifer bacası temizlemenin 1-5 daire arası 45, 6-10 daire arası 55 lira olduğunu, 10 ve üzerinde daire başına 5 lira ek ücret uygulanacağını, kamu kurum ve kuruluşlarıyla benzerlerinin kalorifer bacası temizlik fiyatının ise 100 lira olduğunu açıkladı.
Editör: TE Bilisim