Özgür Özel’in ziyareti ve düşündürdükleri! Özgür Özel’in ziyareti ve düşündürdükleri!
 İmralı süreci ile ilgili sanatçılardan çarpıcı görüşler gelirken en ilginç ifadeler ünlü oyuncu Kadir İnanır’dan geldi. Kadir İnanır, yasaklı olan ‘İsyan’ filminde canlandırdığı ‘Apo’ karakterinin terörist başı Abdullah Öcalan olduğunu ifade ederek, Kürt sorunu ile ilgili de tartışılacak ifadeler kullandı.

“FİLMİMDEKİ KARAKTER ÖCALAN’DIR”

Radikal gazetesine konuşan Kadir İnanır, Abdullah Öcalan’ın yasaklanan ‘İsyan’ filmindeki ‘Apo’ karakteri olduğunu ifade ederek filmin konusunu anlattı. Kadir İnanır,“Feodal yapı içerisinde ağanın baskısıyla kaçakçılığa sürüklenen bölge halkını "Ben kaçakçılığa gitmiyorum" diyerek isyana teşvik eden ve özgürlüğe kavuşturmak için dağlara çıkaran adamı anlatır. Bu filmi çektiğimde Öcalan henüz ortada yoktu. Ama film hâlâ yasaklı. Çünkü filmdeki adım Apo... Hiçbir yerde benim 'İsyan' filmimi gördünüz mü?” ifadelerini kullandı.

“BU TEMELDE KÜRT MESELESİ OLARAK BAŞLAMADI”

Abdullah Öcalan için tartışılacak sözler söyleyen Kadir İnanır, “Siz eğer bir ülkede yaşayan insanların bir bölümünü o ülkenin 'öteki' vatandaşı gibi iteler, hor görür, adaletsiz bırakırsanız, birileri de gelir bu işlerin böyle olmadığını söyler ve bunun kavgasını yapmaya başlar. Bu temelde Kürt meselesi olarak başlamadı. Marksist bir görüşün bölge halkının haklarını almak için başlattığı mücadelenin adıydı. Sonra o halkın kimliğiyle biçim değiştirdi. Ben bunları birisinden duymadım, orada bir ömür tükettiğim için biliyorum. Yani Kürt sorunuyla ilgili bilgilerim, birebir şahit olduklarımın sonucunda oluştu” dedi.

“BU NASIL SAMİMİYET”

İmralı sürecini desteklediğini ancak bazı hatalar yapıldığını savunan Kadir İnanır, “Dağdakilere özgürlük ve hak vereceğim deyip, ondan sonra onlarla kucaklaştı diye bir milletvekiline terörist diyorsan... Ne diyorsun ben anlamıyorum, samimiyetle. Bu tür çelişkilere mahal vermemeli çünkü son derece hassas bir süreçten geçiyoruz. Bugün artık Kürt sorununun çözülmesi için herkes elini taşın altına koyacak. Aslında taşın altına koymak da yetmez. O eller ezilecek! Her iki tarafta da. Bu taviz vermek değildir” diye konuştu.

PKK’LILAR NEDEN KARDEŞİMİZ DEĞİL?”

"Kürt kardeşlerim ayrı, PKK ayrı" şeklinde bir sınıflandırmanın kendisi için söz konusu olmadığını ifade eden Kadir İnanır, “PKK nedir? Bir Kürt partisidir. PKK kimlerden oluşur? Kürtlerden. O Kürtler neden bizim kardeşimiz değil? Ne zamandan beri kardeşimiz değil? Niye o dağa çıkmışlar? Bu sınıflandırmalar da siyasi. Ben siyasetçi değil sanatçıyım. Daha da önemlisiyim, sadece insanım. Şunu da unutmayalım: Bugün ne PKK ne Öcalan ne BDP ne de Kürt halkı Türkiye'den ayrılma gibi bir hayalin peşinde. Bunu istemiyorlar ve istemediklerini de söylediler. O yüzden yalandan yere politikalar üretip gerginlikler yaratmayalım. Barış sürecinden kim dönerse, çok canı yanar. Çünkü halkın heyecanını ve desteğini boşa çıkarmış olur. İşte o zaman bu cennet ülke, olur sana cehennem” dedi.

Editör: TE Bilisim