Türkmen Yolbaşçısı ve büyük mücadele kahramanı Dr. Nefi Demirci'nin ardından... Türkmen Yolbaşçısı ve büyük mücadele kahramanı Dr. Nefi Demirci'nin ardından...
Afyonkarahisar'da 2004 yılında deneme amacıyla yapılan Türkiye'nin ilk beton yolu, onarım ve bozulma olmaksızın 11'inci yılını tamamladı. 4 bin gündür hizmet veren beton yolu inceleyen uzmanlar, yolun 14 yıl daha hizmet verebileceğini söyledi.

Karayolları Genel Müdürlüğü ile Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) arasında imzalanan protokolle Türkiye'nin ilk beton yolu deneme amacıyla Eylül 2004 yılı Eylül ayında Afyonkarahisar'da yapıldı. Çoğu ağır tonajlı günlük ortalama 30 binden fazla aracın geçiş yaptığı Afyonkarahisar- Ankara bölünmüş karayolunun, Afyonkarahisar'a gidiş yönünde 5 ile 7'inci kilometreleri arasına 2 kilometre uzunluğunda ve 12 metre genişliğinde inşa edilen beton yolun, karşı şeridine ise aynı yıl sıcak asfalt kaplama yapıldı. TÇMB tarafından finanse edilen Afyonkarahisar beton yolu 2004 yılında 1 milyon 260 bin liraya (o dönemin parasıyla 1 trilyon 260 milyar lira) mal olurken, karşı şeritteki asfalt yol ise Karayolları Genel Müdürlüğü'nce Afyonkarahisar- Ankara yolunun yapım işine dahil edildi. Aradan geçen 11 yılda onarım görmeyen beton yolda bozulma olmadı. Karşı şeritteki asfalt ise geçen yıl yenilendi. Yenilemeye rağmen kış döneminde bozulan asfalt yola bu yaz da yama yapıldı.

11 yıl önce deneme amaçlı yapılan 2 kilometrelik beton yolda yıpranma olmadığı, ancak karşı şeride yapılan asfalt yolun geçtiğimiz yıl yenilendiği tespit edildi.

“İGM UZMANLARI İNCELEDİ YOLDA BOZULMA YOK”

Afyonkarahisar İl Genel Meclisi MHP Grup Başkanı Mehmet Karagöz, beton yol yapımı tercihinin ekonomik ve uzun ömürlü konforlu yol kullanımı açısından alternatif olabileceğini belirtti. Karagöz, İGM’nin yol asfalt birimi uzmanları tarafından yapılan incelemede sathi kaplama yol yapımının ağır yüke dayanırken kar ve yağmura karşı dayanamadığının tespit edildiğini kaydetti. Karagöz, “Geldiğimiz noktada daha kaliteli yapmaya mecburiyetimizdir. Kaliteli yol güçlü alt yapı üzerine sıcak asfalt veya beton ile yapılacaktır. Beton yolun 50 yıllık süre için tasarlandığını belirtiliyor. Kuru ve ıslak zeminlerindeki fren tutuş ve duruş mesafeleri asfalta göre neredeyse yarısı kadardır. Gece sürüşlerinde daha güvenlidir. Sıcak havalarda ağır tonajla araçların geçişlerinde lastik izi olukları oluşturmaz. Araçlardan dökülen benzin veya mazot asfaltı çözerek bozar, betonda bu yoktur. Trafikteki araçların yakıt tüketimi beton yolda daha azdır.” dedi. Asfalt yol ile beton yol arasındaki ilk maliyetin neredeyse bir birine yakın olduğunu ifade eden Karagöz, maliyet hesaplarının hizmet ömrüne göre yapıldığını anlattı.

“BETON YOLDA YIPRANMA YOK”

Afyon-Ankara yolu çıkışına 2004 yılında 2 kilometre uzunluğunda 12 metre genişliğinde beton yol yapıldığını belirten Karagöz, yolun hemen diğer kısmına asfalt yol yapıldığını, çoğu ağır tonajlı olmak üzere günlük 30 bin civarında aracın geçtiği yolun 11 yılını doldurduğunu ve uzmanlarca yerinde incelendiğini dile getirdi. Karagöz, “Karşı şeritteki asfalt yol geçtiğimiz yıl yenilenmiştir. Beton yol toplamda 25 yıl hizmet verilebileceği tespit edilmiştir. Hammaddesinin yüzde yüz yerli hatta tamamı Afyonkarahisar olan beton yol alternatifinin değerlendirilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim