ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, DEAŞ'la mücadeleye ilişkin açıklamalar yaptı. "Uzun zamandan beri Suriye'de savaşıyoruz. Yaklaşık 2 senedir ABD Başkanıyım, gerçekten aşama kaydettik ve DEAŞ'ı yendik." değerlendirmesinde bulunan Trump, paylaşımında, "DEAŞ'ı kötü bir şekilde yenilgiye uğrattık ve toprakları geri aldık." ifadesine yer verdi. "Askerlerimizin eve dönme zamanı geldi." açıklamasını yaparak, ABD askerlerinin ülkelerine geri döneceğini duyuran Trump, Twitter üzerinden yaptığı diğer bir açıklamada ise, "Başkanlığım döneminde Suriye'de bulunmamızın tek nedeni olan DEAŞ'ı yendik." ifadesini kullanmıştı. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da "DEAŞ ile mücadelenin yeni evresine girmekle beraber, ABD askerlerini ülkeye geri çekmeye başladık." şeklinde açıklama yaptı. Amerika'dan gelen bu açıklamalar dünya genelinde geniş yankı bulurken Terör rejimi başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Amerika'nın bölgede nüfuzunu göstermek için başka yollara sahip olduğunu söylemesi kamuoyunda ‘ABD maske mi değiştiriyor?' yorumlarına neden oldu.

'ABD Afganistan'da barış istemiyor'

Yükselen Milliyetçilik Niçin Aynı Oranda Siyasi Temsile Yansımıyor? Yükselen Milliyetçilik Niçin Aynı Oranda Siyasi Temsile Yansımıyor?

ABD TIRLARI AYRILMAYA BAŞLADI

ABD'nin Suriye'den çekilme kararının ardından YPG'ye Irak üzerinden silah taşıyan tırlar, Suriye'den çıkmaya başladı. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, önceki gün 23.00 sularında daha önce ABD'nin YPG'ye silah ve mühimmat taşıdığı üstü kapalı tırlar, Irak yönünde ilerlemeye başladı.

Dönüş için elektriğin kesildiği gece saatlerini seçen tırların konvoy halinde, bir kısmının üstü kapalı, bir kısmının ise açık olduğu görüldü.

YPG KARARA TEPKİLİ: ÇEKİLME KARARI İHANET

ABD'nin Suriye'den çekileceğini açıklamasının ardından YPG'den açıklama geldi. Örgüt, ABD'nin bu kararının ihanet olduğunu savundu.

Çoğunluğunu YPG'nin oluşturduğu SDG Sözcülüğü'nün Sky News Arabia'ya yaptığı açıklamada ABD'nin Suriye'den çekilme kararı hakkında, ''Bu bir ihanet, arkadan hançerleme'' açıklaması yapıldı.

'ABD Afganistan'da barış istemiyor'

SIRADA “BİJİ MACRON” MU VAR?

2014 yılında Peşmerge'nin Türkiye'den geçerek Kobani'de sıkışan PYD'lilere yardıma gittiği günlerde bir grup PKK'li, “Biji Serok Obama” sloganlarıyla Peşmerge'yi karşılamıştı. Sırtını ABD'ye dayayan ve ihanete uğramış hissi yaşayan PYD'ye bu defa Fransa'dan destek geldi. Fransa'nın Avrupa Birliği (AB) İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Nathalie Loiseau, CNEWS televizyonunda yaptığı açıklamada "Şimdilik (askeri olarak) Suriye'de kalıyoruz." dedi. Savunma Bakanı Florence Parly ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, DEAŞ'ın her zamankinden daha zayıf olduğunu belirterek, "DEAŞ haritadan ve köklerinden silinmedi. Bu terör örgütünü kesin şekilde askeri açıdan yenmek gerekiyor." ifadesini kullandı.

'ABD Afganistan'da barış istemiyor'

NETANYAHU: SURİYE'DE VARLIK GÖSTERMENİN BAŞKA YOLLARI VAR

Diğer yandan terör rejimi başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin Suriye'deki birliklerini çekeceğini açıklamasından önce kendisini bilgilendirdiğini ve Washington yönetiminin bölgede nüfuzunu göstermek için başka “yollara sahip olduğunu” söylediğini belirtti. ABD'nin geri çekilme takvimine ve bunun yöntemine ilişkin süreci ve terör rejimi israil'e olabilecek etkilerini değerlendireceklerini dile getiren Netanyahu, “Her hâlükârda biz israil'in güvenliğini muhafaza edecek ve bu bölgeden (gelecek tehlikelerden) kendimizi koruyacağız.” ifadelerini kullandı.   

AKAR: MÜNBİÇ VE FIRAT'IN DOĞUSU KONUSUNDA ÇALIŞIYORUZ

ABD'nin Suriye'yi terk etme kararının açıklanmasının ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan bir açıklama geldi. Katar Milli Günü törenlerine katılmak üzere gittiği başkent Doha'da bir askeri törende konuşan Akar, TSK'nın İdlib'de kurduğu 12 gözlem notasında görevini sürdürdüğünü belirterek, "Şimdi önümüzde Münbiç ve Fırat'ın doğusu var. Bu konuda da yoğun bir şekilde çalışmaktayız. Olayları yakinen takip etmekteyiz.” Açıklamasında bulundu.

ABD'NİN SURİYE'DEKİ ASKERİ VARLIĞI

Suriye'den ayrılmayı planlayan Washington yönetiminin, bu ülkede 18 üssü bulunuyor. Ayrıca ABD son 2 yılda YPG'ye binlerce tır silah ve mühimmat sevk etti. Suriye'den güçlerini çekeceğini açıklamasının ardından ABD'nin bu üsleri terk edip etmeyeceği ve YPG'ye sağladığı silahları geri alıp almayacağı henüz bilinmiyor.

GERİ ÇEKİLME 100 GÜN İÇİNDE GERÇEKLEŞEBİLİR

Amerikan medyasının Dışişleri yetkililerine dayandırdığı haberlerde de ABD'nin Suriye'deki askerlerinin 60 ila 100 gün içinde çekileceği iddia edildi.

Editör: TE Bilisim