Türk insanına anlatılmayan gerçekler! Türk insanına anlatılmayan gerçekler!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin bu sene cari açığın milli gelire oranına hedef olan 6,4’ün çok altında revize ederek yüzde 5’ler seviyesinde kapatacağını belirtti. Zeybekci, bunun ülke için çok önemli başarı olduğunu söyledi.

Ekonomik gelişmelerle ilgili bakanlıkta basın toplantısı düzenleyen Bakan Zeybekci, bu sene büyüme rakamlarının sonradan revize edilen Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesine uygun olarak yüzde 3,3'ler seviyesine ulaşacaklarını aktardı.

Bu yılın, ihracatın büyümeye verdiği desteğin en önemli olduğu yıllardan biri olduğunu belirten Zeybekci şunları kaydetti:

‘’Şu anda yüzde 2,8 civarındaki üç çeyreklik büyümenin yüzde 2,6'sının doğrudan net ihracattan geldiğini, bunun yıl sonu itibariyle yüzde 2,5 seviyesinde olacak. Büyümenin de son çeyrekte iç piyasanın biraz canlanmasıyla OVP' deki yüzde 3,5'ler seviyesinde gerçekleşeceğine inanıyoruz böyle bir öngörümüz var. İstediğimiz noktada değil, çünkü Türkiye'nin yüzde 5'in altında bir büyümeyi gerçekleştirdiğinde buna dikkat etmesi gerekiyor. Türkiye son 12 yılda yüzde 5 ortalamayla büyüdü. Son 20 çeyrekte Türkiye yüzde 5.8 ortalamayla büyümeyi başardı. Türkiye bu sene yüzde 3,3 civarında büyürken, cari açığı da daraltarak büyüyor. 2013 yılına göre yüzde 37 seviyesinde bir cari açığı daralmış olacak ve cari açığın 19,3 milyar dolarlık bir iyileşme geçen seneye göre gerçekleştiriyor. Cari açığın daralmasında en önemli dikkat edilmesi gereken nokta da cari açığın 19,3 milyar dolarlık daralmanın 12,5 milyar doları doğrudan net ihracat artışıyla geliyor. Diğer taraftan Türkiye bu sene ara malı ve hammadde ithalatında azalmaya gitmeden ithalat yapmadığında hiçbir şey kaybetmeyeceği ürünlerde ithalat daralmasına giderek 6,2 milyar dolar civarında da net ithalat azalması ile Türkiye cari açıkta şu an itibariyle 19,5 milyar dolara yakın bir azalma sağladı.’’

MİNİMUM FİYAT UYGULAMALARI

Türkiye’nin bu sene cari açığın milli gelire oranının 6.4’ü çok aşağıda revize ederek yüzde 5’ler seviyesinde kapatacağını belirten Zeybekci, bunun Türkiye için çok önemli başarı olduğuna dikkat çekti.

Ekonomi Bakanlığı olarak minimum fiyat uygulamalarının olduğunu söyleyen Zeybekci, "Bu uygulamamız, ithalat rakamımızı yaklaşık 4 milyar dolar civarında yukarıda gösterir. Bunu net olarak düştüğümüzde cari açığımızın yaklaşık 4 milyar dolar civarında daha düşük olduğunu görürüz. Bu da bizim cari açığımızı yüzde 5'in altında bir rakam, net cari açığımızı o noktaya çeker. Yüzde 5 altında yani yüzde 4'lere yaklaşmış olan cari açık, Türkiye için son derece makul bir açıktır. Kabul edilebilir bir cari açıktır. Türkiye’nin geleceği için de kolay halledilebilir bir cari açık olarak görüyoruz biz bunu. Küresel ekonominin 2014 yılın da potansiyelinin altında bir büyüme gerçekleştiğini belirten Zeybekci, dünyada ticaret artışı sadece yüzde 3 civarında olduğunu söyledi. Türkiye açısından ise, Avrupa Bölgesinde süregelen durgunluk; Suriye, Irak, Ukrayna ve Rusya başta olmak üzere artan jeopolitik çatışmalar ve daralmaların yaşandığı bölgede Türkiye ihracatını yüzde 5,6 oranında şu ana kadar artırmayı başardı. Yıl sonu itibariyle de Türkiye bu seviyede yani yüzde 5,6 civarında bir ihracat artışı ile bu yılı kapatacak. 160 milyar dolar hemen hemen bu rakama doğru gelen bir ihracatımız olacak." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim