İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!! İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!!
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak daha iyi bir gelecek umuduyla geldikleri İzmir sokaklarında yaşam mücadelesi veren Suriyelilerin içler acısı hali yürek burkuyor. Aralarında çok sayıda kadın, çocuk ve bebeğin de bulunduğu yüzlerce Suriyeli Kültürpark, Basmane Tren Garı çevresindeki yeşil alanlar, cami avluları ve sokak aralarında her türlü tehlikeyi göze alarak sabahlıyor. Bölge esnafı vatandaşlar da zor şartlar altında yaşayan Suriyelilere yemek ve su vererek yardım etmeye çalışıyor.

Türkiye üzerinden kaçak yollarla Yunanistan, Almanya ve İtalya gibi ülkelere gitme hayali kuran Suriyeliler, can yeleklerini yanlarından ayırmıyor. Burada geçirdikleri zamanda kendilerini Avrupa'ya kaçıracak kişilerle temas kurmaya çalıştıklarını da açıkça ifade ediyorlar. 20 günlük bebeğini savaşta kaybeden, üç çocuğuyla İzmir’e gelen İdris Kurbata, “Ben Halep’te yaşıyordum. Savaşta evimiz, her şey gitti. Üç senedir Türkiye’de yaşıyorum. İş yok. Ben inşallah Almanya’ya gideceğim. Başka çare yok.” dedi. Türkiye’ye kaçak yollardan geldiğini, Almanya’ya da kaçak gideceğini ifade eden Kurbata, “Henüz gitmek için anlaşmadım ama çare yok. Burada çok zor, Suriye’de savaş var. Avrupa’ya denizyoluyla gitmeye korkuyorum. Üç tane çocuk var ama çare yok, gidiyorum.” diye konuştu. İzmir’de ailesiyle birlikte sokaklarda yaşadığını anlatan Kurbata, para ve iş bulamadıkları için Avrupa'ya kaçmaya mecbur olduklarını söyledi. Halep’ten gelen başka bir Suriyeli de Yunanistan üzerinden akrabalarının bulunduğu Almanya’ya gideceğini belirtti.

AFAD BAŞKANI SURİYELİLER İÇİN İZMİR’E GELDİ

İzmir’de sayılarıa her geçen gün artan Suriyeliler konusunda basında çıkan haberlerin ardından İzmir’e gelen Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Vali Mustafa Toprak’la toplantı yaptı. Toplantıda, Suriyeliler konusunda alınacak önlemlerin konuşulduğu öğrenildi. İzmir Valisi Toprak’ı ziyaretinin ardından şehirde yaşayan Suriyelilerle biraraya geleceği duyurulan AFAD Başkanı Oktay’ın bu programı iptal edildi.
Editör: TE Bilisim