Gezi Parkı'nın yarın ziyarete açılacağını söyleyen Mutlu, “B.Şehir Belediyesi düzenlemeleri ile güzelleşen park İstanbul'lulara huzur ve neşe getirsin” ifadelerini kullandı.

Taksim Dayanışması tarafından bu akşam 19.00'da Gezi Parkı için yapılan toplanma çağrısına İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'dan yanıt geldi.

Mutlu, "Hukukun dışında bir çağrı yapıyorsunuz. Yetkili makamlara müracaatınız yok. Ben izin vermediğim bir alana müsaade edemem. Bu toplanmalara müsaade etmeyeceğiz." dedi.

Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit

İstanbul Valisi Gezi Parkı'nın yarın açılacağını duyurdu. Taksim Dayanışması ise Gezi Parkı ile ilgili mahkeme kararınına dayanarak, 19:00'da Gezi eylemi düzenleneceğini açıkladı.

TALEP ALINIR GEREKLİ İZİN VERİLİR

Vali Mutlu, Gezi Parkı’nın ‘gösteri yeri değil huzur yeri olduğunu’ belirterek “Gezi Parkı'nda 10-12 ağaçla başlayan çevresel duyarlılık sonucunda noktada geldiğimiz yeri biliyorsunuz. Çevresel mesajların alındığını defalarca fade ettik. Gezi Parkı’nın herkesin, sadece yurttaş kimliğiyle geldiği, ziyaret ettiği, neşelendiği bir mekan olmasını istiyıruz. Ama Gezi Parkı’mızı ve farklı meydanlarımızı Gezi Parkıyla ilgili olmayan bir takım yaklaşımlar içersine sürüklemek için hareket edilirse, parklar park olmaktan çıkar... Bu tür eylemlerin alanları vardır. Talep alınır, gerekli izin verilir” dedi.

Gösteriler için izin alınması gerektiğini ifade eden Vali Mutlu, “Kanunlar çerçevesinde izin veriyoruz. Ama izin almadan ‘kendi kararımızı veririz’ derseniz ,hukuk düzeniyle ve halkın parklardan istifade etme hakkıyla çelişirsiniz. İstanbul’un ortak huzuru ve isteğiyle hareket etmeliyiz. Gezi Parkı’ndan aileler artık istifade edebilecekler ama gösteri yapmak isteyenler izin almak ve belli yerleri seçmeli. Gezi Parkı’nda eylem yapacağım, satlerce kalacağım demek olmaz. 14 milyon İstanbullu, 76 milyon Türk vatandaşının en çok ihtiyaç duyduğu şey, huzurlu ve birlikte olmaktır” ifadesini kullandı.

‘TAKSİM’DE TOPLANMAK HUKUK DIŞI DEĞİL’

Vali Mutlu, bu akşam Taksim’de toplanılması için yapılan çağrıya da değinerek, ‘vatandaşların uyarıları dikkat almasını ümit ettiklerini’ ifade etti.

Mutlu, “Bugün de bir çağrı var. Anayasa’da, izin almadan insanlar toplanıp gösteri yapma hakkına sahip der. Ancak aynı maddede, ilgili düzenlemeler kanunla düzenlenir der. Eğer gösteri yapılacaksa, ilgili makamlara başvurulacak ve izin alınarak belirlenen mekanda gösteri yapılır. Kimse, Anayasal hakkı kullanıyorum diyerek istediği mekana girerek gösteri yapamaz. Yasal olarak valilik önüne gelmiş bir talep yok” dedi.

Vali Mutlu, ‘polisin izinsiz gösteride toplacak kalabalığa gerekli uyarıyı yapacağını’ belirterek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Yurttaşların, birlik ve beraberliği muhafaza ederek önümüzdeki günleri güzel bir şekilde geçirmemiz gerekiyor. Farklı görüşlerde, farklı dinlerde insanlarımız var. Ama bugünleri birlik beraberlik içinde, saygı içinde, hukuk füzeni içinde gerçekleştirmeliyiz. Bu yanlış çağrıyı yapmış olanlara burdan seslenerek,hukukun kapsamında davetlerini yapmaları konusunda uyarmak istiyorum... Taksim’de toplanmak hukuk dışı değil ancak bu toplanma için hukuki bir çağrınız yok. Ben buna müsaade edersem hukuk dışında hereket etmiş olurum. İzin alınmadan hareket edilirse, polis gerekli uyarıyı yapacak. Ben bu çağrılara uyulacağını umuyorum. Ama bir takım grupların polisin müdahalesini gerektirecek davranışlara girmemesini rica ediyorum... Eğitim alanında, ulaşım alanında, altyapı alanında hizmetlerin artması isteniyor. Konsantrasyonumuzu bu alanlara aktarıp İstanbulluların istediği hizmetleri yerine getirmemiz lazım. İstanbul’un ülkemizin kalkınmasındaki önemli rolü gereğiyle enerjisini güvenliğe harcamaması gerekiyor” dedi.

Editör: TE Bilisim