İYİ Partili belediye başkan adayı çekilerek Cumhur İttifakı’nı destekleme kararı aldı İYİ Partili belediye başkan adayı çekilerek Cumhur İttifakı’nı destekleme kararı aldı

CHP'nin bu çıkışında birçok durum söz konusudur. Birinci durum ; AKP iktidarının süregitmesi için CHP kendine düşen rolü ve görevi söylemleri ve eylemleri ile oldukça başarılı olarak oynuyor. Zira CHP'nin Kürtler ile ilgili bir tasarrufta bulunmak için HDP'ye ihtiyacı yoktur. İktidara gelirse yasaları çıkarmasında ona engel olabilecek bir durum söz konusu değildir. Hatta ben şunları, bunları yapacağım derse bir halk kesiminden daha da fazla oy alabilir. 

Birinci durumda CHP muhalefette kalmak arzusunda bulunuyor kanaatime göre. Ülkeyi şu halde yönetemeyecek kifayete olduklarını düşünüyor olabilirler. AKP'nin olanca kötü bir yönetimde bulunması, ekonominin tersyüz olması, hayat pahalılığının toplumsal patlamaya yön almasına rağmen hala daha CHP yüzde 30 bandını aşamıyorsa bunun başka bir dayana noktası söz konusu değildir. 

İkinci bir sebep ise şu olabilir. Uluslararası güç unsurları kendilerinden düzey olarak daha aşağı olan ülkelerden daha doğrusu onların yönetimlerden bir takım istemlerde bulunabilirler. ABD uzun yıllardır bu tasarrufunu zaten yapıyordu. İster yönetim olsun, isterse sivil toplum kuruluşları olsun ABD gibi bir ülkenin gölgesinde olan her kurum, kişi yada yapı bu istemlerin karşılığını şöyle yada böyle tanımak zorundadır. Söz gelimi sayısız ülkede eğitim okulları kuran Fettullah Gülen örgütlenmesinin bu okulların sürdürülebilir olması adına ABD gibi bir güç odağının buyurtularına olur vermemesi kaçınılmaz olmaktadır. 

CHP 'de şayet  iktidar düşüncesi oluştu ise ve ülkeyi yönetmek adına bir atılım yapacak ise bu durumda dış destek birimlerinin ilgisini olumlu yönde tutmak isteyecektir. Belki Kürt meselesi hakkında kendilerine ' demokrasi adına ' bir şeyler söylenmiş olabilir. Sizden beklentimiz ülkedeki toplumsal yapının demokratik haklarını iade etmenizdir. Denmiş olabilir. Bunları yapacağınıza inanıyoruz ve bundan dolayı da sizi ekonomik anlamda ve siyasal alanda destekleyeceğiz denilmiş olabilir. 

Bir başka sebep ise CHP siyaset gereği bu konunun içine girerek %8-10 dolayında kitlesi bulunan HDP'den oy devşirmek niyetinde olabilir. HDP'den nefret eden ancak HDP çizgisinde istemleri olan başka partilere oy veren %2-3 dolayındaki kitleyi de kendi saflarına çekmek isteyebilir.  

Benim düşünceme göre CHP bu hamlesi ile oy azalması yaşayacaktır. AKP ve MHP ittifakı ise buradan nemalanmak isteyecektir. 

Zafer Çağlar

Editör: TE Bilisim