Özgür Özel’in ziyareti ve düşündürdükleri! Özgür Özel’in ziyareti ve düşündürdükleri!
Adana’da yaklaşık 10 yıl önce her iki kalp kapakçığı değiştirilen kadın, bir kalp ameliyatı daha geçirdi. Kalbi durdurularak ameliyat edilen 5.5 aylık hamile annenin operasyonu başarılı geçti.

        Hamile kalması riskli olan 37 yaşındaki Serpil Karataş, daha önce iki kez düşük yapmasına rağmen 3. kez hamile kaldı. Kalbindeki sorun sebebiyle kan sulandırıcı ilaç kullanan Karataş, fenalaşınca Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne kaldırıldı. Kalp kapakçığında pıhtı olduğu tespit edilen Karataş, ameliyata alındı. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Öner Gülcan başkanlığındaki ameliyata, anestezi uzmanı Doç. Dr. Nesrin Bozdoğan Özyılkan ve uzman Dr. İsa Coşkun katıldı. Ameliyat sırasından Serpil Karataş’ın kalbi durduruldu, kalp makineye bağlandı. Bebek, ameliyat boyunca takip edilerek kontrol altında tutuldu.

        RİSKLİ OLDUĞUNU BİLE BİLE HAMİLE KALDIM

        Başarılı geçen ameliyatın ardından hastanede gözetim altında tutulan Serpil Karataş, çok mutlu olduğunu dile getirdi. Çocuk sahibi olmayı çok istediğini ifade eden Karataş, “Kalbimdeki soruna rağmen, hamile kalmamın çok riskli olduğunu biliyordum. Bunu bile bile hamile kaldım. Zor ama çok başarılı bir operasyonun ardından sağlığıma yeniden kavuşacağımı bilmek beni mutlu ediyor. 5.5 aylık olan oğluma da ameliyatı gerçekleştiren doktorum Öner Bey’in adını koyacağım. Allah ondan razı olsun.” dedi.

        BEBEĞİN KALP HIZINI SÜREKLİ KONTROL ETTİK

        Prof. Dr. Öner Gülcan, şu anda anne ve bebeğinin sağlık durumunun gayet iyi olduğunu ifade etti. Hastanın 24 haftalık gebe ve 37 yaşında olduğunu hatırlatan Gülcan, “Daha önce kalbinin iki kapağı değiştirilmiş. Ancak kalp kapakçıklarından birinde kan pıhtısı oluştuğu için yeniden ameliyata alınması gerekiyordu. Bu ameliyatta bebeğin kalp hızının monitörizasyonu önemli. Biz de bunu ultrason eşliğinde tüm ameliyat boyunca takip ettik.” diye konuştu.

        Bu tür ameliyatları gerçekleştirebilmek için hastanın kalbini durdurup kalp-akciğer makinesine bağlamak gerektiğine işaret eden Gülcan, şunları söyledi: “Bu süreç içinde bebeğin dolaşımı çok önemli. Özellikle annenin ısısı ve hiçbir şekilde soğuğa maruz kalmadan, normal vücut ısısını korumak gerekir. Bunun dışında kullanılan ilaçlarda doz azaltımına gidilmeli. Öncelikle annenin hayatını göz önünde bulundurarak, her ikisini de sağlıklarına kavuşturmaya çalıştık.”

        Bu tür kalp rahatsızlığı olan hastaların, hamile kalmadan önce mutlaka doktorlarına başvurup, 3. basamak bir sağlık kuruluşunda takip edilmeleri gerektiğinin altını çizen Gülcan, “Eğer kan sulandırıcı ilacı kontrolsüz kullanmaya devam ederlerse, hastaların bebeklerinde anomali olma riski yüksek oluyor. Hastamız daha önce iki kez düşük yapmasına rağmen, yeniden hamile kaldı. Ancak oldukça başarılı bir ameliyatla anne ve bebeğini yeniden sağlığına kavuşturduk.” ifadesini kullandı.


Editör: TE Bilisim