YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi
 Farklı illerde yapılması planlanan santraller için Bakanlar Kurulu’ndan acele kamulaştırma kararları çıktı.
Resmi Gazete’nin önceki günkü sayısında, yedi ayrı ilde yapılacak HES, RES ve Termik santral yapımına yönelik acele kamulaştıracak yerlere ilişkin listeler yer aldı. 

Hükümet, bürokraside görevden almalarda hız azaltmazken, enerji santralleri için de yeni acele kamulaştırma kararlarına imza attı. Hem, cumhurbaşkanı Gül’ün de onay verdiği görevden almalara ilişkin üçlü kararnameler, hem de iki ayrı bakanlığın talebi üzerine yapılacak acele kamulaştırma kararları dün yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Taraf'ın haberine göre, bugüne kadar sayısı binleri bulan acele kamulaştırma kararlarına imza atan Bakanlar Kurulu’nun dünkü acele kamulaştırma kararları ve ilgili projeler şöyle: Kars Hes, Giresun Res, Mersin Res, İzmir Res, Soma Termik, Kırşehir, Elazığ-Keban.

Hükümetin bürokrasiye yönelik atama kararnameleri de aynı acelecilikle sürdü. Görevden almalar bu kez yedi ayrı bakanlık kapsama girdi.

AKP'nin Acelesi Var

Havaalanı, baraj ve elektrik hattı için de ancak olağanüstü durumlarda alınması gereken "acele kamulaştırma" kararı alınıyor.

Hükümet, ancak olağanüstü durumlarda başvurulması gereken “acele kamulaştırmaları” “olağan” hale getirdi. Her gün yeni bir “acele kamulaştırma” kararı çıkarılıyor. Havaalanı için de, baraj için de, elektrik iletim hattı için de “acele kamulaştırma” kararı alınıyor.

Kamulaştırma Yasası’na göre “acele kamulaştırma” için bazı şartlar gerekiyor. Cumhuriyet'in haberine göre, Yasada bu şartlar,“Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu’nun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacına veya aceleliğine Bakanlar Kurulu’nca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda” şeklinde sıralanıyor.

Bu durumda taşınmaz malların kamulaştırılmasında “kıymet takdiri” dışındaki işlemler sonradan tamamlanıyor. Hükümet birçok projede bu yönteme başvuruyor. İstanbul’a yapılacak 3. havaalanı için bazı ilçelerdeki taşınmazlar hakkında da “acele kamulaştırma” kararı çıkarılmıştı. Tartışma yaratan bu karar hakkında “acele kamulaştırma ancak savaş gibi olağanüstü durumlarda kullanılabilir” gerekçesiyle dava açıldı. Buna karşın hükümet bu yöntemden vazgeçmiyor. Sık sık “acele kamulaştırma” kararları çıkarılıyor. Geçen günlerde, Erzurum Narman-Şehitler Barajı ile“Sinop-Karasu Projesi” kapsamında “acele kamulaştırma” kararları çıkarılmıştı. Ayrıca çeşitli yerlerdeki elektrik iletim hatları için de benzer kararlar alınmıştı. “Acele kamulaştırma” kararları hız kesmeden devam ediyor.

Dün de Kırşehir ile Keban’daki elektrik hatları için kararlar çıkarıldı. Ayrıca Mersin’de yapılacak Elmalı Rüzgâr Enerjisi Santralı, Kars’ta yapılacak Karakurt Hidroelektrik Santralı, Giresun Bulancak’ta yapılacak Tokmadin Hidroelektrik Santralı, İzmir’de kurulacak Ödemiş Rüzgâr Enerjisi Santralı, Manisa’da yapılacak Soma Kolin Termik Santralı’nın yapımı amacıyla “acele kamulaştırma” kararları alındı.

Taraf/Cumhuriyet

Editör: TE Bilisim