Yıldırım YILDIZDOĞAN'ın Kaleminden... Yıldırım YILDIZDOĞAN'ın Kaleminden...
 Ebru Gündeş, eşi Rıza Sarraf'la birlikte yargılandığı ve 3 yıl hapis cezası istendiği davada, yasalara aykırı olarak yapıldığı belirtilen yalı tadilatıyla ilgili ilk kez ifade verdi.

Beykoz Kanlıca’daki yalılarında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı tadilat yaptırdığı iddiasıyla Rıza Sarraf, eşi Ebru Gündeş Sarraf ve bu işleri yaptığı belirlenen Hakkı Süha Gökdemir’in 3’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

GÜNDEŞ CELSE ARASI İFADE VERDİ

Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 4. duruşmasına 3 tutuksuz sanık da katılmazken Gündeş’i avukatları temsil etti. Duruşmaya şikayetçiler CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Hüseyin Sağ ve CHP İstanbul İl Sekreteri Hakkı Sağlam katıldı. Mahkeme hakimi, hakkında zorla getirme kararı bulunan sanık Ebru Gündeş’in 14 Kasım’da yeni bir celse açılarak savunma yaptığını belirtti. Duruşmada söz alan müşteki Hakkı Sağlam sanık Gündeş’in savunmasını kabul etmediklerini ve cezalandırılmasını istediklerini belirterek, “Suça konu yapının sahibi kendisi olup, mülkiyet de kendisine aittir. Yapılan değişikliklerde rızası ve bilgisi vardır” dedi.

“KREDİYİ KENDİSİ ÇEKMİŞ”
Ebru Gündeş’in avukatlarından Begüm Gürel ise dosyanın Gündeş açısından ayrılmasını istediklerini söyleyerek, “Dosyanın tefrik edilmesini istiyoruz. Çünkü dosyanın diğer sanığı olan Rıza Sarraf halen ABD’de tutuklu olup beyanının ne zaman alınacağı belli değildir. Müvekkilimle ilgili adil yargılanma hakkının ihlal edileceğini ve davanın çok uzun süreceğini düşünüyoruz. Müvekkil o dönemde eşi adına çıkacak kredinin yetersiz olması sebebiyle krediyi kendisi çekmiş. Bu nedenle tapu da kendisi adına çıkmıştır. Borcun bitmesine müteakip yalı eşine devredilmiştir” dedi.

“ONURUNU ZEDELEMEKTEDİR”
Gündeş’in bir diğer avukatı Leyla Çırak duruşmaların gizli yapılmasını talep ederek, “Müvekkilinin tanınmış ünlü bir sanatçıdır. Bu haberlerle anılması bulunduğu yere dişiyle tırnağıyla gelmiş olan müvekkilimizin onurunu fazlasıyla zedelemektedir. Bu nedenle duruşmaların gizli yapılmasını istiyoruz. Çıkan haberler yargılamanın seyrini de bize göre olumsuz etkilemektedir” diye konuştu. Söz alan müşteki Hüseyin Sağ ise “Ebru hanım da her Türkiye vatandaşı gibi adalet önünde eşit şekilde yargılanacaktır. Duruşmanın gizli yapılması talebinin reddini isteriz” dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme hakimi sanık avukatlarının davaya ilişkin delillerini ve tanıklarını bildirdikten sonra, duruşmaların gizli yapılması ve davanın tefrik edilmesi talebinin celse arasında değerlendirilmesine karar verdi. Mahkeme, Rıza Sarraf’ın ABD’de tutuklu bulunduğu cezaevinin celse arasında yetkili makamlardan sorulduğunu belirterek, müzekkere cevabının geldiğinde duruşma günü beklenmeksizin uluslararası istinabe yapılması amacıyla ilgili evrakların tercüman bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. Duruşma ertelendi.

SANATÇI, AYLIK GELİRİ 50 BİN LİRA
Öte yandan sanık Ebru Gündeş hakkında bulunan zorla getirilme kararı kapsamında adliyeye gelerek 14 Kasım’da ifade verdi. Savunmasının tespit edilmesi için açılan ara celsede kimlik tespiti yapılan Gündeş, evli, bir çocuklu ve sanatçı olduğunu, aylık gelirinin de 50 bin lira olduğunu kaydetti.

“TADİLATLAR EŞİM TARAFINDAN YAPILMIŞTIR”
Avukatıyla birlikte savunma yapan Gündeş daha önceki ifadelerini tekrar ettiğini belirterek, “Suça konu edilen Kanlıca Mahallesi’nde 4 ve 5 parseller üzerinde bulunan 2 adet yalıyı eşim Rıza Sarraf yaklaşık 6 yıl önce satın almıştı. Bu yalılardan 5 parsel üzerinde bulunan benim adıma tapuda kayıtlıydı. Bu yalılar üzerinde gerçekleştirilen tadilatlar, eşim tarafından yaptırılmıştır. Benim bir ilgim bulunmamaktadır. Ben sonradan yalıyı eşime geri devrettim. Şu an benim üzerime değildir. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatımı talep ederim” dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Rıza Sarraf, Kanlıca sahilinde üç yalıdan oluşan Mehmet Arif Bey Yalılarından ikisini 2011’de satın alarak, 4 parselini kendi, 5 parselini ise eşi Ebru Gündeş Sarraf üzerine kaydettirdi. Sarraf, tarihi eser olarak tescili yapılan yalılarda tadilat çalışması başlattı. Tadilatın 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na aykırı gerçekleştiği iddiaları üzerine suç duyurusunda bulunuldu. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Rıza Sarraf ile eşi Ebru Gündeş’in Beykoz Kanlıca Mahallesi 23 pafta 116 ada 4-5 parselde bulunan yalılarda, yapıya geçiş için bina boyunca asansör yapıldığı, bina cephesinde doluluk ve boşluk oranlarının değiştirildiğinin tespit edildiği anlatıldı. İddianamede, şüpheliler Rıza Sarraf, eşi Ebru Gündeş Sarraf ve tadilat işlemlerini yaptığı belirlenen Hakkı Süha Gökdemir’in “2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırılık” suçundan 6’şar aydan 3’er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

(Kaynak: Haber 3 Hilal)


Editör: TE Bilisim