TÜBİTAK, TSK'nın ihtiyaçları çerçevesinde son yıllarda savunma sanayiine yönelik projelere ağırlık vermeye başladı. Yürütülen çalışmalar sonucunda, Türk Hava Kuvvetleri için terör örgütü PKK'nın hedeflerini imha etmede de kullanılabilecek teknoloji seviyesi yüksek üç önemli silah sisteminin tasarımı tamamlandı. Milliyet gazetesinden öğrenildiğine göre, Türk Hava Kuvvetleri'nin ateş gücünü daha ileri seviyeye taşıyacak üç yeni ürün şöyle:

TÜRKİYE'NİN İLK SEYİR FÜZESİ

Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM), Türkiye'nin ilk milli seyir füzesi. SOM, havadan karaya ve yoğun bir şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılmak üzere tasarlandı. SOM, yüksek hassasiyetli, uzun menzilli, düşük görünürlüğe sahip, tüm hava şartlarında görev yapabilen, INS/GPS/IIR güdüm sisteminin yanısıra yeryüzü referanslı navigasyon sistemi ve görüntü referanslı navigasyon sistemine sahip bir silah sistemi. 230 kilogram harp başlığı kütlesine sahip füzenin operasyonel özellikleri şöyle sıralandı:

İLK BETON DELİCİ BOMBA

Dünyadaki beton delici bombalara göre daha üstün özelliklere sahip.Türkiye'de geliştirilen ilk beton delici mühimmat. Yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlandı. Genel maksat bombası taşıyabilen tüm uçaklar tarafından taşınabilme ve tüm güdüm kitleri ile kullanılabilme özelliğine sahip. Düşük çarpma hızlarında ve açılarında bile yüksek delme özelliğine sahip.

YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı

AKILLI BOMBALAR

TÜBİTAK, savaş uçaklarında kullanılan bombaları akıllı hale getiren Hassas Güdüm Kit'ini (HGK) geliştirdi. Dünyada sadece 4 ülkenin üretebildiği HGK'lar ile uçaklar, hedefi 25 kilometre uzaklıktan noktasal olarak vurma özelliği kazandı. HGK, 5 yıl süren bir çalışma sonucu geliştirildi. Bombalara yüksek tahrip etkisi kazandıracak sistem ile '6 m' vuruş hassasiyeti de sağlandı. Bombaların seri üretimine bu yıl içinde başlanacak.

Editör: TE Bilisim