Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, valilerin iller için hedefler ve hayaller ortaya koyması, vizyonlar belirlemesi gerektiği kaydederek, “Sıradancılığı bırakacağız, protokol valiliği yapmayacağız” dedi. Erdoğan, 81 vilayeti valilerin ayağa kaldıracağını belirterek, “Yan gelip yatmak yok. Çok koşacağız. Alacağız hanımları yanımıza, hanım kardeşim manevi ruhaniyetiyle o da yola düşecek, hep beraber inşallah buraları ayağa kaldıracağız” dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasında terlikleriyle okula giden Melek’i hatırlatarak basına yüklendi.

Başbakan Erdoğan, İçişleri Bakanlığı’nın düzenlediği Valiler Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, son dönemde ekonomide yaşanan iyileşmelerden bahsetti. Enflasyonun düşmesinin, istikrarın ve güvenin tesis edilmesinin ardından durumu muhafaza etmek için de daha büyük mücadeleyi gerektirdiğini ifade eden Erdoğan, “Makro sorunlarımızı büyük ölçüde çözdük ya da çözüm yoluna koyduk. Bizim bu aşamadan sonra mikro sorunların üzerine gitmemiz çok daha kararlı, çok daha cesur, çok daha hassas bir mücadele yürütmemiz gerekiyor” dedi. Erdoğan, süreci iğneyle kuyu kazar gibi devam ettireceklerini, rehavet içinde olamayacaklarını belirtti ve son 10 yılda yapılan hizmetleri anlattı. “Biz yol sorununu çözerek aslında sadece ulaşımı kolaylaştırmakla kalmıyoruz. Şehirlerimizin kapılarını diğer bölgelerimize ve dünyaya açıyoruz” diyen Erdoğan, o yollardan yatırımcının, turistin gelmesini, şehirlerin içlerini cazip, yaşanabilir, güvenli hale getirecek olanların valiler olduğunu kaydetti. Bu konudaki sorumluluğun bir yandan da belediyelerde olduğunu, bunun koordinasyonunun valiler tarafından yapılması gerektiğini kaydeden Erdoğan, mikro sorunların da ihmal edilmemesi gerektiğini, “büyük devlet“ olmanın ayrıntılarla ilgilenmeyi gerektirdiğini ifade etti. Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bizim ne hükümet, valiler, belediye başkanları olarak şehirlerimizde yaşayan kardeşlerimize ‘Size yol, hastane, okul yaptık daha ne istiyorsunuz?’ deme hakkımız yok ve olamaz. Bunu deme hakkına ve haddine sahip değiliz. Tam tersine bizim medeniyetimizin bu noktadaki ilkesi son derece açıktır: Dicle’nin kenarında bir koyunu kurt kapsa bunun hesabı bizim üzerimizdedir.”

-“DETAYLARLA İLGİLENMEK GEREKİR”-

Geçmişte daha büyük sorunlarla uğraşılırken, detaylarla yeterince eğilmenin mümkün olmadığını, bugün ise durumun değiştiğini anlatan Erdoğan, “Şimdi ‘Nasıl yaparız da dünyadan Türkiye’ye beyin göçünü daha artırabiliriz?’ diye bir meselemiz var. 81 vilayetteki her üniversitenin, her rektörün böyle bir vizyonunun olması, her valimizin de böyle bir vizyonu taşıması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

-“İLLER TURİZME KAFA YORMALI”-

Türkiye’nin turizm gelirindeki artışı, ulaşımda gelişme ve kültürel zenginliklerdeki artışa bağlayan Erdoğan, “Göreve geldiğimizde turizmin basit bir tanımı vardı, güneşti, kumdu, denizdi. Artık böyle bir turizm anlayışı yok. Dünya ve gelişmiş ülkeler nasıl bakıyorsa şimdi buna böyle bakan bir Türkiye var” dedi. Erdoğan, şehrinde hiç turist görmemiş illerin dahi bugün artık nasıl turist çekebileceği yönünde çalışması gerektiğini vurguladı.

