Seçim yasakları perşembe günü başlıyor! Seçim yasakları perşembe günü başlıyor!
DEMOKRASİDE GERİ GERİ İLERLEDİK !

Bizde böyle mi? Değil. Çok partili düzenin başından bu yana, parti içi demokrasi gelişeceğine, gittikçe yozlaşmış. 1950-60 döneminde parti grup toplantıları gerçek grup toplantısıydı. Milletvekilleri söz alıp konuşurdu. Genel başkanların dinleyici figüranlar karşısında yaptıkları basın toplantısı, TV toplantısı değildi. 1960’dan sonra bunu kaybettik. 

1980’e kadar milletvekili adaylarını ön seçimle tayin etmeyen partilere, “bunlarda bir tuhaflık var; ne ayıp” diye bakılırdı. Bu da ortadan silindi.  Şu anda “benim dediğim olur” sistemi hepsinin yerine geçti. Bu sistemi değiştirmek parti yönetimlerinin işine gelmiyor. Geçen seçimde CHP ön seçim yaptı da hâdise oldu. 
 
Peki, ne yaparlar? Partinin üst yönetimi, taşra teşkilatını elcağazı ile kurar. Partinin üst yönetimdeki particikler ve onların lidercikleri de bu elcağazı ile kurmada ön almaya çalışır. Bir partinin yönetimindeki arkadaşıma, ne yapıyorsunuz diye sorduğumda, masada gülümsüyoruz ama masanın altından birbirimizi tekmeliyoruz demişti.  

Bırakın teşkilâtı kursunlar… İşte öyle değil. Bu teşkilat seçtiği delegelerle gelip merkez yönetimin ve lideri seçecektir. Onun için teşkilat bizi seçecekleri garanti olanlardan kurulmalıdır. 

Öyle önüne gelen teşkilata giremez. Ve kim önce davranıp teşkilatı kurarsa, o teşkilat da gelip kendisini kuranı seçer. Seçmeyecek olursa, o teşkilat fesh olunur. Yani merkezde iktidara sahip olanlar, dikkatle teşkilatları seçer, onlar da gelip kendilerini seçenleri seçer. Buna da demokrasi derler.  

Demokrasinin “içselleşmesi” bu döngüyü kırmakla sağlanır. Bunu başaran kazanacaktır.

Prof. Dr. İskender ÖKSÜZ

Editör: TE Bilisim