90 yılı Kerkük için yaşayan adam... 90 yılı Kerkük için yaşayan adam...

Nedir demokrasi. Bir yönetim biçimi midir. Ana teması seçim midir. Seçim var kuvvetler var bunlar birbirinden ayrı ise Sayıştay, yargıtay, Danıştay varsa Meclis devlet ve hükümet yapılanmaları var ise demokrasi midir. 

Böyle bakınca bu kurumlar ve seçime sahip olan İran, Mısır, Türkiye gibi ülkeler demokrat, adı dahi krallık olan İngiltere ve Avrupa’da krallıkla yönetilen ona yakın ülkenin krallığı monarşisi aynı huzuru niye vermemektedir. 

Bana göre demokrasi yazılı kuralları bu kurallara bağlı olarak çalışan kurumları olan yönetim biçimi ise anlamlıdır. Bir insan hangi aşamalarda hangi hakka veya ödüle kavuşacağı ile hangi durumlarda mahrumiyet veya ceza çekeceği yazılıdır. Bu kurallar yenilenebilir, evrensel ve herkes için eşit ve tavizsiz olmalıdır. 

Örneğin ülkemize Cumhurbaşkanı seçileceği zaman Yargıtay veya Anayasa mahkemesi üyelerinin şu kadarını Meclis bu kadarını Başkan seçecek gibi tartışmalar vardı. Bunun yerine oraya seçilecek insanların nitelikleri yazılsa örneğin şu kadar yıl hakimlik yapmış şu mahkemelerde çalışmış şu oranda kararlarında isabet sağlamış hakimler gibi onlarca madde sıralansa isterse bu kriterlere uygun olanı bartelemeos seçsin sonucu sakat olmaz. 

Bu durumda Allah her şeyi biliyor Kara karanlıkta kara karıncayı görüyor inancına sahip müslümanların zati ve subuti sıfatları ile alemlerin tek hakimi olan Allah’ın her şeyi kayıt altına alan sağımız ve solumuzda günahımızı ayrı sevabımızı ayrı yazan kiramen katibin melekleri bulundurması. Münker nekir gibi sorgu melekleri gibi her işi ayrı bir ekip ile kayıt altına alması ortadayken ekonomiden siyasetin finansmanına kadar her işi kayıt dışı yürütmek istemeleri hem islama ve hemde yazılı kurum ve kurallarla yürütülen demokrasiye karşı söylem başka eylem başka yüzsüzlüğüdür. 

Biz bu iki yüzlülükten kurtulmadan islamın gerçekte kurum kuralları ile evrensel hukuk ve bilim kurallarına uymadan seçim ve demokratik kurumlara sahip olmakla adımızı ne koyarsak koyalım asla demokratik bir yönetime sahip olamayız. Bu kurum kurallarla iş gören söylem ve eylem birliği içindeki İngiltere gibi ülkeler de adı krallıkta olsa demokrattır. 

Osman Destebaşı

Editör: TE Bilisim