-“VALİ SADECE İDARECİ OLARAK KALAMAZ”-

Türkiye’nin 81 ilinin de dünyada eşi benzeri olmayan bir potansiyeli olduğunu kaydeden Erdoğan, “Rekabetin bu kadar zorlaştığı, bu kadar hassas dengede ilerlediği günümüzün dünyasında hiçbir ilimizin valisi sadece idareci olarak, sadece devletin oradaki temsilcisi olarak kalmaz” diyen Erdoğan, valilerin turizm elçisi, eğitim gönüllüsü, fahri yatırım ajansı üyesi gibi çalışması gerektiğini kaydetti. Valilerin günlük bürokratik işlemlerden sıyrılarak, “şehre vizyon katmak” için her alanda öncü olması gerektiğini kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Benim siz değerli valilerimden en önemli isteğim ne biliyor musunuz? Değerli arkadaşlarım, sıradancılığı bırakacağız, protokol valiliği yapmayacağız. Biz, tam manasıyla halktan biri gibi olacağız ve halk bizi gördüğü zaman kendini bulacak.”

Çalışmanın başarıyı getireceğini “Çalışan insan, tekeden bile süt çıkartır” sözleriyle ifade eden Erdoğan, “Bize, olmazları anlatan insanlar çok olacaktır, ‘Bu başarılamaz, bu yapılamaz, bu olmaz’ diyenler çok olacaktır. Biz, bir tane olur’ görebiliyorsak, inanın bu yeter. Bunun arkasına düşüp bütün olmazları olur yapabiliriz, bu güce, bu iradeye sahibiz. Atalarımızın güzel bir ifadesi var ya, ‘Olmaz olmaz deme, olmaz olmaz’ bunu yakalayacağız” dedi.

-“VALİLER ‘GERÇEKLEŞMESİ MÜMKÜN’ HAYAL SUNMALI”-

Valilerin şehirlere “gerçekleşmesi mümkün bir hayal sunabilmesi” gerektiğini kaydeden Erdoğan, hedefler konularak gelecek kuşakların kucaklayacağı bir sürecin tohumlarının ekilmesinin önemine işaret etti. İktidarları döneminde ekonomide yaşanan gelişmeleri anlatan Erdoğan, “Tarihteki büyük liderlerin, önderlerin, tarihi değiştirmiş şahsiyetlerin hayatlarına bakın. Her birinin toplumda bir dönem istiskale uğradığını, kendilerinin alçak veya düşük seviyelere indirildiğini, kendileriyle istihza edildiğini, alay edildiğini görürsünüz. Onların hedeflerinin küçümsendiğini görürsünüz, onların hayallerinin aşağılandığını görürsünüz, onların projeleriyle alay edildiğini görürsünüz. Ama dikkat edin o şahsiyetler inançla yürümüş, doğru bildikleri yolda azimle ilerlemiş ve kendileriyle ilgili tüm ön yargıları, tüm alayları, tüm küçümsemeleri boşa çıkarmışlardır” diye konuştu.

