Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk
 MHP Grup Başkanvekili Oktay VuralAK Parti kanadının önerdiği sistemin başkanlık sistemi olmadığını, buldukları ‘başkanlarına’ sistem arayışı içinde olduklarını söyledi. Vural, “Onların başkanı var, başkana bir sistem arıyorlar” dedi. CHP’nin Uzlaşma Komisyonu’na yeniden dönme çağrısına olumsuz cevap verilmesi üzerine ise Vural, “Madem yüzmeyecektiniz, niye denize girdiniz” diye sordu. 
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme dair sorulara cevap verdi. 
CHP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na olumsuz cevap vermesinden sonra MHP’nin tavrının ne olacağı sorusu üzerine Vural, “Herhangi bir siyasi partinin böyle bir komisyonda bulunmama iradesi karşısında bu komisyonun ‘Uzlaşma Komisyonu’ olarak devam edemeyeceği açıkça ortadadır. CHP esasen bu konuda komisyonun kurulma aşamasında, daha kurulmadan bu konudaki tavrını ortaya koymuş olsaydı ‘yap-boz komisyonu’ oluşmazdı.” dedi.

‘MADEM YÜZMEYECEKTİNİZ, NİYE DENİZE GİRDİNİZ?’

MHP olarak komisyonda 4 partinin temsil edilmesinin toplumsal mutabakat sağlanması açısından önemli olduğunu vurgulayan Vural, “Onların (CHP’nin) hakkıdır, bir şey diyeceğimiz yoktur. Ama, ‘madem yüzmeyecektiniz, niye denize girdiniz’ sorusunu sormak herkesin hakkıdır. Bu durumda azami mutabakat sağlanamayacağına göre bundan sonra normal komisyon şeklinde götürülecek bir konudur. 
MHP olarak biz üniter devletimizi, Türk milletinin milli kimliğini ve parlamenter sisteme dayalı, güçlendirilmiş, tahkim edilmiş bir parlamenter sistemi Türkiye’nin geleceği açısından savunmaya devam edeceğiz.” diye konuştu. 

‘ÖNERDİKLERİ SİSTEMDE GENSORU YOK, GÜVENOYU YOK’

Yeni anayasa tartışmaları çerçevesinde 
AK Parti’nin önerdiği sistemin başkanlık sistemi olmadığını söyleyen Oktay Vural, “Onların başkanı var, başkana bir sistem arıyorlar. Yani, başkanlarını bulmuşlar başkana bir sistem arayışı içerisindeler. Reisleri de var onların. ‘Reise bir sistem uydurmamız gerekiyor’ diyorlar. Çünkü, önerdikleri sistemde gensoru yok, güvenoyu yok. Millete karşı sorumluluk yok. Ne diyorlar? ‘Bizi dört yıl seçin, sandıkta hesap veririz’. Olmaz. Demokrasi, her an millete hesap verebilmelidir. Millete ve parlamentoya sorumlu olmayan bir yürütmenin millete de hayrı olmaz.” dedi. 

VURAL: 
AK PARTİ YÖNETİCİLERİ VE HÜKUMET 'TELEFONDA JOKER HAKKI'NI KULLANIYOR

Önerilen başkanlık sisteminin bürokratik oligarşinin aracı olduğunu ifade eden Vural, “Öyle bir noktaya geldik ki, 
AK Parti’yi yönetenler hatta hükumet Külliye’deki odalarla telefon hakkını kullanmadan sorulara cevap vermiyor. Yarışma programı var ya, joker kullanıyorlar. Kendi fikir ve düşüncelerini ifade etmekten çekinecek noktaya geldiler. Çünkü, Cumhurbaşkanlığı Sözcü’sü (İbrahim) Kalın’ın sözlerini Meclis Başkanı savunmak durumunda kalıyor. Ondan sonra cumhurbaşkanı ‘sürçü lisan etmiştir’ demek suretiyle düzeltme ihtiyacı içinde bulunuyorsa; Sayın Numan Kurtulmuş ‘Cumhurbaşkanının ifadesi şahsi görüşüdür’ derken bir danışman ‘hükumetin başı’ sıfatıyla hükumeti yerle bir ediyorsa bu konuda hükumetin artık gerçekten kendi iradesini kullanamayacağı bir konumda olduğunu ortaya koyuyor. Bu, tipik bir vesayet rejimidir.” şeklinde konuştu.

Vural, hükümeti kastederek milletin oyu ile seçilmiş insanların mı ülkeyi yöneteceğini yoksa Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde oturan atanmış birilerinin mi yöneteceğini sordu. 

Editör: TE Bilisim