Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yaptığı yemin geçersiz sayılan ve yasama faaliyetlerine katılamayan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın danışman, sekreter ve bir yardımcı personelinin işine son verildiği belirtildi.

Ağrı'dan 1 Kasım erken seçimlerinde HDP'den milletvekili seçilen ancak Meclis'te yaptığı yemin geçerli sayılamadığı için yasama faaliyetlerine katılamayan Leyla Zana'nın mecliste yanında çalışan sözleşmeli personellerin işlerine son verildi.

İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet! İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet!

Zana, TBMM'deki yemin töreninde Kürtçe "Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla" diyerek yemin metnine başlamış ve metindeki "Türk milleti" yerine "Türkiye milleti" ifadesini kullanmıştı. Yemini geçerli sayılmayan Zana'nın, yeniden yemin etmeyeceğini söylemesi üzerine yasama faaliyetlerine katılamamıştı. Yasama faaliyetlerine katılamayan Zana'nın sözleşmeli çalışan danışmanı, sekreteri ve yardımcı personelinin işine Meclis İnsan Kaynakları tarafından 21 Mart'ta son verildiği ortaya çıktı.



ZANA'NIN 1991'DEKİ YEMİNİ DE OLAY OLMUŞTU

Meclis'e ilk olarak 1991 seçimlerinde giren Leyla Zana, 6 Kasım 1991'de yemin için çıktığı kürsüde, Kürtçe, "Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum" diyerek tamamlamış ve mecliste büyük tartışmalara neden olmuştu. Ardından da 2 Mart'ta dokunulmazlığı kaldırılmış ve bir gün sonra dokunulmazlıkları kaldırılan 5 Milletvekiliyle birlikte gözaltına alınmıştı. Yargılama sonrasında "örgüt üyeliği" iddiasıyla 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Zana, 8 Haziran 2004'te tahliye olmuştu.



Editör: TE Bilisim