Bu yaz sonunda Gümüşhane’nin Kürtün’e bağlı iki köyü Günyüzü ve Üçtaş köyleri referandumla Giresun’a bağlanmayı oyladı ve sonuç Gümüşhane adına hüzün vericidir.

Gümüşhane İl Genel Meclisi bu sonuca onay vermezken ardından Kürtün’ün üç köyünün yarısı Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Trabzon Şalpazarı’na kalıyor.

Gümüşhane ve Kürtün ilçemiz adına bu üzüntü vericidir. Bu konuda asla şehircilik bölgecilik kışkırtma diye bir derdimiz yoktur. Ama bu köylerin tamamı ya da yarısı neden komşu illere kalıyor?

İşte siyaset, bürokrat, medya, STK ne için vardır? Şehrin tüm mensuplarının bu konuda diyeceği hiç bir şey yok mudur?

Bu partiler üstü müşterek konuda neden herkes bir araya gelemiyor? Ortak bir tepki veremiyor?

Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın İç İşleri bakanına konuyu arz edecek hatırlı gönüllü sesimizi duyuracak sahi hiç kimse yok mu?

Gümüşhane’nin dağı-taşı, köyü-yaylası sahipsiz mi? Konuşmak, hakkımızı savunmak ayrılan köyün ayrılış sebeplerini ortadan kaldırmak kimin görevidir? Demokrasi çare sorunlara çözüm bulma rejimi değil midir?

Bu sorunlara çözüm bulma enerjisi biten yerel siyasetçi emaneti sahiplerine iade ederek işine gücüne bakmalıdır. Biz hiç Trabzon, Gümüşhane ayırımı yapmadık ama o yaylalarda hep mobing gördük aşağılandık, tepeden bakıldık.

Yakın tarihte Trabzon, Gümüşhane kupa maçında rakibimiz Trabzon’u, Torul’da davulla zurna ile karşıladık. Kupadan eledik ama içimiz burkuldu. Adeta rakip takım sporcusu ve taraftarına moral verdik. Çok edepli centilmen davrandık. Yani biz Trabzon kadar Trabzonluyuz. Gönül arzu ederdi her Trabzonlu hemşerimiz bizi ayrı görmesin ama temennimiz nafiledir. Bu ayırıma gerçekten çok üzüldük. Alın hayrını görün diyemiyoruz.

Trabzon Şalpazarlı dostlarımız sevindiği kadar biz de üzülüyoruz. Sahiden yaylalar, köyler hepimizin, ayrımız gayrımız yok. Ama geçmişte Kadırga şenliklerine katıldım. Gümüşhane’ye bakışa irkildim, tiksindim. Bu ne enaniyet, kibir şehrimizin esamesi okunmadı.

Evet gerçekten Gümüşhane’nin esamesi okunmadı çok garipsedik. Biz haktan, adaletten, güzellikten, komşuluktan, dostluktan, yanayız. Aynı milletin evlatlarıyız ama ayırım imtiyaz hiç şık değil hiç yakışmıyor.

Trabzon siyasi lobisi, bürokrasisi küçük imtiyaz ve menfaatlerin kovalayıcısı olamaz. Yazıklar olsun. Kürt’ünün, Günyüzü ve Üçtaş köyleri referandum sonucunda Giresun’a bağlanmayı bekliyor.

Damlı, Bağlama ve Kırgeriş bu üç köyün yarısı ise Trabzon’a kalmış. Gümüşhane kapanın elinde kalıyor. Konuşması gerekenlerin çare üretmesi gerekenlerin suskunluğu kahrediyor.

Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli

Bu dönemde siyaset, medya mensubu olmak, STK idarecisi olmak gerçekten bu suskunluk tepkisizlikle asla mazur görülemez.  Yazıklar olsun.

Bu satırları o şehre vefanın gereği olarak yazıyorum. Hiç bir küçük hesabın içinde değilim. Siyasetçileri Kürtün’ün o köylerini ziyarete, sorunlarını çözmeye, medya ve STK hemşeri derneklerini Gümüşhane’ye layıkı ile ilgiye davet ediyoruz.

 

SABRİ ŞENEL / 10.12.2021 – Ümraniye / İSTANBUL

Editör: TE Bilisim