AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk? AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk?
Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıldan itibaren çocukluk dönemi aşı takvimine eklenen hepatit A aşısında 18 aylık yaş sınırlamasının karaciğer nakli bekleyen çocuk sayısının hızla artması nedeniyle kalkması isteniyor.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi uzmanları karaciğer nakli için başvuran hastaların çoğunluğunu Hepatit A virüsü taşıyan çocukların oluşturması nedeniyle, Hepatit A aşısının yaş sınırlandırması olmaksızın başta çocuklar olmak üzere yetişkinlere de uygulanması gerektiği düşünüyor .

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, Hepatit A’nın çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu belirtti. Hastalığın genelde ağız yoluyla bulaştığını söyleyen Yakıncı, hastalığın hem kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkileyen hem de sağlık sistemine maliyeti çok yüksek olan bir enfeksiyon olduğuna dikkati çekti. Yakıncı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) araştırmasına göre Türkiye’deki 30 yaş civarına gelen insanların yüzde 70’nin hastalığı geçirdiğinin tespit edildiğine değindi.

Virüs hastalığı olarak bilinen Hepatit A’nın özgün bir tedavisi bulunmadığının altını çizen Yakıncı, Hepatit A’dan korunmada aşının önemli bir korunma kalkanı olarak tüm dünyada kullanıldığını vurguladı.

Sağlık Bakanlığı’nın Hepatit A aşısını 2012 yılında aşı takvimine eklediğini anımsatan Yakıncı, uygulamaya göre karar yürürlüğe geçtiği tarih itibariyle 18 ayını dolduran çocuklara aşı yapılmaya başlandığını bildirdi. İki doz halinde gerçekleştirilen aşının ikinci dozunun 24. ayda yapıldığını aktaran Yakıncı, aşının daha önce aşı olmayan büyük çocuklara da uygulanması gerektiğini kaydetti.

Yakıncı, şöyle devam etti: “Bakanlığın sadece 18 aylık çocuklarla aşı programını sınırlandırmış olması büyük bir eksikliktir. Eksiklik diyorum çünkü hastalık virüsüne maruz kalan çocuklarda karaciğer yetmezliğine kadar varan ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Bu hastalığa yakalanan büyük yaştaki çocuklarda daha büyük risklerin görüldüğünü yapılan çalışmalar da ispatlar niteliktedir. Örneğin; son beş yıl içerisinde İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Bölümü'ne başvuran 165 Hepatit A hastasının 57’sinde karaciğer yetmezliği geliştiği tespit edilmiş ve bunların 23’üne plazmaferez(komple kan değişimi), 32’sine karaciğer nakli gibi pahalı tedaviler uygulanmıştır. Karaciğer yetmezliği gelişen 57 hastanın 15’i maalesef hayatını kaybetmiştir. Yine ülke genelinde yapılan çalışmalara bakıldığında, çocuklara yapılan karaciğer nakillerinin en sık nedeninin hepatit A hastalığı sonucu hızla gelişen karaciğer yetmezliği olduğu da görülmüştür. Hâlbuki basit bir aşılama ile ciddi bir hastalığın gelişiminin önüne geçilebilir.”

Aşı için 18 aylık sınırlandırmanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini dile getiren Yakıncı, “Hepatit A aşısının uygulanacağı yaş grubunun tekrar gözden geçirilip tüm çocuklarımızın Hepatit A hastalığına bağışık duruma getirilmesi en büyük koruma önlemi olacaktır. Bunun için Sağlık Bakanlığı’nın bir an önce Hepatit A aşılama programını tüm çocuklarımızı ve ergenlerimizi kapsayacak şekilde yeniden düzenlemesi gerekiyor. Aşı programında bir düzenlemeye gidilmezse Hepatit A hastalığının önümüzdeki 10-15 yıl boyunca çocuklarımız üzerinde ciddi sorunlar yaratmaya devam edeceği de aşikârdır.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim