Türk dünyasının sesi: Azerin Türk dünyasının sesi: Azerin
'Sivas’ın Şehir Kültürü Dergisi' sloganı ile yayımlanan Hayat Ağacı dergisi 19. sayısında Divriği Külliyesi’ni konu aldı. Sadece Divriği Ulu Camii’nin işlendiği bu sayı için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay sunuş yazısı kaleme aldı.

        Hayat Ağacı dergisi 19. sayısında Divriği Külliyesi’ni konu aldı. Bugüne kadar yayımladığı 18 sayıda Sivas’ın zengin şehir kültürüne dair farklı dosyalar hazırlayan dergi, 19. sayısını tek bir konuya ayırdı. 176 sayfa olarak çıkan bu sayıda yalnızca Divriği Külliyesi ile ilgili çalışmalar ve görseller yer aldı.

        UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne, Türkiye’den ilk giren eser olan Divriği Külliyesi, Hayat Ağacı’nın 19. sayısında bütün yönleri ile anlatılıyor. Külliye’deki benzersiz taş tezyinatı ve muhteşem mimariyi gösteren fotoğraflar, minyatür ve çizimler bu özel sayıda yer alıyor.

        CUMHURBAŞKANI'NDAN BAŞYAZI

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sunuş yazısıyla açılan özel sayı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Sivas Valisi Zübeyir Kemelek’in sunuş yazılarının bulunduğu dergi Hayat Ağacı’nın 19. sayısı, dünya sanatının bilhassa taş yontuculuğunun erişilmez zirvesi olan Divriği Külliyesi’ni işleyen çok değerli uzmanların hazırladığı makalelerle bu alanda bir kaynak eser niteliği de taşıyor. Ayrıca detay ve genel fotoğraflar minyatür ve çizimler de dergiyi süslüyor.

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hayat Ağacı’nın 19. sayısı için kaleme aldığı takdim yazısında, Sivas’ın asırlarca bilim, kültür, sanat, spor ve ticaret sahalarında Anadolu coğrafyasının merkezlerinden biri olduğunu belirterek, bu kültürün muhteşem bir yansıması ve Anadolu’nun görkemli Selçuklu mirası olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın bu sebeple Cumhurbaşkanlığı himayesi altına alındığını ifade ediyor. Gül, yazısının devamında Çalışmalar tamamlandığında Anadolu’nun ortasında restorasyonu da yapılacak olan Divriği Kalesi ile birlikte Divriği Ulu Cami ve Darüşşifasını da içine alan bir kültür parkı oluşturacağını kaydediyor.

        Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nın, 'Dünya Mirası' unvanını en çok hak eden eser olduğunu belirterek, bu ve benzeri eserlerle ilgili yayınlara dikkat çekerek Hayat Ağacı’na teşekkür ediyor.

        Geçtiğimiz Haziran ayında yapılan UNESCO Sivas–Divriği Buluşması ile ilgili haber ve röportajlar da bu sayının sayfalarına renk katıyor. Derginin genel yayın yönetmeni Tekin Şener’in, özel sayı fikrinin nasıl doğduğunu anlattığı Editör’den yazısından sonra Necdet Sakaoğlu, Prof. Aynur Durukan, Prof. Yılmaz Önge, Prof. Doğan Kuban, Doç. Erdal Eser, Prof. Metin Sözen, Müjgân Üçer, Beşir Ayvazoğlu gibi önemli isimler, eseri teknik ve tarihî açıdan değerlendiriyor. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nı sanat tarihi açısından ilk kez inceleyen Max Van Berchem ve Albert Gabriel’e ait çeviri metinlerine de dergide yer veriliyor.

Editör: TE Bilisim