Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti
Nene hatunların, Kazım Karabekir paşanın, Abdurrahman gazinin, İbrahim hakkı hazretlerinin ve milyonlarca vatan evladının şehit verilerek Türk’e vatan yapılan kutsal vatan toprağıdır.
Tarihin derinliklerinden gelen efsane kahramanlık öykülerine beşiklik eden maneviyatı son derece yüksek olan serhat şehridir. Sayısız mana erlerini bağrında misafir eden şehir Türk milletin direnç kalelerinden biridir. Erzurumlular tarihte bir çok zaferin altına imza atan kahraman dadaşlar diyarıdır.
Rusların Doğu Anadolu’yu istila ettiğinde, Ruslarla işbirliği sonucu, Ermenilerin akla hayale gelmeyecek birçok kanlı mezalimini yaşayan Erzurum, çok güçlü tarihi milli hafızaya sahiptir.
Nene hatunların şehri Erzurum gidenlere bu kahramanlık öyküsünü şehirde hissettiriyor. Nene hatun Türk kadının kahramanlık destan örneklerinden bir tanesidir. Ülke işgal edilip zorda kaldığında nelerin yapılacağını gösteren olağan üstü bir örnektir.
Türkler tarih boyunca bir çok destan yazmıştır. İşte bu destanlardan bazıları bu şehirde yazılmıştır. Rusların Ermenilerle birlikte yaptığı işgal yıllarının kanlı öyküleri şehrin hafızalarında bugün hala dilden dile dolaşmaktadır.
Bu şehirde çok zor şartlarda vatan müdafaası yapılmıştır.15 yaşında dedem eli silah tutabilir gerekçesi ile Gümüşhane den Erzurum’a esir toplama kampına getirilmiştir. O kampta çok uzun bir süre kalmış, güzelim çocukluk zamanı orada geçmiştir.
O kamptan kocası askerde şehit olan gelin, kampa yakın bir evde kayınpederi ile oturan, dadaş gelinin esirleri kaçırışı ve Rusların onu yakalayarak uğradığı muameleyi ibretlik bir hikaye olarak dedem yıllarca anlatmıştır.
Kahraman dadaş gelin nene hatunun yaptığı kahramanlığın benzerini yaparak ölüme meydan okumuş, Rus komutanın bile takdirin kazanmıştır. Esirleri kampın duvar taşlarını gizlice çıkararak kaçıran dadaş gelin yakalanınca, Rus askerlerine “Canım kanım Türk milletine feda olsun” demiştir. Bu sözler karşısında bu gelini ihbar eden muhbir, Rus komutan tarafından cezalandırılmış, kahraman gelin övgü ile hakkı teslim edilmiştir.Bu yaşanan tarihi hadise bizzat canlı olarak dedemden dinlediğim hatıradır.
Dadaşlar diyarı Erzurum’un her karış toprağı yiğitlik mertlik insanlık kahramanlık kokan Türk milletinin milli ve mana değerlerinin vitrinidir. Burada belki insanları saflığı size olan itimadı sonucu milli ve mukaddes değerlere hürmetinden dolayı yanınıza aldığınızı zannedebilirsiniz. 
Belki kolayca onlar üzerinden taht ve makam inşasına alet edebilirsiniz. Ama dadaşlar uyanınca ağır uykunun tokadı da çok ağır olur. İşte dadaşlar diyarı çakma çakallara karşı, tasmalı Sincan ve kazlı çeşme soytarısı üç hilal taklitlerine karşı, yiğit bozkurtların harman olduğu Ülkücü hareketin kalesi bizimde Üniversite örgenimi gördüğümüz şehrimizdir.
Bu şehir milli mücadele ruhunun şaha kalktığı Erzurum kongresinin yapıldığı” Milli sınırları içerisinde vatan ve millet bir bütündür” hakikatinin destanlaştığı Türk milletinin sonsuza kadar bu topraklarda var oluşunun fermanı feryadı ve destanın yazıldığı efsane kahramanların şehridir.
Ülke dara girdiğinde tarihi hafızası zayıflamaya yüz tuttuğunda bu şehrin istiklal harbi ve tarihi zaferler ruhuna ihtiyaç duyulmalı ve o ruha dönülmelidir. İşte 22 Haziranda bu ruh yeniden şaha kalkacaktır. Erzurum da Türk milleti MHP ile birlikte direnç kalesinin bugünkü adresi olacaktır. 
Aynı zamanda küresel çetelere onların yerli işbirlikçilerine karşı koymanın miladı 22 Haziran tarihi olacaktır. Artık hiçbir mazeret ortaya koymadan dadaşların mahşeri kalabalıkla, Nene hatunların, dadaş gelinlerin ruhu, Kurtuluş savaşı ruhu, Cuma, Arafat ve mahşeri bir ruhla birlik bütünlük kardeşlik için tüm ülkeye ve dünyaya haykırmanın alanı tıka basa doldurmanın günüdür.
Gün bu gündür! Gün ülkücülerin konuşacağı gündür. Ülkenin suni dayatma ihanet gündemleri ile meşgul edildiği bugünlerde, Bozkurtlar, dadaşlar diyarı Erzurum MHP milli irade mitinginde yeni bir destan yazalım. Türkün gücünü sesini soluğunu nefesini ihanet adreslerine bir kez daha duyuralım.
Erzurum ve civarından sevindirici çok güzel haberler alıyorum. Orada bir kez daha buluşup birlik bütünlük ve kardeşlik için akitleşelim. ”Müminler akitlerine bağlı kalırlar” ilahi hakikatini o gün ve gelecek için hayata geçirmek için bir araya geleceğiz. Bizde 22 Haziran tarihinde gençlik yıllarımızın, ülke vatan ve millet sevdamızın tutuştuğu şehirde olacağız inşallah. Orada sürprizleri bekliyorum dönüşte inşallah onları birlikte paylaşacağım.”Doğunun sınır taşı Erzurum’un dadaşı, Efesi var İzmir’in eğilmez Türkün başı” Selam ve saygılarımla….
Sabri Şenel


Editör: TE Bilisim