CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’e soruyorum CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’e soruyorum
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Katolik dünyasının ruhani lideri muhterem misafirimiz Papa Fransuva Hazretleri’ diye hitap ettiği Papa Francesco ile ortak basın toplantısı düzenledi. "Yaptığımız görüşmede farklı düşündüğümüz konu hemen hemen hiç yok" diyen Erdoğan, Papa’ya seslenerek "Bu ziyaretiniz hiç şüpheniz olmasın ki İslam dünyası üzerinde son derece olumlu bir iz bırakacaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Ankara’ya gelen Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco, Anıtkabir ziyaretinden sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. Erdoğan ve Papa, baş başa ve heyetler arası görüşmelerden sonra kameraların karşısına geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa ile yaptıkları görüşmede farklı düşündükleri konunun hemen hemen hiç olmadığını ifade ederek, "Yaptığımız görüşmede farklı düşündüğümüz konu hemen hemen hiç yok. Dünyadaki bu olaylara bakışta aynı şeyleri paylaşıyoruz. Terörle mücadeledeki bakışımız aynı. Dünyada özellikle şiddete yönelik bakışımız aynı. Paranın egemenliğine yönelik bakışımız aynı. Bu egemenliğin neleri doğurduğuna yönelik bakışımız aynı." diye konuştu.

‘PAPA HAZRETLERİ, BU ZİYARETİNİZ İSLAM DÜNYASINDA SON DERECE OLUMLU İZ BIRAKACAK’

Türkiye’nin daha yaşanabilir bir dünya için çırpındığını kaydeden Erdoğan, Türkiye’nin dünyanın önde gelen donor ülkeleri arasında bulunduğunu ifade etti. Yılda 4.5 milyar dolar yardım yapabilir konuma gelindiğini söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: "Katolik dünyasının ruhani lideri muhterem misafirimiz Papa Fransuva Hazretleri, bu ziyaretiniz hiç şüpheniz olmasın ki İslam dünyası üzerinde son derece olumlu bir iz bırakacaktır. Bu ziyaretiniz aynı zamanda Hıristiyan dünyası üzerinde de nice önyargıyı kıracaktır diye düşünüyorum. Bu tarihi ziyaretin yeni bir sürecin ilk adımı olması en büyük arzumuzdur. Sizi ve heyetinizi ülkemizde görmenin memnuniyeti içerisinde tekrar teşekkür ediyor, bu ziyaretin hayırlara vesile olmasını Allah’tan temenni ediyorum."

‘SAYGIDEĞER MİSAFİRİMİZİN ZİYARETİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUM’

Dünyanın ve bölgenin son derece kritik bir süreçten geçtiği bir zaman diliminde Papa’nın ziyaretinin çok anlamlı olduğunu ifade eden Erdoğan, "Saygıdeğer misafirimizin Türkiye’ye yaptığı bu ziyareti çok önemsiyorum. Bölgemizde ve dünyamızda barış umutlarını çoğaltacak çok önemli hayati bir adım olduğuna inanıyorum." dedi. Verecekleri mesajların sadece Türkiye ya da Vatikan’a verilmeyeceğini, tüm İslam ve Hristiyan coğrafyalarına verilmiş mesajlar olacağını kaydeden Erdoğan, Papa ile birlikte verdikleri fotoğrafın dünya için bir umut fotoğrafı olduğunu söyledi.

‘DAEŞ GİBİ TERÖR ÖRGÜTLERİ YANLIŞ POLİTİKALARIN SONUCUDUR’

Hristiyan ve İslam dünyasında karşılıklı önyargıların hiç arzu edilmeyecek şekilde büyüdüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Batıda ırkçılık, ayrımcılık, farklı olana nefret ve İslamofobi ne yazık ki son derece hızlı ve ciddi bir şekilde tırmanma seyri gösteriyor." ifadelerini kullandı. Batıda İslam’ı terörle özdeşleştiremeye yönelik girişimlerin olduğunu söyleyen Erdoğan, buna karşı Müslüman dünyasında da İslam’a karşı algıyı olumsuz şekilde besleyecek öfke, nefret ve şiddetin yaygınlaştığını müşahede ettiklerini aktardı.

Erdoğan, "DAEŞ gibi El Kaide gibi, Boko Haram gibi terör örgütleri uzun yıllardır devam eden yanlış politikaların sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Yalnızlığa itilen, ayrımcılığa tabii tutulan, yoksulluğuyla başbaşa bırakılan ve adaletsizliğe maruz bırakılan yığınlar bu terör örgütlerinin istismarına açık hale getirilmişlerdir." şeklinde konuştu.

ERDOĞAN, ESED’DEN SÖZ ETTİ: BU KONUDA KİMSE CİDDİ MANADA KONUŞMUYOR

Dünyanın terör örgütleri ile mücadele etmek için çaba içine girdiğini ancak Suriye’de kendi vatandaşlarını katleden Esed rejiminin dünyaca göz ardı edildiğini kaydeden Erdoğan, "Bu konuda kimse ciddi manada konuşmuyor. Burada bir devlet terörü var. Orada devlet terörünü estiren bir kişi var. Böyle bir zalime karşı ‘acaba o giderse onun yerine kim gelir’ gibi hiçbir mantığı olmayan bir yaklaşım sergileniyor." ifadesini kullandı.

