Bu satırları yazan Gümüşhane doğumlu şehrin insanlarının kader süreçlerini bizzat yaşayan birisi olarak yazdıklarımız afaki abartılı laf olsun torba dolsun sözleri değil, bilakis hayatın içinden süzülen tespitler ve acı gerçeklerdir.

Gümüşhane’den 1980’li yıllarda ayrılan ve hayatımızın önceki dönemiyle alakalı çok taze sayılacak hafızaya sahibiz. Bizimde oralarda karnımız doysa şehirden belki hiç ayrılmazdık! Bugün rüyaları bile sılada görüyoruz. Kutsal diyar öncesi vatanın kutsallığı vurgulanıyor o araya sanki! Hatıralar arasında yer alan mekanlar birer birer gözümüzün önünden sıra ile geçiyor. 

Sabri Şenel'den tarihi kardeşlik çağrısı! Sabri Şenel'den tarihi kardeşlik çağrısı!

İstanbul Gümüşhane arası çok uzak ve ücretler pahalı ama biz bazen hayale, rüyaya bazen de ufka dalarak bol bol ücretsiz Gümüşhane seyahati sılayı rahim yapıyoruz. Şehirden bizi kimse kovamazdı kovsalar da kapıdan bacadan geliriz. Bütün mesele yeni neslin gündemine Gümüşhane’yi sokmayı başarmak. Artık il, ilçe ve köylerde hava ile suyun dışında cazip makul fiyatta yerli tarımsal ürün kalmadı.

Tesellimiz pestil dışında kentte alarm zilleri çalıyor! Hatta pestil için yerli girdiler talebi yüksek perdeden seslendiriliyor. Pestille büyüdüğümüz için o tadı damağımız arıyor. Allah’tan Gümüşhane dutu ve cevizinden pestil yemeye başladık. Fasulye, patates ağırlıklı sebze meyve ve imalatları artık hem doğası hem de kültürü İle tarih olacak.

Sahi kısa zaman sonra tarla ekecek, hayvan bakacak kimse bulamayacağız! Ne sebze meyve ne de hayvan bakabilecek kültür nerede ise kalmadı!

Şehir tümüyle alarm veriyor!

Her gıda maddesi dışardan gelir mi?

Kent dışından hiç ticari su dağları tersine tırmanarak gözelerin kaynağı şehre gelir mi?

Her şey ateş pahası! Oraya gelen Allah aşkına yerli avantajlı hiç bir gıda alamayacak mı?

Bu olumsuz unvan şehre yeter?

Şehir gerçekten çok pahalı!

Esnaf için empati şart esnaf için bir takım satıcı davranışlarının yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç var.

Üniversite askeri birlik vb. geçici tedbirler ile kent hareketlense de asıl şehrin mukimleri, hemşerileri için yeni bir Gümüşhane vizyonu ortaya koymak şart.

Köylerde ev yapmak arsa bulmak çok zor. Kamunun bu konuda çok acil kolaylaştırıcı tedbirleri ivedilikle alması gerekir.

Gümüşhane dışından nüfus alınması çok zor.

Gümüşhaneliler için cazibe merkezi yazlık-kışlık adresi olabilecek kolaylıklar ihdas etmek idarenin ve siyaset kurumunun boynunun borcudur.

Yeni kuşaklar kaçarsa kabirler bile ziyaretçisiz kalır!

Bunun için son şans şehir köyleri, ilçeleri ile birlikte hemşerilerimizi çok samimi kucaklamalıdır.

Yaklaşık yarım asra varan sürede gönüllü Gümüşhane sevdalısı olarak ödemediğimiz bedel kalmadı.

1990 yılında doğal hastane şifa diyarı tabirini TV defalarca vurguladık. Gümüşhane Ulusal medyanın gündemine en çok bizlerin ilk STK kurucusu olarak görevde olduğumuz dönemlerde geldi.

Hatta 1999 Kocaeli depreminde ölen Kocaeli Gümüşhaneliler derneği yöneticileri olarak tarafıma son derece manevi değeri yüksek ili tanıtım ödülü vermişlerdir.

Bu hizmetleri hiç bir beklenti içinde olmadan Gümüşhane’ye o topraklara borcumuz olarak gördük.

Görmeye de devam ediyoruz.

Gümüşhane’den gelen siyaset adaylık tekliflerini hep reddettik. Siyaseti herkes yaşadığı kentte yapsın. Gümüşhane gerçek karşılıksız sevda hizmet adresimiz olarak kalsın biz sadece ülkeye karşılıksız sevdanın gereğini yapalım. O yüzden çok rahat olarak bu satırları yazabiliyoruz.

Konuya bugünlük nokta koyuyorum.

Zülfü yâre dokunmaya devam edeceğiz.

Sadece Gümüşhane’de nüfus azalışını siyasi partiler, kamu bürokrasisi, STK’lar, yerel basın şehirde veya dışında yaşayan hemşeriler bilimsel olarak analiz etmeli, tedbiri acilen alınmalıdır!

Editör: TE Bilisim