Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler
GUGUK KUŞU VE İHANET HİKÂYESİ
Sabri Şenel


Guguk kuşu ve İhanet hikayesini bileniniz var mı?

Sevimli görüntüsünün aksine, ne kadar acımasız ve fırsatçı olduğunu  bilir misiniz?…

Göçmen bir kuş olan "guguk kuşu"nu ilginç kılan, kuluçkaya yatmaz. Kuluçka olarak gözüne kestirdiği bir başka kuşu kullanır. Günümüzde insanoğlunun uyguladığı “taşıyıcı anneliğin” daha ilkel ve hain bir biçimidir bu. İşe kendine göre bir başka kuş yuvası bulmakla başlar. Guguk kuşu yumurtlama mevsimi gelince “uygun” bir yuvayı uzun süre uzaktan dikkatle kontrol eder. Yuvanın gerçek sahibi olan anaç kuş uzaklaşır uzaklaşmaz, gözetlediği yerden hızla yuvaya gelir ve bir yumurtasını ev sahibi kuşun yumurtaları arasına bırakır. Yaptığının fark edilmemesi için de yuva sahibi kuşun yumurtalarından birisini gagasıyla alarak yuvadan uzaklaşır. Son derece kurnaz tavırları da vardır; gözüne kestirdiği her yuvaya sadece bir tek yumurta bırakır çünkü birden fazla yumurta bırakması durumunda gerçek anne kuşun durumu fark edebileceğini hesaplar.

Guguk kuşunun bir diğer enteresan taktiği de kendi yumurtasını, o kuşun yumurtasının renk ve desenine tıpatıp benzetmesidir ki bu refleksin bilimsel açıdan henüz bir açıklaması yapılamamıştır.

Guguk yavrusu 12 gün sonra genellikle üvey kardeşlerinden önce doğar. Doğar ama annesinin genleri ile kendine geçen kurnazlıkları, ağzını geniş bir şekilde açar ve devamlı öter. Bu ötüşler, yuvadaki diğer yavruların ötüşünden çok daha yüksek seviyededir. Guguk kuşu yavruları, bu aşırı ötüşleri ile sadece yuvadaki anne-babadan değil, yakın çevredeki diğer anne-baba kuşlardan da yiyecek alabilir. Guguk kuşu yavruları, bu sayede diğer yavrulardan daha fazla yiyecek alarak daha iyi beslenir dolayısıyla da çok hızlı büyüyerek, asıl yuva sahibinin yavrularından çok daha iri ve güçlü hale gelir. 

Üç hafta sonra üvey annesinden de iri olur. Altı hafta beslendikten sonra, genellikle yuvayı da dağıtarak eş aramaya çıkar. İlginç olduğu kadar, herhangi bir mantıkla açıklanması zor olan nokta ise yavrunun giderken beslendiği,büyüdüğü  “yuvayı dağıtma” refleksidijr.

Bunun adına biz “İHANET “diyoruz.Yediği kaba sı…..mak diyoruz!

Bugünlerde  öylesine aklıma geldi.....


(Haberalp)



Editör: TE Bilisim