Suriye gibi Gazze’ye de uygulanan masum sivillerin ölümüne neden olan devlet terörünün dünyanın ilgisini çekemediğini ifade eden Erdoğan, "Müslümanların en kutsal mekanlarından biri olan Mescid-i Aksa’yı hedef alan saldırılar mütemadiyen görmezden geliniyor. Orada farklı dini cemaatlerin kutsallarına ve özgürlüklerine yönelik de kısıtlamalar yapılıyor. Uluslar arası camia buna da duyarsız kalıyor." şeklinde konuştu. Bunların çifte standartlı bir tutum ve adaletsiz bir yaklaşım olduğunu kaydeden Erdoğan, bunların tamiri zor yaralar açtığını söyledi.

‘ÜLKEMİZDEKİ AZINLIKLARA TARİHİ REFORMLAR GERÇEKLEŞTİRDİK’

Dünyanın karşı karşıya kaldığı ciddi tehditlere çözüm üretecek olanın farklılıkların birbirine hoşgörüsü ve ittifakı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya ile Türkiye’nin birlikte başlattığı Medeniyetler İttifakı’nın önemden söz ederek bu girişimin daha etkin hale getirilmesi gerektiği üzerinde durdu. Türkiye’nin doğu ile batı arasında yüzü hem doğuya hem de batıya dönük bir ülke olduğunu ifade eden Erdoğan, "Şu anda, ülkemiz sınırları içinde yer alan azınlıklara yönelik olarak tarihi nitelikte reformlar gerçekleştirdik. Samimi adımlar attık. Türkiye kendi içinde birlikte yaşama kültürünü güçlü bir şekilde desteklerken bölgesinde ve dünyada bunun mücadelesini samimi bir şekilde veriyor." dedi.

‘BİZ, YAKLAŞAN TEHLİKEYİ GÖRÜYOR VE HİSSEDİYORUZ’

Birlikte yaşama kültürünün küresel ölçekte desteklenmesi adına Türkiye’nin tavsiye ve uyarılarının mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Türkiye’nin tavsiyeleri gündelik siyasi polemikler içinde görmezden gelinmesin. Biz yaklaşan tehlikeyi görüyor, hissediyor ve tüm insanlığı ayrım yapmaksızın tedbir almaya çağırıyoruz." şeklinde konuştu.

PAPA FRANCESCO: BİZİM DİYALOGA İHTİYACIMIZ VAR

Papa Francesco ise yaptığı konuşmada Türkiye’yi ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bizim diyaloga ihtiyacımız var. Diyalog sükunetle farklılıklara değer vermektir, onlardan ders çıkarmaktır. Sağlam bir barış inşa etme çabasını sabırla götürmemiz gerekmektedir. Bu barış temel haklara saygı üzerine kurulmalıdır. Ancak bu yolla önyargılar aşılarak saygı ve diyaloga yer açılınır." diye konuştu. Bunu gerçekleştirmek için Müslüman, Yahudi, Hristiyan vatandaşların yasalara uygun olarak ve bu yasaların uygulandığı ölçülerde aynı haklara sahip olmaları gerektiği üzerinde durdu. Papa Francesco, herkese ifade özgürlüğünün şart olduğunu vurguladı. Ortadoğu’dan da söz eden Papa, çok uzun yıllardır kardeş katlinin yaşandığı bir bölge olduğunu ifade ederek, "Ortadoğu, barış yetersizliği nedeniyle daha ne kadar acı çekmek zorunda kalacak?" diye sordu.

‘HER ŞEYE KADİR YÜCE TANRI, TÜRKİYE’Yİ KUTSASIN VE KORUSUN’

Ortadoğu’da savaşa karşı çıkılarak diyalog ve hukukla barış sürecinin tamamlanabileceğinden söz eden Papa, bugüne kadar ne yazık ki sadece çatışmalara tanıklık yaptıklarının altını çizdi.

Suriye ve Irak’taki durumdan da söz ederek Türkiye’nin birçok göçmeni kabul etmesinin büyük bir cömertlik olduğunu kaydeden Papa Francesco, trajediyi ortaya çıkaran sebeplere kayıtsız kalınamayacağını vurguladı. Sorunun çözümü için sadece askeri tedbirlerin yeterli olmadığını ifade eden Papa, "Türkiye tarihi, bölgedeki coğrafi konumu ve önemi nedeniyle büyük bir sorumluluğa haiz. Türkiye’nin yaptığı seçimler, verdiği örnek özel bir değere sahiptir." dedi. Papa Francesco sözlerini şu cümlelerle bitirdi: "Her şeye kadir Yüce Tanrı, Türkiye’yi kutsasın ve korusun. O’nu etkin ve kabul görür bir barış inşacısı yapsın."

Editör: TE Bilisim