Türkkan, önergesinde, şunları kaydetti: "Torunlar İnşaat tarafından yapılan ve Ali Sami Yen Stadyumu’nun arazisindeki rezidans inşaatında meydana gelen asansör faciası sonrası 10 işçi yaşamını yitirmiş, kaza sonrasında ortaya atılan bazı iddialar da olayın sorumluluğunun kime ait olduğu konusunda kafa karışıklıklarını beraberinde getirmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sitesinde, yaşanan asansör kazasında kimin sorumluluğu olduğu açık şekilde yazmaktadır. İnşaat firmaları iş güvenliği konusunda belgelerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirmekte, inşaatta olabilecek her türlü yaralanma ve ölümlü kazalarda İş Güvenliği uzmanı ve müteahhit firma,dolaylı olarak da Bakanlık sorumlu olarak gözükmektedir. İnşaat asansörünün 32. kattan yere çakılmasıyla 10 işçiye mezar olan Torun Center inşaatında işçilerin bozuk asansöre yüklerle birlikte bindirilerek ölümlerine zemin hazırlandığı iddialar arasındadır. Asansörde güvenlik freninin çalışmadığı, ayrıca inşaat asansörlerinde aşırı yük uyarı sistemi bulunması maddesinden hareketle Torun Center’de bozuk asansördeki yük miktarı ve aşırı yük uyarı sisteminin devrede olup olmadığı da bilinmemektedir. 2014′ün Nisan ayında aynı şantiyede 19 yaşında bir işçi daha hayatını kaybetmiştir.10 işçinin hayatını kaybettiği olayla ilgili İstanbul Tabip Odası da 4 ay önce sosyal medyadan, 'Bu günden sesleniyoruz maalesef yarın bu inşaatlarda 8-10 işçi kardeşimizi kaybedeceğiz.'

Önergedeki sorular şöyle:

"- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sitesinde mevzuatta açıkça yazması dolayısıyla Bakanlık; asansör kazası yaşanmadan önce Torunlar İnşaat’ın rezidans inşaatında üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmiş midir, Bakanlık bu kazada sorumluluk almakta mıdır?

- Torun Center inşaatında 10 işçiye mezar olan asansör ile ilgili olarak gerekli denetim ve incelemeler yapılmış mıdır, bu konuda yapılan denetim raporları nasıldır, bu denetimleri kim yapmıştır?

Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli

- İşçiler iddia edildiği gibi asansöre yükle birlikte mi bindirilmiştir?

- İddia edildiği gibi asansörün güvenlik freni arızalı mıdır, asansörde aşırı yük uyarı sistemi var mıdır, kaza gerçekleşmeden önce neden devreye girmemiştir?

- 2014′ün Nisan ayında aynı şantiyede 19 yaşında hayatını kaybeden işçinin ölüm nedeni nedir, bu konuda gerekli inceleme yapılmış, soruşturma açılmış mıdır?

- İstanbul Tabip Odası 4 ay önce sosyal medyadan “Bu günden sesleniyoruz maalesef yarın bu inşaatlarda 8-10 işçi kardeşimizi kaybedeceğiz.”uyarısını yapmasına rağmen buna neden uyulmamıştır?"

CİHAN

Editör: TE Bilisim