İntikam veya affetmek İntikam veya affetmek
Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi, Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köyleri ile Trabzon'un Şalpazarı ilçesi, Gökçeköy Mahallesi arası iki il sınırının tespitine ilişkin yürürlüğe konulan karara köy muhtarları tepki gösterdi. Gün içerisinde Kürtün Kaymakamı, ilçe Belediye başkanı, ilçe siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlarla görüşen köy muhtarları Pazartesi günü Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek ile görüşerek bir basın açıklaması yapacak.




Gümüşhane ve Trabzon'un sınırlarına ilişkin yeni karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. İki ilin sınırına ilişkin karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi, Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köyleri ile Trabzon'un Şalpazarı ilçesi, Gökçeköy Mahallesi arası iki il sınırının tespitine ilişkin karar yürürlüğe konuldu. Kürtün ilçesi, Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köyleri ile Trabzon'un Şalpazarı ilçesi, Gökçeköy Mahallesi arası iki il sınırının tespitine ilişkin yürürlüğe konulan karara köy muhtarları tepki gösterdi. Konuyla ilgili gazetemizin sorularını cevaplayan Bağlama Köyü Muhtarı Ali Altuntaş, “Osmanlı Döneminden bugüne kadar belli olan sınırların bugün değiştirilmesine anlam veremedik. Sayın Cumhurbaşkanımız ile sayın İçişleri Bakanımıza birileri yanlış bir bilgi verdiğini düşünüyoruz. Alınan karar nedeniyle yaşanılan olumsuz tablonun nedeni yetkilileri yanlış bilgilendiren kişilerdir” dedi.
‘Yetkililer Yanlış Bilgilendirildi’
Alınan karar ile birlikte başta Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köylerinde büyük bir sorun oluştuğunu belirten Köy Muhtarı Ali Altuntaş, “Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köylerinin sınırları Osmanlı döneminde sırasıyla 1936, 1951 ve 2006 yılında yapılan kadastro çalışmalarıyla yenilenerek bugüne gelmiştir. Biranda üç köyümüzün belli kısımlarının Şalpazarı ilçesine bağlanmasına anlam veremedik. Bu sınır konusu artık kanayan bir yara haline gelmiştir. Bu sorunun nasıl düzeleceğini bilmiyoruz. Gerek köy sakinleri gerek gurbetçi vatandaşlarımız bu sorunun düzeltilmesi için baskı yapıyor. Bizlerde nasıl bir yol izleyeceğimizi bilemiyoruz. Belirttiğim tarihler hiçe sayılarak bu şekilde köylerimizin bölünmesi köy halkı içerisinde kaos ortamına neden olmuştur” diye konuştu
‘Osmanlı’dan bugüne kadar değişmeyen yerler bugün değişti’
Muhtar Altuntaş, “Köylerin yarısı biran da başka bir kentin sınırına geçti. 2021 yılına kadar sınır değişmedi. Osmanlı’dan bugüne kadar değişmeyen yerler bugün değişti. Kesinlikle yanlış bir bilgi verildi. Bu konunun sorumlusu yanlış bilgi veren kişilerdir” dedi.
‘Bir Hata Yapmıştır’
AK Parti Şalpazarı İlçe Başkanı Zeki Çabuk’un yapılan karardan sonra yetkililere teşekkür etmesini değerlendiren Muhtar Altuntaş, “Şalpazarı İlçe Başkanı Zeki Çabuk’un yapmış olduğu paylaşım çok yanlış. Şalpazarı’na sanki düşman toprağı kazandırılmış gibi bir sevinci var. Bu çok yanlış bir durumdur. Hepimiz bu ülkenin evladıyız. Yapılan paylaşım bu kararın siyasi bir karar olduğunu gösteriyor. Bu şekilde bir sevinç olamaz. Biz eminiz ki sınır konusunda Sayın Cumhurbaşkanımız ile sayın İç İşleri Bakanımızı yanlış bilgilendirilmiştir. Bu bilgileri kim verdi bilmiyorum ama büyük bir hata yapmıştır. Bu kadar insanın günahına girdi” ifadelerini kullandı.
Muhtar Altuntaş, “Kürtün halkı alınan bu kararı kesinlikle beklemiyordu. Biranda her bir köyümüzün yarısı bize ait oldu. Meralarımız, yaylalarımız, ormanlarımız ve su kaynaklarımızın tamamının yarısı farklı bir ile ait oldu” dedi.
‘Kürtün Halkının Kaos Yaşamasına Sebep Olundu’
Bir genelge ile bir gecede sınır değişliği yapılması Kürtün halkının kaos yaşamasına sebep olduğunu belirten Muhtar Altuntaş, “Burada bir genelge ile beraber bir gecede değiştirilmesi Kürtün halkının kaos yaşanmasına sebep oldu. Şuan da herkes ayakta psikolojisi bozulmuş ne yapacağı belli olmayan durumlarda dolaşıyor. Şimdi biz bunun önünü nasıl alacağız? Ne yapacağız onu düşünüyorum. Bu konu ile ilgili detaylı bilgiyi Pazartesi günü basın açıklaması yapacağız. Bütün sivil toplum önderlerine bütün önderler orada olacak. Bu Gümüşhane meselesi toplu olarak aydınlanması gerekiyor. Yanlışlığın geri dönmesini istiyorum. Bu konuda kesinlikle ve kesinlikle Sayın Cumhurbaşkanımızı, Sayın İç İşleri Bakanımıza kesinlikle yanlış bilgi verildi. Yaptık. İki tarafta kanaat geldi diyerek yani bir şekilde yanılttılar” diye konuştu.
Haber: Sinan UÇAR

Editör: TE Bilisim