31 Mart yerel seçimi için 5 adımda oy kullanma rehberi 31 Mart yerel seçimi için 5 adımda oy kullanma rehberi
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Hatay Reyhanlı saldırısı soruşturmasında, 18 kişinin gözaltına alındığını ve bunlardan 12’sinin tutuklandığı bilgisini verdi. Bakan Güler, “Bu olayı gerçekleştirilen, yani asli faili olarak niteleyebileceğimiz kişiler yakalandı, son olarak. Yani araçları bu patlatmayı yapmak üzere alan, bombaları getiren, bu kişileri Suriye’ye getirip götüren, araçlara özel bölme yaptıran, depoları bulan ve bombaları yerleştiren, patlama yerinde de araçları getiren kişiler olduğu tespit edildi; özellikle de bu son 3 kişinin.” dedi.

İçişleri Bakanı Güler, Belçika Başbakan Yardımcısı, İçişleri ve Fırsat Eşitliği Bakanı Joelle Milquet’i kabulünden önce basın mensuplarının sorularını cevapladı. Hatay Reyhanlı saldırısında gelinen noktayı değerlendiren Bakan Güler, “Bu saldırı ile ilgili çeşitli zamanlarda 18 kişi gözaltına alınmıştır. Bunların 8 kişi bir, 4 kişi bir ve 6 kişi bir olmak üzere ayrı ayrı mahkemeye çıkartıldılar. Başlangıçta 4 kişi tutuklanmıştı, dün 3 kişi daha tutuklandı, dün de mahkemeye çıkartılan 6 kişinin 5’i tutuklandı. Şu anda 12 kişi tutuklu olarak bu soruşturma sürdürülüyor.” diye konuştu.

“4 KİŞİNİN ARAMASINA DEVAM EDİLİYOR”

Güler, sözlerini şöyle sürdü: “Bu olayı gerçekleştiren, yani asli faili olarak niteleyebileceğimiz kişiler yakalandı, son olarak. Yani araçları bu patlatmayı yapmak üzere alan, bombaları getiren, bu kişileri Suriye’ye getirip götüren, araçlara özel bölme yaptıran, depoları bulan ve bombaları yerleştiren, patlama yerinde de araçları getiren kişiler olduğu tespit edildi. Özellikle de bu son 3 kişinin. Bu nedenle bunların asli failler olarak, diğerleri de bunlara yardım ve yataklık eden kişiler olarak ilk soruşturmada belirlendi. Zaten bu tespitler üzerine tutuklamaları gerçekleştirildi. Ancak olayı koordine eden, Suriye ile ilişkileri temin eden, gerekli parayı veren, bombacıya talimat veren 2 kişi olmak üzere, 1 de bombaları yapan olmak üzere 3 kişinin, yine yardım ve yataklıktan da şüphe edilen 1 kişinin, topla da 4 kişinin aramasına da devam ediliyor.”

“İFADELER VE KABULLER, ASIL FAİLLERİN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”

Faillerle ilgili olarak mahkemenin kesin hüküm vermesine kadar bir şey söylemenin mümkün olmadığını aktaran Güler, fakat öncü tespitler, deliller ve soruşturma sonucunda elde edilen bilgiler, ifadeler, beyanlar, kabuller çerçevesinde bu olayın asli failleri olduğunu belirtmenin mümkün olduğunu vurguladı.

Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayla ilgili soruşturma başlatması için de Güler, “Elbette gerekli adli soruşturmayı başlattığını söylemiştir. Başbakanımızın talimatı ile de biz idari görevliler hakkında da, yani bu işin önleyici noktasında görev yapan arkadaşlarla ilgili olarak, Başbakanlık ve diğer müfettişler bu alanda gerekli incelemeleri yapmış olacaklar.” şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN’IN REYHANLI ZİYARETİ

İstihbaratta görevli 13 kişinin tayininin rutin bir görev olduğunu aktaran Güler, Reyhanlı ile kesinlikle alakasının olmadığını kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Reyhanlı ziyaretinin netleşip netleşmediği ile ilgili olarak da Bakan Güler, “Elbette Sayın Başbakan gidecektir.” dedi.

"TERÖR ÖRGÜTLERİ SURİYE'DEN YARARLANIYOR"

Konuk Bakan Joelle Milquet ise ziyareti ile ilgili, 3 ay önce gerçekleştirilen protokol çerçevesinde olduğunu belirtti. Protokolün ana konusunu terörle mücadelenin oluşturduğunu ifade eden Milquet, özellikle de Suriye konusunda bazı terör örgütlerinin faydalandığını söyledi. Yine PKK ve DHKP-C gibi terör örgütlerinin Avrupa’da gençleri üye yaptığına dikkat çeken konuk Bakan, bu konuda koordinasyonun güçlendirileceğini dile getirdi. Milquet, Suriye konusunda Türkiye’nin ABD ziyaretini desteklediklerini de sözlerine ekledi.

BELÇİKALI BAKAN'DAN DHKP-C YORUMU

Bir gazetecinin özellikle DHKP-C’nin Avrupa’daki ve Belçika’daki faaliyetleri ile ilgili ne yapıldığını sorması üzerine Milquet, şöyle cevap verdi: “Bizde de güçler ayrılığı söz konusu. Dolayısı ile adli soruşturma yürütülüyor. Bazıları mahkumiyetle sonuçlandı. Yakın zamanda da başka bir mahkeme açılacak. Ama tabiî ki ekiplerimizin koordinasyonu şu anda güçlendiriliyor.”

"TERÖRLE MÜCADELEDE AVRUPA ÜLKELERİNİN GAYRET GÖSTERMESİNİ BEKLİYORUZ"

Konuyla ilişkin bir değerlendirme de Bakan Güler yaptı. Güler, “Bu DHKP-C operasyonlarını yürütürken özellikle Avrupa ülkelerinden, kırmızı bültenle suçlanan kişilerin, iade edilmesi konusunda gayret gösterilmesini bekliyoruz. Zira terörle mücadele sadece bir ülkenin değil, birçok ülkenin müştereken tavır alması gereken bir olgudur. AB süreci de böyle bir mecburiyeti ifade etmektedir. Evet, geçmiş dönemde, maalesef Türkiye’de suç işleyen, ama Avrupa ülkelerine sığınan, oradaki müsamaha hukukundan temin eden insanlar oldu. Son patlamalarda da bunu gördük. Şimdi Sayın meslektaşımla içeride bu konudaki işbirliğinin boyutlarını tekrar görüşmüş olacağız. Daha önce Adalet, Dışişleri ve İçişleri bakanlıklarının yaptığı müşterek toplantı sonrasında bir protokol belirlenmişti. Bu protokol hükümlerinin de nasıl uygulanacağını şimdi meslektaşımla birlikte görüşeceğiz.” açıklamasında bulundu.
Editör: TE Bilisim