90 yılı Kerkük için yaşayan adam... 90 yılı Kerkük için yaşayan adam...
 İşte Avukat Hakan Yalçın'ın hukuki değerlendirmesi:

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936 yılında dönemin ülkeleri Bulgarlar, Fransa Cumhuriyeti, Büyük Britanya, İrlanda ve Denizaşırı Britanya Ülkeleri, Hindistan İmparatorluğu, Elenler Krallığı, Japonya İmparatorluğu, Romanya Krallığı, SSCB, Yugoslavya Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanmıştır.

Fransa'nın Montreux kentinde imzalanan Montrö Boğazlar anlaşması, belirli maddeleri içermektedir. 20 Temmuz 1936 tarihinde imzalanan Montrö Sözleşmesi ile ticaret gemilerinin Boğazlardan geçiş serbestisi ilkesi korunmakla birlikte,

Boğaz geçişleri Türkiye'nin güvenliği dikkate alınarak yeniden düzenlenmiştir. Belirli maddeleri içeren Montrö Boğazlar Sözleşmesi, hala geçerliliğini sürdürmektedir.

Türkiye'ye boğazları kontrol hakkını veren maddeler; Montrö Anlaşması Madde 20 Savaş zamanında, Türkiye savaşan ise, 10. maddeden 18. maddeye kadar olan maddelerin hükümleri uygulanamayacaktır; savaş gemilerinin geçişi konusunda Türk Hükümeti tümüyle dilediği gibi davranabilecektir.

Montrö Anlaşması Madde 21 Türkiye kendisini pek yakın bir savaş tehlikesi tehdidi karşısında sayarsa, Türkiye'nin, işbu Sözleşmenin 20. maddesi hükümlerini uygulamaya hakkı olacaktır. Kısaca bu maddelere dayanarak Türkiye, Rusya'nın Suriye rejimine destek için giden savaş gemilerinin boğazlardan geçişini Montrö Boğazlar Sözleşmesinin 21. Maddesi gereğince boğazları kapatmak suretiyle engelleyebilir!

"Türkiye savaş tehdidi hissettiği için Suriye rejimine destek vermek adına boğazlardan geçecek tüm gemileri engelleyebilir. Montrö Sözleşmesinin 21. maddesi bu hakkı Türkiye'ye veriyor" ve bu hakkı derhal kullanmalıyız!

Editör: TE Bilisim