Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler
 Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitelerinden olan Türkiye’de de milyonlarca kişinin kullandığı twitter’a erişim, dün gece yarısından itibaren Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından bir dizi mahkeme kararı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın dün yaptığı başvuru doğrultusunda bütünüyle engellendi.
Başbakan Erdoğan’ın “Twitter mwitter falan hepsinin kökünü kazıyacağız” açıklamasından saatler sonra Başbakanlık’tan “mahkeme kararları uygulanmıyor, twitter kapatılabilir” açıklaması geldi.

TİB, TWİTTER'I KÖKTEN KAPATTI

TİB de gece yarısı Twitter’ı erişime kapattı. Binlerce kişi, farklı sosyal paylaşım sitelerinden karara tepki gösterirken hukukçular da toplu davalar açma çağrısında bulundu. TİB’in ilgili sayfasında twitter için “TİB tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır” ifadesi yer aldı.

BAŞBAKAN "KÖKÜNÜ KAZIYACAĞIZ" DEMİŞTİ

Başbakan Erdoğan’ın dün yaptığı, “Çok ilginç. Bu twitterlar falan var ya. Şimdi mahkeme kararı çıktı, Twitter mwitter falan hepsinin kökünü kazıyacağız.” açıklamasından saatler sonra, Başbakanlık Basın Müşavirliği’nden de mahkeme kararlarını uygulamadığı için Twitter’ın kapatılabileceği açıklaması geldi. Bu açıklamayı ise Türkiye’nin dört bir yanından internet kullanıcılarının farklı sosyal paylaşım sitelerindeki “Twitter’a erişemiyoruz” mesajları izledi. Twitter’ın ana sayfasında siteye erişimin engellendiğine yönelik herhangi bir ifade ve mahkeme kararı yer almazken erişimi engelleme yetkisine sahip olan BTK’nın sayfasında Twitter için, “TİB tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır” ifadesi yer aldı.

Twitter’ın ana sayfasında herhangi bir ifadenin yer almamasına karşın farklı sosyal paylaşım sitelerinde twitter’ın kapatılmasına yönelik bir dizi mahkeme kararının bulunduğunu gösteren paylaşımlar yapıldı. Bu paylaşımlara göre TİB dün itibariyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nin ve İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nin şubat başından bu yana farklı tarihlerde verdikleri kararlar doğrultusunda koruma tedbiri uyguladı. Bu kararların gerçek olduğu kısa bir süre sonra anlaşıldı. TİB’in yasaklı sitelerle ilgili sorgu sayfasında bu kararlar nedeniyle twitter’ın kapatıldığı bilgisine yer verildi.

Farklı DNS ayarlarına sahip olan az sayıda kullanıcı ise bir dönem yasaklı olan Youtube’un farklı yöntemlerle kullanılabildiği şekilde twitter’ı kullanabildi.

Hukuki girişim yolda

Dünyadaki en büyük sosyal paylaşım sitelerinden olan, çok az sayıda ülkede yasaklanan twitter’a yönelik erişimin engellenmesi binlerce kişinin büyük tepkisine yol açtı. Gece boyunca internet kullanıcıları arasında farklı yöntemlerle twitter’a nasıl girilebileceğine yönelik paylaşımlar yapıldı. Çok sayıda hukukçu da bugünden itibaren AİHM ve Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere çeşitli mahkemelere iletişim özgürlüğünün engellendiği gerekçesiyle toplu başvurular yapılabileceğine yönelik paylaşımlarda bulundu.

ABD: ENDİŞELİYİZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’deki Twitter yasağına ilişkin soruya karşılık “Daha önce de söylediğimiz gibi, Sosyal Medya sitelerinin kapatılması önerileri hakkında oldukça endişeliyiz” dedi.

Türkiye’de twitter’ın yasaklanmasına ilk tepki Avrupa Komisyonu’nun dijital stratejilerinden sorumlu üyesi Neelie Kroes’ten geldi. Kroes “Türkiye’deki Twitter yasağı yersiz, anlamsız ve ödlekçedir. Türk halkı ve uluslararası topluluk bunu sansür olarak görecektir”  dedi.

Editör: TE Bilisim