Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da! Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da!
 İmralı Cezaevi'ndeki görüşmeler ve görüşmelere ilişkin ayrıntılar gündemi oluştururken, diğer yandan da Abdullah Öcalan'ın cezaevinde eşi ve aile fertleriyle özel görüşme yapmasını sağlayacak adımlar atılıyor. İmralı Cezaevi yönetimi Öcalan'a "iyi hal" belgesi çıkarılması için hazırlık yapıyor. Komisyon'dan geçtikten sonra Meclis Genel Kurulu gündemine alınan tasarı yasalaşırsa, Öcalan da "iyi halli hükümlü" statüsü alarak isterse "özel oda" görüşmesi yapabilecek. Tasarı, terör hükümlüleri veya mübbet mahkumlara ilişkin herhangi bir kısıtlama içermiyor.

ÇIKAR ÇIKMAZ...

Tasarı Meclis'ten geçer geçmez yürürlüğe gireceği için Adalet Bakanlığı'nda bu konudaki hazırlıkları da hızlı bir şekilde yürütülüyor. Tasarıda yürürlük tarihi öngörülmediği için uygulama yönetmeliği de aynı tarihe yetiştirilmeye çalışılıyor. Yönetmelik üzerindeki çalışmalar da sona yaklaşmış durumda. Düzenlemeden Öcalan'ın yararlanıp yararlanmayacağı merak konusu olmuş, tartışmalara noktayı Adalet Bakanı Sadullah Ergin koymuştu. Düzenlemenin salt Öcalan'a indirgenmemesi uyarısı yapan Ergin, "Bu düzenleme ödül olarak getiriliyor. Nasıl uygulanacağı ikincil mevzuatla (yönetmelik) düzenlenecek" diyerek yönetmeliği adres göstermişti.

ÖCALAN KİMİNLE GÖRÜŞEBİLİR?

Resmen boşanmayan Öcalan da disiplin cezası almaması halinde hala resmi nikahlı eşi Kesire Öcalan'la, talepte bulunması durumunda ödül olarak İmralı Cezaevi'nde hazırlanacak odada "aile görüşmesi" yapabilecek. Öcalan'ın, eski sevgilisi Ayfer Kaya ya da bir başka kadınla bu görüşmeyi yapması mümkün olmayacak. Ödül mekanizması sadece eşle görüşmeyi değil, telefonla görüşmeyi ve sosyal bazı imkanları da kapsıyor.

İŞTE O DÜZENLEME

-Kapalı cezaevlerinde bulunan evli hükümlüler, en geç 3 ayda bir kez olmak üzere, 3 saatten 24 saate kadar eşleri ile kurum veya eklentilerinde cezaevi personelinin yakın nezareti olmaksızın mahrem şekilde görüştürülebilecek.

-Haftalık ziyaret süresi 2 saate kadar uzatılabilecek. Kapalı ziyaret yerine açık ziyaret yaptırılabilecek.

-Üst üste kullanılmayan en fazla 3 haftalık ziyaret süresi toplu olarak kullandırılabilecek.

-Haftalık telefonla görüşme süresi veya sayısı 2 katına kadar artırılabilecek.

-Sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerden öncelikli veya daha uzun süreli yararlanmaları sağlanabilecek.

-Haftalık harcama miktarı yarı oranında artırılabilecek. Tek kişilik odalarda televizyon bulundurma imkanı verilebilecek.

-Hediye verilebilecek. Takdir belgesi veya tavsiye mektubu verilebilecek.
Editör: TE Bilisim