YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)'nin aynı zamanda doktor olan Gaziantep İl Başkanı Muhittin Taşdoğan, domuz gribine karşı uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı'nın resmi açıklaması ile 14 vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olan H1N1 virüs salgınının sağlıksız yaşam koşullarının her geçen gün arttığı Gaziantep'te de panik havası oluşturduğunu kaydeden Taşdoğan, “Hakkında vatandaşlarımızca az bilgi sahibi olunulan bu öldürücü ve her an herkese bulaşabilecek hastalıkla ilgili kamuoyuna yeterli bilgi verilmediğini düşündüğümüzden, panik havasının büyüyeceği endişesi ile sorumluluk duygusu içinde açıklama yapmayı gerekli gördük.” dedi.

Domuz gribinin belirtileri konusunda değerlendirmede bulunan Taşdoğan, “Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen mevsimsel grip belirtilerine benzerdir. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı hastalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir. Hamileler, çocuklar ve yaşlılar riskli gruplar içinde yer alır. Hasta olan kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar. Tanı PCR yöntemi ile konulmaktadır. Test bu konuda özelleşmiş laboratuvarlarda yapılmaktadır.” diye konuştu.

'SELAMLAŞIRKEN VE TOKALAŞIRKEN ÖPÜŞMEMEYE DİKKAT EDİN'

İyi bir yüzeysel temizliğin hastanın evindeki tüm eşyaları bu virüsten arındıracağını kaydeden Taşdoğan, “Bu önlemleri alarak sadece gripten değil, grip gibi solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan kendinizi ve çevrenizi koruyabilirsiniz. Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri çok etkilidir. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız. Ellerinizi su ve sabunla en az 30 saniye yıkayınız. Selamlaşırken ve tokalaşırken öpüşmemeye dikkat ediniz. 38 derecenin üzerindeki ateşi ile vücut, eklem, kas ağrısı olan hastaların mutlaka doktora başvurmaları gerekir. Risk altında ki kişiler aşı yaptırmalıdır. Hastalığın ilk iki gününde başlanınca tedavisine yardımcı olacak ilacı tüm hastanelerimizde mevcuttur. Erken teşhis önemli olduğunda şikayetiniz başlarsa mutlak doktora müracaat ediniz. Tüm bu nedenlerden dolayı panik yapmamızı gerektiren bir hastalık değil bilinçli davranmamızı gerektiren bir salgındır. Tüm hemşehrilerimize önerilere uyarak sağlıklı bir yaşam diliyorum.”

Editör: TE Bilisim