Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk
Liderler arasında yapılan görüşmeler sonunda AK Parti anayasa değişiklik teklifini MHP’ye sundu. Teklifte sistemin adı Başkanlık değil Cumhurbaşkanlığı olarak koyuldu. Bunun dışında henüz içeriğe ilişkin başka bilgi yok. 

Al Jazeera'dan Gonca Şenay'ın haberine göre, AKP'den MHPYe incelenmesi için gönderilen metinde "Başkan" kelimesi geçmiyor.

Haber şöyle:

Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli’nin AK Parti’ye “Başkanlık sistemi önerinizi getirin” önerisinin üzerinden bir ay geçti. Geçen bu sürede Bahçeli hem Başbakan Binali Yıldırım ile hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Ve yaklaşık bir ay sonra MHP liderinin söz ettiği o teklif geldi.

AK Parti teklifini 14 Kasım Pazartesi günü bizzat Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye ulaştırdı. Bahçeli’nin konuyla ilgili partide haber verdiği bir kaç isimden biri ise son dönemde anayasa çalışmalarını yürüten tek kişi olan Afyon milletvekili Mehmet Parsak’tı. Parsak, Genel Başkan’a gitti, teklifi aldı ve parti hukukçularıyla çalışmaya başladı.

Bu hummalı çalışma ilk gün geceyarısına kadar devam etti.

Teklifin iletildiğini açıklayan ilk isim ise MHP lideri Bahçeli oldu, sonra da kendi partisinin grup toplantısında Başbakan Binali Yıldırım konuştu.Üstelik Bahçeli, süreçle ilgili bir kaç önemli ipucu verdi. Metnin uzunluğu konusunda konuşmadı ama içinde “Başkanlık ifadesi mi geçiyor Cumhurbaşkanlığı mı?” sorusuna “Cumhurbaşkanlığı” yanıtını verdi. CHP’ye de “Nazlanmayın gelin”diye seslendi.

"Uzun olursa Meclis'ten çıkar mı?"

Al Jazeera’nin MHP kaynaklarından edindiği bilgilere göre MHP’ye gelen metinde sistemin adı “Başkanlık olarak değil Cumhurbaşkanlığı” olarak koyuldu. Bu MHP açısından önemli. Aynı kaynaklar gelen metnin kaç maddeden ibaret olduğuna ilişkin sorulara yanıt vermiyor ancak çok uzun olursa Meclis’ten çıkarmanın zor olacağının altının çizilmesi bu konuda bir ipucu sayılabilir.

Peki adı Cumhurbaşkanı ama MHP’nin çok uzun süredir kırmızı çizgi olarak koyduğu “yetki ve sorumluluk dengesi gözetiliyor mu?”. Bu soruya da yanıt yok. “Şu an ki fiili açmazı çözmeye matuf bir metin var ortada” diyen MHP yetkilileri anayasanın ilk dört maddesinin korunmasına ilişkin hassasiyetlerinin gözetildiğini söylemekte ise bir sakınca görmüyor. MHP'lilerin altını çizdiği bir diğer nokta daha var. O da MHP’nin duruşunun ve söylemlerinin sürekli geçmişle karşılaştırılmasının bir hata olabileceği.

“Bugüne kadar söylediklerimiz, partinin 47 yıllık çizgisi de önemli. Ancak bir buçuk aydır şunu söylüyoruz 15 Temmuz’da bir paradigma değişti. Bunu unutmamak lâzım. Anayasa’nın ilk dört maddesinin ve vatandaşlık tanımının değişmemesi önemli. Biz şu an nereye kadar adım atabileceğimize bakıyoruz. Daha yolun çok başındayız. Dün teklifin gelmesiyle görüşmeler ete kemiğe bürünmüş oldu.”

MHP yetkilileri daha yolun çok başında olduklarını söylese de süreç başından bu yana olduğu gibi çok hızlı ilerliyor. MHP içindeki değerlendirmenin bu hafta tamamlanması, hazırlanacak raporun haftasonuna kadar Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye iletilmesi bekleniyor.

CHP katılabilir

MHP cephesinde dikkat çekici bir diğer beklenti ise CHP’nin de görüşmelere katılabileceği. Verilen örnek Yenikapı mitingi.

“CHP iki gün öncesine kadar Yenikapı mitingine katılmıyordu. Biz gidişatın CHP’nin de katılımına doğru gittiğini düşünüyoruz. Çok kısa bir süre içinde CHP’nin de bunun içinde olup olmayacağı netleşir.”

Kurtulmuş: Başkanlık ya da Cumhurbaşkanlığı

14 Kasım Pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da sistemin adının ne olduğunun önemli olmadığını önemli olanın içerik olduğunu söylemişti.

“İsminin ne olduğundan daha önemlisi, fonksiyonunun nasıl olacağıdır. Türkiye'de yürütmenin tek elde toplanacağı, yasamanın tamamıyla güçlendirilmiş halde yoluna devam edeceği, yargı bağımsızlığının bütünüyle koruma altına alınacağı bir sistemin tesis edilmesidir. Böylece daha hızlı daha çabuk karar verebilen ama daha fazla denetlenebilen bir sisteme geçişi öngörüyoruz. Anayasa değişiklik paketimizin özeti budur. Adını şu ya da bu şekilde olması mahiyetini değiştirmeyecektir. Bu anlamda tam, güçlendirilmiş bir başkanlık modelidir üzerinde durduğumuz. Adı cumhurbaşkanlığı olabilir, başkanlık olabilir. Bu ayrı bir şey. Ama mahiyeti güçlendirilmiş bir başkanlık sistemi ve yürütmenin yetkilerinin tek elde toplanmasıdır"

AK Parti ile MHP arasında oluşturulacak komisyonun gelecek hafta çalışmalarına başlaması bekleniyor.

Kaynak: Al Jazeera



Editör: TE Bilisim