Avrupa'da Türk modası

Türk Festivali ve Bahçe Camii: Avrupa'da Türk modası...

Erken modern dönemde, Avrupa soyluları sadece Türklerle savaşmakla kalmadı, aynı zamanda Türk festivalleri de düzenledi. Aydınlanma döneminde Batı kültürünü adeta Türk modası şekillendirdi.

Erken modern dönemde Avrupa, aynı kökene sahip iki karşıt fenomen tarafından şekillendirildi: Türk savaşları ve Türk modası.

Osmanlılar bir yandan dehşet, diğer yandan hayranlık uyandırdı. Avrupanın aydınlanma çağı sırasında Türk kültürüne duyulan ilgi arttı.

Talat Ülker'den 'Nasihat' şiiri Talat Ülker'den 'Nasihat' şiiri

Türklerin Avrupa'daki imajı Orta Çağ'da hala rahatsız ediciyken, erken modern zamanlarda giderek bir masal haline geldi. Tarihçiler, Türk korkusunun konuyla alay edilerek telafi edildiği yönünde saptamalar yapıyorlar.

Öte yandan, başka yerlerde ve alanlarda siyasi düşünceler hem birleştirici hem de itici güçtü. Doğu'daki kültüre duyulan ilgi, Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'daki gücünün azalan konumu ve buna bağlı olarak algılanan tehdidin azalması tarafından desteklendi.

Sosyetede, Osmanlı savaşçılarından yağmalanan nesneler; kişinin evini, bahçesini ve kendisini süslediği şık ödüller olarak kabul edildi. Bundan sonra ise büyük bir ticaret ortaya çıktı.

Osmanlı İmparatorluğu'ndan elde edilen giysiler ve başlıklar bayram günlerinde giyilirdi. Dekoratif unsurların yanı sıra, felsefi, edebi ve müzikal unsurlar da Avrupa kültürüne aktı.

18. yüzyılın başlarında başlayan doğu fantezileri için ticaret bağlantıları ve mal akışı çok önemliydi. Lütfen dikkat: "Türkler" terimi Avrupa'da Orta Çağ'dan beri Doğu ve İslami bölgelerden gelen insanlar için farklılaştırılmamış bir terim olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda Ortadoğu'dan çok çeşitli kültürel unsurlar “Türk modası” sloganı altında bulunabilir. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu, birçok halkın karışımı olması nedeniyle çeşitli kültürlerin birleşme potasıydı. Aynı zamanda, İslam'ın en kutsal üç yeri olan Mekke, Medine ve Kudüs üzerinde egemenliğe sahip olan Avrupa'daki son İslam imparatorluğuydu. Ancak Osmanlı'nın temel kültürü Türk ve Arap kültürü olagelmiştir.

Kaynak:TDH TÜRK HABER

Editör: TE Bilisim