Beşiktaşlı futbolculardan Buğlem Elif için dayanışma Beşiktaşlı futbolculardan Buğlem Elif için dayanışma
Anahtarını evde unutunca ağaca merdiven dayayıp içeriye girmek isterken düşen 82 yaşındaki Sünbül Gıdak’ın beyin ölümü gerçekleşti. Torununun torununu gören Gıdak’ın ailesi doktorların ‘organlarını bağışlar mısınız?’ sorusu üzerine zor kararı verdi. Tam 28 torun sahibi olan Gıdak’ın karaciğeri ve 2 böbreği aylardır organ nakli bekleyen 3 hastaya umut oldu.

Osmangazi İsmetiye Mahallesi’ndeki evinde yalnız yaşayan Sünbül Gıdak, 19 Aralık günü anahtarı içeride unutunca eve yan taraftaki ağaca merdiven dayayarak girmek istedi. Merdivenin devrilmesiyle yere düşen Gıdak, yakınları tarafından Çekirge Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Gıdak’ın 5 gündür tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşti.

Genel Cerrah Uzmanı Dr. Timur Didinen ve Hastane Organ Koordinatörü Tamara Uzunbal, Sünbül Gıdak’ın yakınlarıyla görüşerek sağlam organlarının bağışlanmasını istedi. Gıdak ailesi önce ‘hayır’ dedi. Ertesi gün yeniden aileyle görüşen heyet, bu kez ‘olur’ cevabı alınca büyük sevinç yaşadı. Gıdak’ın İstanbul’da bir kamu kurumunda memur olarak çalışan oğlu Ahmet Gıdak, "‘Annem ölürken bile insanlara yararlı olsun’ diyerek organ nakil belgesini imzalayınca sağlık ekipleri harekete geçti." dedi.

Organ nakli bilincinin toplumda yaygınlaşması gerektiğini belirten Dr. Timur Didinen şunları kaydetti: "Teyzemiz, yüksekten düşme vakası olarak bize gelmişti. Yoğun bakımdaki tedavisi sırasında beyin ölümü gerçekleşti. Biz de ailesiyle görüşerek, sağlam olan karaciğer ve 2 böbreğinin başka hastalara nakledilebileceğini tespit ettik. Teyzenin yaşı ilerlemiş olmasına rağmen ayrıcalıklı bir vakaydı."

    Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Uzman Dr. Ziya Dündar başkanlığındaki 3 kişilik ekip, 3 saatlik bir ameliyatla Gıdak’ın karaciğeri ve 2 böbreğini aldı. Büyük bir hassasiyetle çıkarılan organlardan karaciğer Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yoğun bakımda tedavi gören ve nakil sırası bekleyen bir hastaya nakledilmek için yola çıktı.

    Böbrekler ise Acıbadem Hastanesi’ne götürüldü. Organ bağışı haberini duyan böbrek hastaları hastaneye gelerek test yaptırdı. Uygun hastalara böbrekleri nakledeceklerini belirten Nefroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Çelik, nakil bekleyen hastaları çağırarak gerekli testleri yaptıklarını kaydetti. Çelik, Çanakkale'den ve Bursa'nın çeşitli yerlerinden gelen sekiz hastadan ikisine böbreklerin nakil olacağını söyledi.

    10 YILDIR NAKİL BEKLİYORUM

    Özel hastanede nakil için bekleyen 8 böbrek hastasından 37 yaşındaki Levent Arslan, “Tam 10 yıldır diyaliz hastasıyım. Mustafakemalpaşa ilçesinden geliyorum. Organ nakli için kadavra sırasına giren ilk kişilerden biriyim. Ölen nineye Allah rahmet etsin. Burada organ nakliyle bir kişi kurtulmuyor. Bu çınar ağacı gibi bir olay. Hastanın bütün ailesi kurtuluyor. Diyaliz hastasının ailesi bu çınarın dalları ve diyaliz hastası ise bu ağacın yaprağı. Vatandaşlarımız organlarını bağışladığı zaman o yaprak yeniden yeşeriyor.” diye konuştu.

    ANNEM 82 YAŞINDA AMA ÖLÜRKEN BİLE İNSANLARA YARARLI OLDU

    Zor bir kararı verdiklerini belirten Sünbül Gıdak’ın oğlu Ahmet Gıdak ise şunları kaydetti: “Ben annemi çok seviyordum. Ailemle birlikte İstanbul’dan geldim. Doktorların ‘organlarını bağışlayalım’ teklifi üzerine önce ‘hayır’ dedik. Ardından organ bekleyen hastaların durumunu düşününce onay verdik. O yaşlıydı ama ölürken bile insanlara yararlı oldu. Bunun tüm insanlar için örnek olmasını isterim.”

Editör: TE Bilisim