-KÖŞE YAZARLARINI ELEŞTİRDİ-

İktidarları süresince bu tür alay ve istihzaları çok yaşadıklarını, projeleriyle alay edildiğini kaydeden Erdoğan, “Biz, dünya ekonomik krizi yaşarken ‘Bizi teğet geçecek’ dediğimizde bu işi çok iyi bildiğini iddia edenlerin hepsi dalga geçtiler. Sonra da bunun teğet değil, evelallah bize uğramadığını da görünce kalkıp hiç birisi herhangi bir şey söyleyemedi. Biz, ‘6 sıfır atacağız’ dediğimiz zaman, hatırlayın o günleri dediler ki ‘enflasyon patlar.’ Enflasyon patlamadı, çatladı. Hatta ‘Taksim’e çıkıp anırırım’ diyen oldu, bunlar da köşe yazarıydı. Ne oldu? Anıramadılar. Niye? Çünkü bu iş biraz da karakter meselesidir, kimlik meselesidir” dedi. Bazı köşe yazarlarının bilerek değil, belden aşağı vurarak yazdığını kaydeden Erdoğan, Türkiye’de gerçekleşen iyileşmeyi hazmedemeyenlerin olduğunu belirtti. Bir dönem ‘Türk Lirası’nın dünya paraları karşısında değeri yok’ diyenler olmasına karşılık, artık Türk Lirasıyla uluslararası camiada alışveriş yapıldığını anlattı. Erdoğan, “İthalat ve ihracatta karşılıklı olarak yaptığımız parasal anlaşmalar var. Rusya gibi bir ülkeyle şu anda biz bu tür alışverişi yapabiliyoruz. İş bu noktaya geldi” dedi.

-2023 HEDEFİ TUTMAZ DİYENLERE YANIT VERDİ-

Makro gelişmelerin mikro düzeye taşınması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, 2023 hedefleriyle ilgili olarak da, “Birileri hesaplar yapıyor, ‘2023 hedefleri tutmaz’ diyorlar. Biz, bir hedef koyuyoruz. Bu yüzde yüz illa olacak diye söylediğimiz bir şey yok ama bu bir hedeftir. Buna muhalefeti de muhalif kalanı da ‘Bunu acaba nasıl biz de desteklesek, burayı yakalasak’ demiyor. Ya bu ülke Türkiye kardeşim, benim ülkem ya… Bu millet benim milletim. Ee, öyleyse hep beraber buna sarılmamız lazım. ‘Nasıl biz buraya çıkacağız’ bunun gayreti içinde olmamız lazım” ifadelerini kullandı.

-“HANIM KARDEŞLERLE” BİRLİKTE AYAĞA KALDIRACAĞIZ-

Türkiye’nin daha önce önde olduğu Güney Kore tarafından geçildiğini kaydeden Erdoğan, Türkiye’nin de istemesi, çalışması ve gayret etmesi halinde bu ülkeyi geçebileceğini kaydettiği konuşmasında, “Eğer biz kendi içimizde birbirimizle uğraşırsak, şurada sadece terör belasıyla 30 yıldır kalkıp da biz 250, 300, 400 milyar dolar eğer harcarsak, sen tabiî ki onu geçemezsin. Terör belası başımızda olmasaydı bugünkü Türkiye yoktu, çok daha farklı Türkiye vardı” dedi. Türkiye’nin terör sorununu çözdüğü zaman çok daha ileriye gideceğini belirten Erdoğan, “Biz terörü alt ettiğimiz andan itibaren ki edeceğiz, ondan sonra biz pik yapacağız” diye konuştu. Erdoğan valilere de “81 vilayeti siz ayağa kaldıracaksınız, yan gelip yatmak yok, protokol valiliği yok. Çok koşacağız. Alacağız hanımları yanımıza, hanım kardeşim de Allah rahmet etsin, onun manevi ruhaniyetiyle o da yola düşecek, hep beraber inşallah buraları ayağa kaldıracağız” dedi.

O SÖZÜ DAHA ÖNCE DE SÖYLEDİ

Yıllar önce ‘Askerlik yan gelip yatma yeri değildir’ diyen Erdoğan’ın bu sözü o dönem çok tepki çekmişti.

TERÖR YEGÂNE ENGEL OLDU

Başbakan Erdoğan, Valiler Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, terör konusuna da değinen Erdoğan, 76 milyon vatandaşın da terörden etkilendiğini, verilen mücadelenin neticesinin alınacağını kaydetti ve güvenlik güçlerine şükranlarını ifade etti. Erdoğan, “Sınırda, kırsalda, denizde, şehir içinde her yerde verilen bu mücadelenin birbirine koordine olması, evveallah bizim başarılarımızı tetikleyecektir” dedi.

Terörün makro bir sorun olarak Türkiye’nin karşısına çıktığını, mikro sorunların çözülmesinin de önünde engel olduğunu, yoksulluğun, göçün ve altyapı eksikliğinin gerekçesinin terör olduğunu belirten Erdoğan, “Terör etki gösterdiği illerde ilerlemenin, kalkınmanın önünde yegâne engel oldu” dedi.

-“GAZETELERLE AMEL ETMEYİN”-

Terörle mücadeleyi tek boyutlu düşünmediklerini anlatan Erdoğan, yöntemlerinin zaman zaman eleştirildiğini ve etkisiz gösterilmeye ve engellenmeye çalışıldığını ifade ederek, kendilerinin süreçte yılgınlık göstermediğini belirtti. Türkiye’nin şu anda hem güçlü hem kararlı hem de her boyutuyla haklı konumda olduğunu ifade eden Erdoğan, terörün yoksulluğu, asimilasyonu bir bahane olarak kullanamayacağını belirtti ve “Çünkü ret, inkâr ve asimilasyon politikaları iktidarımızla ayaklarımız altında çiğnenir duruma gelmiştir ve çiğnenmiştir” ifadelerini kullandı. Erdoğan Türkiye normalleştikçe terörün bahanelerinin ortadan kalktığını anlattı. Valilerin terörle mücadele alanında üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydeden Erdoğan, “Yoksulluğa karşı sizlere devrettiğimiz imkânları, gönderdiğimiz imkanları, en ücra mezraya kadar sizler ulaştırmalısınız. Acaba şu gazeteler ne yazmış, ne yazar, gazetelerle amel etmeyin. Siz halkımızla yatın, halkımızla kalkın. Onarın yazdıkları çizdikleri, ekranlarda gösterdikleri… He zaman söylüyorum, abdestinden şüphesiz olmayanın namazından şüphesi olmaz” dedi.

“SANKİ BÜTÜN ÇOCUKLAR AYAKKABISIZ DOLAŞIYOR”

Gümüşhane’nin tek kadın İl Genel Meclis üyesi adayı Sonel Yaşar’a yoğun ilgi Gümüşhane’nin tek kadın İl Genel Meclis üyesi adayı Sonel Yaşar’a yoğun ilgi

Basına yönelik eleştiriler yönelten Erdoğan, “Bazen bakarsınız bir televizyon ekranında ayakkabısı olmayan çocuklar deyip onlar hemen gösterirler: Sanki Türkiye’de bütün çocuklar ayakkabısız dolaşıyor. Eline diline dursun ya…” ifadelerini kullandı. Moral değerlerin önemine dikkat çeken Erdoğan, terör etkisinde olmayan illerin farkının ortada olduğunu belirtti. Milli birlik konusuna da konuşmasına yer veren Erdoğan, “Grup konuşmamda millet kavramının içerisinde nelerin olduğunu ifade ettim. Millet kavramının içerisinde tüm etnik unsurlar var. Onun için de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bilincini hepimizin kavraması ve bu millet kavramı içerisinde hepimizin ısrarla yer almamız gerektiğini bir defa anlamamız lazım” dedi.

-“TERÖRLE MÜCADELEDE UMUDU HER İMKÂNLA ÇOĞALTMALIYIZ”-

Terörle mücadelede en ufak bir taviz verilmeyeceğini tekrarlayan Erdoğan, “Asayiş, güvenlik noktasında hassasiyeti, teyakkuzu asla elden bırakmayacağız. Ama aynı derecede, demokratikleşmeden, yatırımlardan, hukuktan da taviz vermeyeceğiz, milletimizle yürümeye, bu meseleyi milletimizle çözmeye de devam edeceğiz” diye konuştu. Erdoğan terörle mücadele girilen son süreçte valilere de önemli görevler düştüğünü kaydederek, “Girdiğimiz bu süreçte, ki bu çözüm sürecidir, oluşan bu atmosferde valilerimiz çok büyük sorumluluk taşıyor. Hamdolsun vatandaşımız bu çözüm sürecinde atılan adımlara yapılanlara büyük bir umutla bakıyor ve teşvik ediyor, dualar ediyor. Öyleyse biz bu çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız. Milletimizde oluşan bu umudu her imkânla çoğaltmak zorundayız” diye konuştu.

-VALİLERE 24 SAAT MESAİ-

Millete Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını ve olmayacağını hissettirmek durumunda olduklarını anlatan Erdoğan, “Bulunduğu yerde devletin yumruğunu temsil eden vali profili artık geride kalmıştır. Sizler bulunduğunuz ilde devletin güler yüzünü, şefkatli yüzünü, kucaklayan yüzünü temsil eden valiler olacak ve bu sayede milletin gönlünde yer edineceksiniz” dedi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vatandaş valisine ulaşamıyor. Ulaşması lazım. Bana da ulaşması lazım. Ki biz belli ara istasyonlar koymamıza, kullanmamıza rağmen o istasyon bile aldığı sorunu bana ulaştırmıyor. Hâlbuki bana ulaştırması lazım, bana özetlemesi lazım ama yapmıyor. Şimdi biz bu iletişimi nasıl kuracağız? Şimdi diyelim ki bir başbakan olarak benim elim ayağım o ilde sizsiniz. Sizin de eliniz ayağınız ilçede kaymakam. Oradaki sorunlar size ulaşmalı. Siz aşamadığınız sorunları da bize ulaştırmalısınız. Bakanlarımız var, ilgili bakanlıklarla veya direkt benle. Her zaman söyledim. Dedim ki benim için 24 saat mesaidir. 24 saat beni arayabilirsiniz. Ama ben de 24 saat içerisinde sizi arayabilirim. Hatta ve hatta kaymakamı da ararım. Aradığım kaymakamlar vardır, onlar bilirler. Valilerim de vardır, onlar bilirler. Biz bu ilişkiyi kurduğumuz sürece başarı var. Biz iş işten geçtikten sonra birbirimize ulaşıyorsak bu ülkede bir şey olmaz. 24 saat mesaideyiz. Bizim için tatil matil diye bir şey de söz konusu değil. Biz tatilde bile mesaideyiz. Onun için başta şahsım olmak üzere bakan arkadaşlarım valilerim, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız bu süreci böyle tanımalı, böyle algılamalı.”

-“ÖĞRETMEN ALIP DA MAAŞ ÖDEYEMEZ HALE Mİ GELELİM?”-

Eğitimde hedefin 30 öğrencilik derslikler yapmak olduğunu ve derslik açıklarının kapatılması gerektiğini hatırlatan Erdoğan, “Tabii ardından öğretmen açığımızı da kapatmak. Bazıları tabii sürekli olarak efendim işte öğretmen noktasında bu kadar öğretmen var, niye bunlara ders verilmiyor veya bunlar niçin görevlendirilmiyor diyorlar. Onlara çok açık, net samimi şunu söylüyorum. Her şey bir plan, bir program içerisinde yürüyor. Siz bütçeniz neye elveriyorsa ona görevlendirme, atama yaparsınız. Eğer bütçeniz buna muktedir değilse, siz kalkıp ben hepsini alıp doldurayım buraya diyemezsiniz. Ondan sonra da yeni bir sorun başlar: Öğretmenlerin maaşları verilmiyor. Bizden öncekilerin yaşadığı gibi. Biz bunları yaşamak istemiyoruz. Biz milli bütçemizin yaklaşık yüzde 50’sini eğitime ayırıyoruz” dedi. Erdoğan, sağlıkta son dönem yaşanan gelişmelere ve atılan adımlara da değindi. ANKA

Editör: TE Bilisim