Zafer Partisi Ümraniye İlçe Teşkilatı şehit olan altı askerimiz için yürüyüş.. Zafer Partisi Ümraniye İlçe Teşkilatı şehit olan altı askerimiz için yürüyüş..
Mustafa Canlı beklenmedik sürpriz bir ölümle aramızdan ayrıldı. Onunla okul yıllarına dayanan arkadaşlığımız, müşterek anılarımız vardı. 1999 seçimlerinde biz Ümraniye’den, Mustafa Bey Gümüşhane’den MHP belediye başkan adayı olmuştu. Yaşanan hizmet ve siyaset süreci doğal ilgi alanımız olmuştu. Aralıksız 15 yıl boyunca kesintisiz bir şekilde şehrimize hizmet ve sıra dışı iletişim davranışlarıyla damgasını vurdu. Gümüşhane’den ülke geneline şehrin adını duyuran tanıtım elçisi oldu. Partili-partisiz irtibat kurduğu her kesime mensup insan ile adeta Yunus’un Mevlana’nın Dede Korkut’un sahadaki fiili misyonunu ifa etti. Hiç ayırım yapmadan herkesin ibadet anlayışı içinde acı-tatlı gününde yanında oldu. Müthiş bir sınırsız enerji ile bıkmadan, usanmadan gönüller yapmak için didindi durdu, çalıştı çabaladı ama bu bir karşılıksız sevda adına yapıldı. Normal şartlarda her insanın altından kalkamayacağı yüke omuz vermişti. Bu durum ancak Anadolu yüzlü fedakar ve cefakar ender kişiliklerin tavrıdır. Allah birilerine konuşma yazma becerisi, söylemde bulunma birilerine eylem yaşama idrak şuur ve hayata geçirme üstün yeteneği ve görevi verir. O ruh ve mana dünyamızın insan olmanın müşterek değerlerini özümseyip davranış kalıplarına yansıtan sıra dışı ender bir kişilik olarak; takdirle yat edilip hafızalara kazınan bir Türk milliyetçiliği modeli olarak, Gümüşhane’den ülkenin tüm sosyal ve siyasal kesimlerinde yankılanan ilin en önemli değerler elçisi ve gururu olmuştur.

MUSTAFA CANLI, OY VEREN VERMEYEN HERKESİN MÜŞTEREK DEĞERİDİR
Ölüm, bazen insanın saklanan, ifa etmekten imtina edilen marifetlerini iltifatta daha cömertçe çok samimi bir dille, sıdkı gönülle itiraf ve şehadet ettiren kaçışı mümkün olmayan kaçınılmaz sonuçtur. Biz biliyorduk binlerce seveni de biliyordu ama artık bu hakkını teslim etme itiraf oranı tavan yaptı. Yüreklerde kor olan gözyaşlarını içine akıtan buruk bir hüzne dönüştü. Ağızları bıçak açmıyor. Samimi itiraflar rüzgar ve fırtına gibi esiyor. Sevgi seline dönüşüyordu. İSTAÇ Genel Müdürlüğü önünde yapılan törende boğaza düğümlenen sözler hıçkırıklar, sarf edilen takdir cümleleri her faninin ölümünde nasip olmasını istediği cümlelerdi. “Ölüleri hayırla yad ediniz” ilahi hakikati kendiliğinden dillerde duaya dönüşüyor, çok büyük müşterek hakikatin dili oluyordu. Şehirde bir şekilde en az bir dönem Mustafa Canlı’ya oy veren bazen de vermeyen ama muhabbeti kesmeyen, saklı tutan Gümüşhane’nin ve ülkenin gözdesi müşterek değeri haline gelmişti. Aslında İstanbul’a ve ülkeye çok büyük hizmetler vermek için büyük hayalleri vardı ama kader ağlarını örmüştü. Sevginin, saygının, takdirin ve muhabbetin zirve yaptığı bir anda Ulu Allah, hakka yürüme emrini vermişti. Dünya ömrü buraya kadardı. Yapacağı işler yarım kalmıştı. Aslında onu anmak anlamak; hayallerine, hedeflerine, mirasına sahip çıkıp yapamadıklarını yapmak onun ruhunu şat etmektir. Üzülmemek, hayıflanmamak mümkün değil. Ailesi, yakınları, sevenleri dayanılmaz acı çekiyor ama bu açıdan sevindirici bir sonuç. Bu kadar sevilmek, takdir edilmek ve dualar almak herkese nasip olmaz. Allah herkese böyle takdir duyguları ile çene kapatmayı nasip etsin (Amin). Bu sonuç her beşerin gıpta edeceği bir sondur. 

EKREM İMAMOĞLU VE ERCAN ÇİMEN’İN VEFASI
Sevenlerin tesellisi budur zaten gerek İstanbul ve gerekse Gümüşhane’deki tören ve helallik almada yapılan konuşmalar, itiraflar yeterince bunun ispatıdır. İstanbul büyük Şehir belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hatırasını yaşatma sözü sarf ettiği övgü dolu takdir beyanları Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen’in çok samimi takdir dolu “Mustafa Ağabeyin hatırasını şehirde yaşatacağız” sözleri onu ebediyete uğurlanırken ona gösterilen vefanın, Mustafa Canlı gerçeğinin ve bir hakkın tesliminin dil ile ikrarı, malumun ilanı yanan yüreklere serpilen serin su olmuştur. “Keşke buradan insanlar yaşarken de layıkıyla vefa gösterilseydi” hayıflanması aklımızdan geçmiyor değil. Milletçe acılar karşısında bir olma beraber olma acıları paylaşarak azaltma gerçeği Mustafa Canlı’nın 15 yıl belediye başkanlığı yaptığı Gümüşhane belediye binası önünde hıçkırıklara boğulan Mehmet Devran hocamızın sözlerinin boğazına düğümlenmesine sebep olmuştur. Hemen hemen herkes, her tanıyan yaşanan büyük hüzne ortak olmuş dillerden dökülen duygu yüklü cümleler Anadolu yüzlü Gümüşhane yiğidi ile herkese çok büyük gurur vermiştir. 

MUSTAFA CANLI’LAR ÇOK ZOR GELİR
Uzun yıllar Gümüşhane’ye hava yolu ile gelirdik bu sefer onunla Gümüşhane’ye onun son yolculuğuna kara yolu ile çıktık. Çamoluk civarını geçince Gümüşhane’ye ambulans görüntülerini çektik. Özetle cenaze töreni ve haberdar olan herkes tarafından helalleşmenin bu kadar içten, samimi elle kalple dille ve gür bir sesle verildiği önemli bir an olmuştur. İçimizi burkan ama yazmaktan imtina ettiğimiz vefasızlıkları ise mahşeri vicdanlara havale ediyoruz. Herkes mutlaka o musallaya gelecek ve yaptıklarının hesabını tartışmasız verecektir. Allah her insana hesabını verebilecek hayırlı bir ömür versin (Amin). Fani dünya ve ömür kısa sürprizler hepimizi bekliyor. Hiç kimsenin şöhreti, serveti, koltuğu gücü etkisi yetkisi kendini kurtarmaz. Hak hakikat ve Allah’ın hoşnut olduğu hayırlı insanlara faydalı bir ömür dileklerimle kardeşim, arkadaşım, dostum Mustafa Canlı’ya Allah’tan tekrar rahmet diliyor, sevenlerine baş sağlığı dileklerimi iletiyorum. Mustafa Canlı’lar çok zor gelir.

EN SON OĞLUMUN NİKAHINDA BİR ARAYA GELDİK
Acıda tatlıda sürekli iletişim halindeydik. Birbirimizle irtibatı hiç kesmedik. Son olarak oğlum Buğra ile Ülkü kızımın nikahında bir araya gelmiştik. Çok keyifsiz ve moralsizdi. Sözleşmiştik yine buluşacak, görüşecek ve dertleşecektik. Ama kısmet olmadı. Sevgili kardeşimden, dostumdan, sırdaşımla kavuşamadık. Böyle var olan değerli kişiliklerin kıymetini ölümden önce bilme feraset ve basiretini bizlere nasip etmesini yüce Allahtan dilerim saygı ve muhabbetlerimle.

Sabri ŞENEL / 30.9.2020

Editör: TE Bilisim