Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar.. Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar..
Kosova İçişleri Bakanı Bayram Çelebi, "En büyük sıkıntımız ekonomik nedenler." dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kosova İçişleri Bakanı Bayram Çelebi ve beraberindeki heyeti ağırladı. Heykel´deki Tarihi Belediye Binası’nda gerçekleşen ziyarete, Kosova´nın Bursa Fahri Konsolosu Fahrettin Gülener, İzmir Fahri Konsolosu Muharrem Toprak, Kosova Üsküp Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Recep Gündüz, Üsküp Çayır Belediyesi Başkanı İzzet Mecidi, Kamenitza ve Üsküplü kadınlar katıldı.

Kosova ile Bursa´nın bağlarının 624 yıl önce Sultan Murat Hüdavendigar zamanında örüldüğünü, o günden bu yana bu birlikteliğin sürdüğünü kaydeden Başkan Altepe, Kosova´nın kendi öz değerlerine sahip çıkmasının, sosyokültürel anlamda geçmişten kopmamasının önemli olduğunu dile getirdi. Bu nedenle son 10 yılda Kosova ve Balkanlar´daki yıkılmaya yüz tutmuş onlarca Osmanlı eserini ayağa kaldırdıklarını, Türk varlığını ve Müslüman halkın birliğini sağlayan faaliyetlere ağırlık verdiklerini kaydeden Başkan Altepe, benzer davranışların Kosova Cumhuriyeti´nce de başlatılması durumunda, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak maddi ve manevi her türlü desteği vereceklerini açıkladı.

"BİZİM DİĞER DEVLETLER GİBİ KOSOVA ÜZERİNDE HESABIMIZ YOK"

Balkanlar´ın tüm dünya devletlerince stratejik bölge olarak kabul edildiğini, özellikle Türkiye açısından bölgenin öneminin büyük olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, Balkanlara yabancı ve düşman izlerinin girmesinin ancak Müslüman halkın birlikteliğiyle, yaptıkları yatırımların örnek alınmasıyla engellenebileceğini ifade etti. Türkiye´nin diğer ülkelerin aksine Kosova için gerçek anlamda kardeş ve dost ülke olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, “Kosova´nın güçlü olması, problemlerini kendisi çözmesi ve kendine yetebilmesi Türkiye için daima tek amaç olmuştur. Bizim diğer devletler gibi Kosova üzerinde hesabımız yok. Tek isteğimiz, din ve kan birlikteliğimiz olan bu bölgeyle irtibatımızı koparmamaktır. Oraya yabancı izlerin, düşmanca düşüncelerin girmesini engellemektir. Bölge halkının birlikteliğini sağlamak ve ekonomik olarak güçlenmelerini temin etmektir. Çünkü biz biliyoruz ki, Kosova´nın güçlü olması demek Türkiye´nin güçlü olması, Bursa´nın güçlü olması demektir. Bu uğurda elimizden gelen gayreti gösterdik, göstermeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

Kosova Cumhuriyeti´nin bağımsızlığını ilan edişinin 5. yılını da kutlayan Başkan Altepe, Türkiye´nin Kosova´yı ilk tanıyan devlet olduğunu hatırlatarak, "Kosova, 45 yıl süren baskı rejiminden sonra bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlığınızın 5. yılını kutluyorum. Allah bir daha ağzımızın tadını bozmasın." dedi.

"TÜRKİYE´DEN, ÖZELLİKLE DE BURSA´DAN DESTEK BEKLİYORUZ"

Kosova İçişleri Bakanı Bayram Çelebi de akrabalık ilişkileri nedeniyle Bursa´nın Kosova, Kosova´nın da Bursa gibi olduğunu vurgulayarak, Başkan Altepe´nin ülkelerinde yaptığı çalışmaların kendilerini gururlandırdığını söyledi. Yapılanları takdirle izlediklerini ve evleri olarak gördükleri Bursa´da hiç yabancılık çekmediklerini söyleyen Çelebi, Türkiye´yi her zaman yanlarında görmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Kosova´nın günceldeki en büyük sıkıntısının ekonomik geri kalmışlık olduğunu kaydeden Çelebi, "Türkiye, politik ve kültürel konularda, ihtiyaç duyduğumuz her alanda daima yanımızda oldu. Bağımsızlığımızı tanıyan ilk devlet oldu. Bizim en büyük sıkıntımız ekonomik. Yaşadığımız sıkıntıların giderilmesi noktasında Türkiye´den, özellikle de Bursa´dan destek bekliyoruz. İşadamları ve ticaret heyetleri karşılıklı bir araya getirilerek, kalkınmada yepyeni sayfalar açılabilir. Eğer bu gerçekleşirse, Kosova Cumhuriyeti olarak işadamlarına ve özel girişimcilere her türlü desteği sağlamaya hazırız." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE´DEKİ İLK KÜLTÜR EVİMİZ OLACAK"

Kosova İçişleri Bakanı Bayram Çelebi, ülkesiyle Türkiye arasındaki sosyokültürel etkileşimlerin de büyük önem taşıdığını, iki ülke arasındaki faaliyetlerin artmasının kardeşliğe katkı sağlayacağını söyledi. Bu anlayışla hareket ettiklerini ve Şubat ayının 23´ünde İstanbul´da yaptırılan Kosova Kültür Evi´ni hizmete alacaklarını açıklayan Çelebi, "Türkiye´nin de Kosova´da 3 adet kültür evi bulunuyor. Bu bizim Türkiye´deki ilk kültür evimiz olacak. Fakat devamında Bursa ve İzmir´de de birer Kosova Kültür Evi´ni devreye sokacağız” dedi.

Çelebi, ziyarette, kendisi ya da babası Kosova doğumlu olan herkese vatandaşlık vermeye hazır olduklarını da bildirdi. Kosova´nın Bursa Fahri Konsolosu Fahrettin Gülener, iki ülke arasındaki mesleki ve teknik eğitimi geliştirmek adına gerçekleştirdiği çalışmalar konusunda heyeti bilgilendirdi. Ziyaretin sonunda Başkan Altepe, konuk bakana Bursa bıçağı hediye etti.

Editör: TE Bilisim