Irak Kürdistan bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin sözlerinin satır arasındaki bir itiraf, hem Türk siyasetinin hem de Türkiye - ABD ilişkilerinin kritik dönemlerinden biri olan 2006 yılında yaşanan gelişmelerin perde arkasında kalan yanları konusunda önemli ölçüde fikir veren nitelik kazandı. Bu itiraflar; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2006 yılında ABD'ye yaptığı kritik gezi öncesinde Türkiye ile ABD yönetimi arasında PKK ile mücadele konusunda varılan mutabakat ve Kuzey Irak'ta yaşanan gelişmelerin bazı boyutlarını yeniden gündeme getirdi.
 

Milliyet'ten Aydın Hasan ve Namık Durukan'ın haberine göre Barzani'nin, gündemde öne çıkması beklenen açıklamasının arka planını anlamak için filmi geriye sarmak gerekiyor.

2006 yılı, Ak Parti iktidarı açısından önemli bir yıldı. 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi olacaktı. İç siyasetteki gerilimin yanısıra terör örgütü PKK'nın eylemleri Türkiye'nin en önemli sorunları arasındaydı. 2006 yılının Ekim ayı başında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'ye ziyarette bulunacaktı. Ancak bazı adımlar bu gezi öncesinde atıldı. Türkiye, o dönemde can yakan PKK terörüne karşı ABD'den somut adım bekliyordu. Ve ABD'nin somut adım atmayacağı yönünde Türk Devleti'nde bazı kuşkular vardı.

Bu ortam içinde 22 Temmuz 2006'da, ABD Başkanı George W. Bush, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, teröre karşı mücadelede Türkiye ile birlikte hareket edeceklerini ifade etti.

PKK KAMPLARI KAPATILSIN

Bush'un bu sözlerinden bir süre önce bir eylemde Türk askerleri PKK saldırısı sonucunda şehit olmuştu. Türkiye'nin ABD'den isteği özetle Kuzey Irak'taki PKK kamplarının kapatılmasıydı. Türkiye, 2006 yılında ABD'ye, "Bunu sağlamazsanız tek taraflı operasyon yapacağız" mesajı verdi. Bush ise Erdoğan'a, "Durumun aciliyetini ve ciddiyetini anlıyoruz" dedi.

RİCE DA GÜL İLE GÖRÜŞTÜ

Bu görüşmenin ardından dönemin ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, dönemin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ü aradı. Rice'ın Gül'e, ABD'nin de terör örgütü kabul ettiği PKK ile mücadele konusunda ne gerekiyorsa yapacaklarını söylediği bildirildi. Anadolu Ajansı'nın o dönemdeki haberine göre; Rice Gül'e, "PKK konusundaki durumun vahametini kavradıklarını, bu durumun böyle sürmesine kesinlikle müsaade edilemeyeceğini, ne gerekiyorsa bunun yapılacağını ve bu konuda kararlı olduklarını" söyledi.

Türkiye'nin tavrı üzerine, ABD yönetiminin o dönemde PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığına son vermesi için Barzani yönetimine baskı yaptığı ancak Barzani'nin buna direndiği ortaya çıktı.

Erbil merkezli Rudaw gazetesinin haberine göre Barzani, Erbil’de partisinin yetkili organları ile bir araya gelerek 30 Nisan'da Irak’ta yapılacak genel ve yerel seçimleri değerlendirdi. Erbil’de toplanması beklenen ancak anlaşma sağlanamayınca süresiz ertelenen Kürt Ulusal Kongresi’ne de vurgu yapan Barzani, PKK’nın delegelerin yarısını istemesi nedeniyle anlaşamadıklarını söyledi. Barzani, “PKK, kongrenin iki başkanı (Eş başkan) olmasını istedi. Biz PKK’nın kendi kurallarını bizim üzerimizde uygulamasını kabul edemezdikö dedi.

BUSH OPERASYON YAPMAMI İSTEDİ

Barzani, konuşmasında, bugüne kadar saklanan önemli bir bilgiyi de ilk kez açıkladı. Barzani, 2006 yılında ABD Başkanı Bush’un kendisinden PKK’ya yönelik operasyon yapmasını istediğini söyledi. Barzani, “2006’da Amerikan Başkanı George Bush, Irak’taki Amerikan büyük elçisinin haberi olmadan benden PKK’ya karşı bir operasyon yapmamı istedi. Fakat ben bunu kabul etmedim. Ne yazık ki PKK bu tür şeyleri hiç göz önüne getirmiyor" diye konuştu.

Milliyet
Editör: TE Bilisim