Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan siyaseti siyasetçilerle yapmasını ve yargı organlarını siyasete çekecek açıklamalardan kaçınmasını istedi. Kurul, Kılıçdaroğlu'nu, açıklamalarından dolayı kınadı.

HSYK, Kılıçdaroğlu'nun konuşması ile bir gazetedeki yazarın yazısı konusunda yazılı açıklama yaptı. Yazarın manşetten verdiği haberle ilgili daha önce değişik vesilelerle açıklamalar yapıldığının hatırlatıldığı açıklamada, aynı yazarın 10.10.2011 tarihli köşe yazısında bu açıklamalardan birine dayanarak "HSYK'nın yaptığı bazı görev yeri değişiklikleri de kamuoyunun bildiğinin tam tersi yönde de olabiliyor. 'Görevden alındı' denilen bazı hakimlerin, görev yeri değişikliğini kendilerinin istediği de ortaya çıkıyor. O yüzden, HSYK'nın alabildiğine şeffaf olması gerekiyor." dedikten sonra tek tek adı geçenlerin atama sebeplerini yazdığı ifade edildi.

Yazarın kendi yazdığı yazıyı dahi görmezden gelerek konuyu iki yıl sonra yeniden maksatlı bir şekilde gündeme getirmesini kamuoyunun takdirine bırakıldığının dile getirildiği açıklamada, "Habere konu edilen hakimin 2009 yılında meydana geldiği söylenen tehdit olayını kendisine destek veren eski Kurul döneminde neden açıklamadığı, tehdit edenlerle ilgili neden yasal yollara başvurmadığı hususları mutlaka izah edilmelidir. Sayın hakimin, iddia olunduğu gibi tehdit edilmiş ise mutlaka bu hususları kamuoyu ile paylaşması ve yasal gereğine tevessül etmesi beklenmektedir. Söz konusu hakimin Mart 2010 tarihinde verdiği dilekçenin neden yaz kararnamesinde işleme konulmadığı eski Kurul tarafından cevaplanması gereken bir konu olup, Kurulumuz 'Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 23 üncü maddesindeki atama taleplerinin bir yıl süreyle geçerli olduğu hükmü gereğince dilekçe tarihinden sekiz ay sonra çıkardığı kararnamede ilgilinin talebini yerine getirmiştir." denildi.

"KILIÇDAROĞLU'NU SÖZLERİNDEN DOLAYI KINIYORUZ"

Anayasanın 138 ve 139'uncu maddelerine göre bağımsız bir şekilde görev yapan hakim ve savcıların bu görevlerini yerine getirirken hiç kimseden emir ve talimat almalarının söz konusu olmadığının dile getirildiği açıklamada, somut olayla ilgili yürütülmekte olan bir soruşturma ve mahkeme tarafından verilmiş kararlar bulunduğu ifade edildi.

Savcılık ve mahkeme kararlarının uygulanması sırasında kolluk tarafından ihlaller yapılmış ise bunun gereğinin Cumhuriyet savcılarınca, hakim ve savcılar tarafından ihlaller yapılmışsa bunun gereğinin de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yerine getirileceğinin açık olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Yargının vazgeçilmez üç ayağından biri olan avukat meslektaşlarımızın tutuklanmış olması üzüntü verici olmakla birlikte, neyle suçlandıklarını ve dosya içeriğini bilmeden bu konuda yorum yapılmasının da doğru olmadığı açıktır. Hiçbir kimlik ve görev kanunlar önünde eşit olan insanlara suç işleme imtiyazı vermemelidir. Bu tablo karşısında; Anayasa’nın 138'inci maddesinin açık hükmüne rağmen, sayın Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları üzüntü ile karşılanmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Sayın Genel Başkanından, siyaseti siyasetçilerle yapmasını ve yargı organlarını bu ortamlara katacak açıklamalardan kaçınmasını beklemekteyiz. Son olarak belirtmek gerekir ki; gerekçeleri kendileri tarafından da çok iyi bilinen ve kendilerine değişik vesilelerle yanıtlar verilen bazı köşe yazarlarının dayanaktan ve gerçeklikten yoksun iddialarını, hiç sorgulamaksızın sahiplenen ve açıklamalarda bulunan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunu ve birbirinden değerli hâkim ve savcılarımızı hedef alan sözlerinden dolayı kınadığımızı belirtir, konuyu kamuoyunun bilgi ve takdirlerine sunarız." ifadeleri kullanıldı.
Editör: TE Bilisim