İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet! İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımı rahatlatmak için başlattığı ‘toplu taşıma yolu’ uygulaması yaygınlaştırılıyor.

Trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla dünyanın gelişmiş pek çok ülkesinde uygulanan proje ile zamandan büyük tasarruf sağlanıyor. İstanbul’da uygulama, Aksaray – Millet Caddesi – Topkapı ile Şirinevler – Mahmutbey yolunda başlamıştı. Yarından itibaren ise; Aksaray – Unkapanı Köprüsü arası, Beyoğlu Refik Saydam Caddesi – Tarlabaşı Bulvarı ve Beyoğlu Şişhane – Karaköy yönü Tersane Caddesi’nde uygulama başlayacak.

Büyükşehir Belediyesi’nin ‘öncelikli yol’ projesine ilişkin verdiği diğer bilgiler ise şöyle:

“Otobüs şeridi uygulamasıyla birlikte özel araç yerine toplu taşıma sistemini belirtilen saatlerde günde yaklaşık 17 bin vatandaş faydalandı. Vatandaşın sistemi benimsemesiyle yolcu taşıma kapasitesi 20 bini geçti.

Araç sahiplerinin toplu taşımayı seçmesinden dolayı yıllık 750 bin litre yakıt tasarrufu ile karbondioksit salınımında bin 500 ton azalma olacağı hesaplanıyor.

Sistemin Fatih ve Beyoğlu bölgelerine yaygınlaştırılmasıyla 22 bin vatandaşın daha sistemden faydalanacağı öngörülüyor.

Uygulama trafiğin yoğun olduğu saatlerde yapılacak, bunun dışında diğer araçların kullanımına açık olacak.

Hafta içi sabah 07.00-10.00, akşam 16.00-20.00 saatleri arasında uygulanacak.

Uygulama saatleri ve giriş çıkışlara ait düzenlemeler, şeritlerde yatay ve düşey işaretlemeler yapıldı.

Toplu ulaşım araçları haricinde yola giren ve parklanma yapan araçlar, EDS kameraları ve Emniyet Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından denetlenecek.

Belirtilen saatler içinde sağ şeritlerde yükleme-boşaltma ve parklanma yapılmayacak.

Şerit başlangıcında, bilgilendirme levhaları ile sürücülere gerekli uyarılar yapılacak, kurallara uymayan sürücüler EDS ile tespit edilerek cezai müeyyide uygulanacak.

Söz konusu şeritlerde taksiler sadece duraklarda yolcu indirip bindirebilecek.”
Editör: TE Bilisim