TRABZON'DA TEMEL'İN KARDEŞİNDEN DAHA İLGİNÇ HİKAYE! TRABZON'DA TEMEL'İN KARDEŞİNDEN DAHA İLGİNÇ HİKAYE!
Ankara İtfaiyesi tarafından çalışanlarına eğitim verilebilmesi amacıyla geliştirilmiş 3 boyutlu simülatör sistemi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 10 itfaiye aracı alması ile İtfaiye Daire Başkanlığı’na ücretsiz kuruldu. Simülatör sistemi ile yaklaşık 3 aydır verilen eğitim sonucu 120 personel daha kısa sürede daha az maliyetle yetişti.

Simülatör, farklı yangın veya kaza noktalarına gidilmesi ardından, yangın söndürme veya kurtarma işlemlerini gerçekleştirebilme yeterliliklerini personele kazandırmayı amaçlarken, itfaiye personeline, mutlak suretle bilmeleri gereken; kentin bulvarları, cadde ve sokakları, tarihi ve turistik mekanları bire bir canlandırılarak yakından tanıma imkanları sağlanıyor.

Eğitimlerde itfaiyeciler, simülasyon merkezinde kurulan 2 itfaiye aracı ile gerçeğe uygun olarak üç boyutlu canlandırılan araç ve yaya trafiği içerisinde 30 kilometrelik yolu, trafik kuralları ve levhaları eşliğinde, yangın mahalline en kısa sürede ve uygun sürede ulaşabilmenin yolunu arıyor.

“OPERASYONLAR ASLINA UYGUN”

Ankara İtfaiyesi'nin kullandığı yangın söndürme araçları ve araca ait merdiven sepetinin birer örneğinin bulunduğu simülasyon merkezindeki eğitimler, operasyonların aslına uygun olarak yapılıyor. Eğitim sonunda sürücüler, uygulama boyunca yapmış oldukları hataları görebilmekte, ölçme değerlendirme sonuçlarını rapor formatında alabilmekte. Buna göre, eğitim sonunda personel, 14 farklı senaryo ile korumalı-korumasız yangın noktaları, kontrollü-kontrolsüz kesişen yollar, ışıklı-ışıksız kavşaklar, düz ve eğimli yollar gibi seçeneklerle personel tam donanımlı bir şekilde yetiştiriliyor.

Eğitimlerdeki geri bildirimlerle de hem hatanın gerçekleştiği sırada anlık olarak hem simülasyon sonunda süreç boyunca yapılan kritik davranışlar ve donanımsal-trafik kural hataları raporlanarak personelin değerlendirilmesi sağlanıyor.

“NORMAL TATBİKATLARDA KARŞILAŞILAN SIKINTILAR BU SİSTEMDE YOK”

Simülasyon sistemi ile ilgili bilgi veren İtfaiye Eğitmeni Zafer Yüce, itfaiye simülatörünün en büyük faydasının, gerçek şartlarda eğitimin sağlanma imkanı vermesi olduğu şeklinde açıkladı. Sistemle, gerçek bir yangında yapılan hataları istatistiklerle görme imkanı bulduklarını ifade eden Yüce, “Bu sistemle hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlanıyor. Personelimizin hepsi daha kısa sürede uzmanlaşıyor. Normal tatbikatlarda yaşadığımız sıkıntıların hiç biri ile burada karşılaşmıyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim