Köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesi dün gerçekleştirildi. Koç Ülker UEM Gözde ortaklığı 5 milyar 720 milyon dolarla en yüksek teklifi vererek ihalenin teknik olarak galibi oldu. Bu ihale 6 milyar 500 milyon dolarlık Türk Telekom ihalesinden sonra Türkiye'nin en büyük ikinci özelleştirme ihalesi oldu.




EN YÜKSEK RAKAM TÜRK TELEKOM'DA

11 Kasım 2005'te yüzde 55 hissesi 6 milyar 550 milyon dolara özelleşen Türk Telekom'un ihalesini Suudi merkezli Oger kazanmıştı"Türk Telekom özelleştirmesinden sonra en yüksek rakam TÜPRAŞ ihalesinde ortaya çıkmıştıi. Ancak son köprü ve otoyol ihalesindeki 5 milyar 720 milyon dolarlık teklif Tüpraş'ı bir basamak geriye itti.

ERDEMİR VE HALKBANK

Özelleştirme tarihinde, dikkat çeken bir diğer ihale de Erdemir'in oldu. Erdemir'in yüzde 46.12'lik bölümünün blok olarak özelleştirilmesine ilişkin ihalede en yüksek teklifi 2 milyar 770 milyon dolarla Oyak verdi. Bu rakam, düne kadar üçüncü büyük özelleştirme sayılıyordu, ancak Erdemir'in ihalesi de dördüncü sıraya geriledi. Özelleştirmelerin ilk 5'inde blok satışın dışında bir halka arz da bulunuyor. Halkbank'ın halka arzı özelleştirme listesinde 2.5 milyar dolar ile beşinci sırada yer alıyor.

TARİHE GEÇEN ÖZELLEŞTİRME POLEMİĞİ

Eski Başbakan Turgut Özal'ın Kasım 1983 seçimlerine giderken ANAP Genel Başkanı olarak seçim vaatleri arasında Boğaziçi Köprüsü'nün gelirlerini 'gelir ortaklığı senedi' ile satmak da vardı. Bu vaat rakip parti Halkçı Parti Genel Başkanı Necdet Calp tarafından ağır bir dille eleştirilmişti. TRT'de yapılan tartışma programında Calp, satışın zenginlere gelir yaratmaktan başka işe yaramayacağını savunurken, Özal, gelirlerin satışından elde edeceği kaynakla ikinci köprüyü yapacağını söylemişti. Seçimde ANAP Yüzde 45.14, HP ise yüzde 30.4 oy almıştı. Tarihi diyalog şöyleydi:

Özal: Satarız hem de çok iyi satarız, alan da çıkar

Calp: Satamazsınız beyefendi

Özal: Satarız gayet rahat satarız

Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk

Calp: Lafla satarsınız

Özal: Gelirini satıyoruz sonuçta

Calp: Kaç yıllık geliri satıyorsunuz ila nihaye mi

Özal: O fiyata

Calp: Güldürmeyin...

Ensonhaber

Editör: TE Bilisim