YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN
Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, ODTÜ’de normal protestolar yapılsaydı hiç kimsenin bir şey demeyeceğini, ancak şiddet ve teröre dönüştüğü için güvenlik güçlerinin müdahale ettiğini söyledi. Bahçeci, Ahi Evran Üniversitesi öğrencilerine, "Terör örgütleri özellikle gençleri tuzağa düşürerek kullanmak istiyor. Bunun için üniversite gençliğinin bu tip tuzaklara düşmemesi lazımdır.” uyarısında bulundu.

Kırşehir Ahi İş Adamları Derneği (KAHİAD), Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteğiyle ‘Tarihin Koridorlarında Genç Adımlar Projesi' kapsamında 'Aktif Vatandaşlık ve Katılımcı Demokraside Gençlerin Rolü' adlı konferans düzenledi. Ahi Evran Üniversitesi salonunda gerçekleşen konferansa, konuşmacı olarak Türkiye’nin en genç Belediye Başkanı olan Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci katıldı.

Bahçeci konuşmasında “Aslında insanımız gençleri seviyor ve onları bir yerlerde görmek hoşlarına gidiyor, ama nedense gençlere fırsat çok fazla verilmiyor. Hayatımıza yön veren en önemli unsurlardan olan siyasette önceden seçilme yaşı 30'du, sonra anayasa paketiyle bu 25'e düşürüldü. Aslında bu yaş bile fazla, daha düşürülmesi gerekmektedir. Bu durum gençlerin önünü açmak, cesaretlendirmek ve onlara verdiğimiz değeri vurgulamak adına çok önemli bir adımdır. Nitekim Fatih Sultan Mehmet birçok padişahın yapamadığını henüz 21 yaşındayken yaptı. Onun için gençliğe güvenmek lazım.” dedi.

Türkiye demokrasisinde geriye dönüp bakıldığında birçok aksaklığın gençlere güvenmemekten kaynaklandığını belirten Bahçeci sözlerine şu şekilde sürdürdü: “Türkiye’de artık birtakım şeyler değişiyor. Siyaset anlayışı, siyasetçi profili değişiyor, bunların içine gençlerin de dâhil olması gerekiyor. Şu anda nüfusumuzun çoğunluğu gençlerden oluşuyor. Biz bu gençlere güvenerek demokrasimizi geliştiririz. Demokrasi sadece siyasette değil, her alanda gerekmektedir. Bunun için gençlerin bir an önce iş alanında, siyaset alanında, kültür alanında rol alması gerekmektedir.”

TÜRKİYE DEMOKRASİSİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER

Türkiye’de demokrasinin önündeki engellerden de bahseden Yaşar Bahçeci, takım tutar gibi parti tutulduğunu ve seçilmiş insanlar ile atanmışlar arasındaki dengenin iyi belirlenmemesinin demokrasiyi zedelediğini ifade etti. Bahçeci, şöyle devam etti: “Seçilmiş insanların, ülkemizde kıymeti az olduğu görülmektedir. Batı'da seçilmiş insanlara verilen değer daha fazladır. Çünkü seçilmiş insan bulunduğu kuruma veya beldeye hesap verir. Bu durum demokrasinin güçlenmesini sağlamaktadır. Demokraside şans bir defa verilir, bu şansı iyi değerlendirmezsen, beklentilere cevap vermezsen bu hakkın yine seçimle elinden alınır. Ama atanmışlarda durum öyle değil, bazı ilişkileri dengede tutmuşsa o insanlar işlerine her şekilde devam etmektedir. Bunun için atanmış ile seçilmiş arasındaki denge iyi belirlenmelidir. Ayrıca takım tutar gibi parti tutmamak gerekir, çünkü partilerin yöneticileri değişiyor ve yönetici ile birlikte işleyişleri de değişebiliyor.”

"TERÖRÜ KULLANARAK HİÇBİR HAK ELDE EDİLEMEZ"

Üniversite öğrencilerinin, 'ODTÜ’deki olaylar hakkında ne düşünüyorsunuz?' şeklindeki sorusunu cevaplayan Bahçeci, “Şiddetin hiçbir şekilde izahı ve açıklaması olamaz ve şiddet yoluyla hiçbir hak elde edilemez. İnanıyorum ki oradaki protestolar daha elit bir şekilde yapılsaydı kimse bir şey demezdi. Ama siz bunu tutup terörü kullanarak yaparsanız kesinlikle kabul edilemez. Kaba kuvvetle, şiddetle, hele terörle dünyada hiçbir elde edilmiş hak yoktur. Terör örgütleri özellikle gençleri tuzağa düşürerek kullanmak istiyor. Bunun için üniversite gençliğinin bu tip tuzaklara düşmemesi lazımdır.” ifadelerini kullandı.

Konferans sonunda KAHİAD Genel Başkanı Murat Baran, eski Başbakan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in 'Babam ve Ben' adlı kitabı Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’ye ve Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Kudret Saylam'a hediye etti.

Editör: TE Bilisim