İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi... İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi...
 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener’in adının sürekli TBMM Başkanı olarak geçmesine dönük, “Zannediyorum başkanvekilliğini de kaybetti” şeklindeki sert söyleminin perde arkasında, “AKP’nin MHP’yi koalisyona ikna etmek adına Akşener’e Meclis Başkanlığı için destek vermesi yönündeki kamuoyuna yansıyan görüşlerin etken olabileceği” dile getiriliyor. Partide Akşener üzerinden yapılan bu tür söylemlerin “AKP’nin MHP üzerinden oyunları” şeklinde değerlendiriliyor. Bahçeli de “AKP’nin bu blöfünü gördüğünden, partinin bu türlü tuzaklarını boşa çıkarmak adına” bu şekilde sert bir söylemde bulunduğuna dikkat çekiliyor.
Bahçeli, dün iki gazeteye yaptığı açıklamada, TBMM Başkanlığı için Meral Akşener’in adının geçmesiyle ilgili sert tepki göstermiş ve “Bu şekilde söylenen isimlerden hiç hoşlanmam, ismi geçeni de devre dışı tutarım. Meral Akşener’i eğer çok sık kullanırsanız, o devre dışı kalır, haberiniz olsun. 80 milletvekilimiz var, her şeyde Akşener. Bu, o zaman başka bir şey var burada demektir. Onun için bir Meclis açılsın. Zannediyorum başkanvekilliğini de kaybetti” demişti. MHP kulislerinde, Bahçeli’nin Akşener’in adaylığı için bu kadar sert yorumda bulunmasının perde arkasında, sürekli olarak basında yer alan “AKP, Meral Akşener’e Meclis Başkanlığı jesti yaparak, MHP’yi koalisyona ikna edebilir” şeklindeki yorumların olduğu belirtiliyor. Genel merkeze göre “MHP’deki bazı isimler üzerinden dile getirilen bu türlü söylem ve yorumlar, AKP’nin MHP’ye koalisyon tuzağı”.

MHP’deki hâkim görüşe göre, AKP, kendisini meşru kılmak için her yolu deneyecek. Herhangi bir koalisyon kurulamazsa, “Biz her türlü yolu denedik ancak muhalefet her zamanki uzlaşmacı olmayan tavrını gösterdi” diyerek, erken seçim yolunu gösterecek. “AKP, Meral Akşener’e Meclis Başkanlığı jesti yaparak, MHP’yi koalisyona ikna edebilir” yorumları da bu nedenle “maksatlı” olarak nitelendiriliyor.

Öte yandan partide, “herhangi birinin adının sürekli ön plana çıkarılmasının Bahçeli’yi kızdırdığı, genel başkanın isimlerin partinin önüne geçmesinden hiç hoşlanmadığının” da altı çiziliyor. Bu durum, “partinin söylem birliği ilkesine aykırılık ve bir ismin partideki diğer isimlerin önüne geçmesinin parti ilkeleri açısından etik olmadığı” şeklinde de değerlendiriliyor. MHP’nin tavrının her zaman “önce parti, sonra isimler” olduğuna dikkat çekiliyor.
Editör: TE Bilisim