BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı
Avrupa’yı sarsan ekonomik krizin vurduğu sektörlerin başında otomotiv geliyor. Araba satışlarında yüzde 8’lük düşüş yaşanan Avrupa’da 2012 yılı, 1995’ten bu yana satış hacminin en düşük seviyeye gerilediği yıl oldu.

Yunanistan ve İspanya gibi ülkeleri iflasın eşiğine getiren Avrupa’daki ekonomik kriz, otomobil satışlarının da gerilmesine neden oldu. Geçtiğimiz yıl 27 üyeli Avrupa Birliği (AB)’de 12,05 milyon araç satılırken, bir önceki yıla oranla satışlarda yüzde 8,2’lik bir gerileme yaşandı. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) raporunda göre 1995’ten sonraki en düşük satış hacminin gerçekleştiği 2012, aynı zamanda 1993’teki yüzde 16,9’lik gerilemenin ardından otomobil satışlarının en fazla gerilediği yıl oldu. Bir önceki yılda yaklaşık 1 milyon daha fazla satışın gerçekleştiği AB pazarında otomobil satışlarında en fazla artışı İngiltere kaydetti. İngiltere’de bir önceki yıla oranla geçtiğimiz yıl yüzde 5,3 daha fazla satış gerçekleştirirken, Almanya’da bu oran yüzde 2,9’da kaldı. İspanya’da araç satışı yüzde 13,4 gerilerken, Fransa’da yüzde 13,9 ve İtalya’da yüzde 19,9 daha az otomobil satabildi. Krizin vurduğu otomotiv sektörün başında ise Yunanistan ve Portekiz geliyor. Yunanistan’da araba satışları geçen sene yüzde 40,1 azalırken bu oran Portekiz’de yüzde 37,9 yaşandı.

LAND ROVER SATIŞ PATLAMASI YAPTI

Güney Koreli Kia ve Hyundai markaları ise Avrupa’daki genel eğilimin aksine araç satışlarını geçtiğimiz yıl artırmayı başaranların başında geliyor. Hyundai AB’deki satışlarını yüzde 9 ile artırırken, Kia’nın satışlarında yüzde 15,8’lik artış kaydedildi. Buna karşın Land Rover markasında yüzde 34,3’lük bir satış patlaması yaşandı. Avrupa’daki sektörün lokomotifi kabul edilen VW grubu ise satışlarında düşüşü yüzde 1,7’de tutmayı başardı. Renault’un yüzde 19,1’lik gerilemesine karşın Ford’un satışlarındaki düşüş yüzde 12,9’da kaldı.

Editör: TE Bilisim