Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören
 Rus basını, ambargodan en çok Rusya'nın etkileneceğini belirterek, 'Fiyatlar artar, enflasyon tırmanır' uyarısı yaptı.

Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı yaptırımlar, Rus halkını ayaklandırdı. Rus basını, ekonomik tedbirleri eleştirdi. Ülkenin önde gelen gazeteleri, yaptırımların Rusya'da enflasyon sorununu derinleştireceğini vurguladı. Yaptırıma Türkiye'nin karşılık verme ihtimali de Rus sanayicileri endişeye düşürdü. Rusya'daki üretimlerde Türkiye'den alınan yedek parçaların kullanıldığına dikkat çeken Rus basını, "Çok vahim bir durum. Rusya'daki Otomobil üretimi her an durabilir" dedi.

HAYAT PAHALI

Yapılan haberlerde; kısıtlamaların, özellikle Rusya'da sebze-meyve, hazır giyim ve gıda fiyatlarını yükselteceği, zaten çok ciddi sorun haline gelen enflasyonu daha da artıracağı, otomotiv sanayi üretimine ağır bir darbe vurabileceği ve Rus ihracatçılarını zora sokabileceği belirtildi. Seyahat hizmetlerinin pahalılaşacağına işaret eden ekonomistler, yüzde 15 civarında seyreden mevcut enflasyon oranlarının da 2 puan daha artabileceği uyarısında bulundu.

İŞADAMLARI PANİKTE

Türkiye ile gerilimin Rusya otomobil sanayisine ağır bir darbe vurabileceği belirtilen haberlerde, şimdiden Rusya'daki oto sanayi üretiminin yavaşladığı kaydedildi. Türkiye'ye yönelik yaptırımlardan öncelikle Rus ekonomisinin etkileneceğine dikkat çekilen pek çok haberde, "Türkiye ile ilişkilerin kötüleşmesi, Rusya için kesinlikle zor olacak. Rusya'nın ihracatının yüzde 5'i Türkiye'ye yapılıyor" ifadelerine yer verildi.

BİZE MAHKUMLAR

Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamasının ardından şimdi endişelenme sırası Rusya'ya geldi. Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin hafif sanayi ürünleri ve özellikle otomobil yedek parça sevkiyatını durdurmasından endişe ediyor. Rusya Sanayi Bakanlığı yetkilileri, "Son bir haftada acaba başka bir yerden bu parçalar bulunabilir mi? araştırmasını yaptık. Ancak durum iç açıcı değil. Ankara misillemede bulunursa Rus sanayisi durma noktasına gelir" dedi. Rusya ayrıca, Türkiye'nin tahıl alımını durdurmasından korkuyor.

HÜKÜMET DESTEK VERECEK

Hükümet, Rusya'nın yaptırımları nedeniyle zora giren iş dünyasının, ihracatçının, üreticinin zararlarını tanzim için önemli adımlar atıyor. Rusya kriz masası; Rusya'da fabrikası baskına uğrayan, vize güçlüğü çıkarılan, ürünleri geri gönderilen bütün kesimlerin zararları ve taleplerini hızlı bir şekilde toplamaya başladı. Bu verilere dayanarak sektörlere yönelik destekler de yaşama geçirilecek.

Editör: TE Bilisim