Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte hava sıcaklıkları yükseldi. Ülkemizin özellikle kıyı bölgeleri ise sıcaklıktan fazlaca etkileniyor. Yaz mevsiminin tatil dönemi olmasıyla yüzme, yürüyüş gibi sporları daha sık yapıyoruz. Bunun sonucunda fiziksel aktivitelerimiz için de etkin bir döneme girmiş olduk. Hal böyle olunca su ihtiyacımız da diğer mevsimlere nispeten arttı.

Besinlerin sindirimi ve vücut ısımızın korunmasında çok önemli bir yeri olan vücut suyunun %10 unu yitirmemiz yaşam tehlikesi ile sonuçlanmaktadır. Oysaki vücudumuzdaki karbonhidrat ve yağın tümünü kaybetmenin bile bu denli ciddi bir neticesi olmamaktadır. Normal koşullarda en az 2 litre su tüketmemiz gerekirken, yaz aylarında bu tüketim en az 3 litre olmalıdır. Vücudumuzun dengesini koruyabilmek ve metabolizmamızın sağlıklı bir şekilde çalışması için günlük su tüketimimize gereken önemi vermeliyiz.

Günlük en az 3 litre su tüketmek ise her birey için kolay olmayabilir. Ancak bunun çözümü su tüketimini azaltmak yerine alternatif yollardan geçmektedir. Bu alternatiflerden bahsetmeden önce çay-kahve tüketiminin su yerine geçtiği inancının yanlış olduğunu belirtmekte fayda var. Günlük 3-4 fincandan fazla çay-kahve tüketimi suyun yerine geçmez bilakis vücuttan suyun atılmasına sebep olur. Bunun yanında ıhlamur, ada çayı ve yeşil çay günde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir. Bu çaylar idrar söktürücü özelliğinden dolayı su ihtiyacımızı azaltmak yerine artırır. Bitki çayı faydalıdır ancak aşırıya kaçmak istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Peki alternatif içecekler nelerdir?

1.       Ayran: Yemeklerimizin yanında rahatlıkla tüketebileceğimiz ayran, yazın bizim için kurtarıcı içeceklerden bir tanesi. Aynı zamanda içeriğindeki yoğurttan dolayı barsak sağlığımız için önemli bir role sahiptir. Maden suyu ve nane ile birlikte daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

2.       Maden Suları: İçeriğindeki mineralleri de düşündüğümüzde aromasız maden suları da bizim için güzel bir alternatif oluşturmaktadır ancak hipertansiyon hastalarının fazla tüketmesi uygun değildir.

3.       Ev Yapımı Limonata: Evde katkı maddesinden uzak doğal limonatalar yaparak hem C vitamini ihtiyacınızı hem de su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Taze tüketerek vitaminlerin kaybolmasına izin vermemeye dikkat etmelisiniz.

4.       Aromalı Sular: Kendi ellerinizle damak tadınıza uygun sular hazırlayabilirsiniz. İçme suyunuza meyve dilimleri, kabuk tarçın, nane gibi doğal aroma verici besinleri atarak hem güzel kokulu hem de lezzetli kendinize özel sularınızı üretebilirsiniz.

5.       Şekersiz Komposto: Meyvelerin şekersiz kompostolarını hem yemeklerde hem yemek aralarında tüketerek de su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

 

Yeterince su tüketemiyorsak yukarıda ki alternatiflerle su içmeyi keyifli hale getirebiliriz. Başka lezzetli tarifeler geliştirmek sizin elinizde. Sağlıcakla kalın.