Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü” Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ali İsmail Korkmaz davasının görüldüğü Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki kayıtları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın alıp incelemesini istedi. Tanrıkulu, "Cumhurbaşkanı bu kayıtları izlese ve memurlarının düştüğü durumu bizzat kendisi gözlemlese. Verdiği talimatın, azmettirmenin ne anlama geldiğini kendisinin de muhakeme yapma sorumluluğuna sahip olsa." diye konuştu.

Eskişehir’deki Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüne neden oldukları iddiasıyla tutuklanan ve Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan polisler ve esnafları 6'ıncı duruşmaya çıktı. Sanık polislerden Mevlüt Saldoğan’ın ameliyat olması nedeniyle duruşmaya katılmadı. Avukatının da duruşmaya mazeret bildirmesi üzerine katılmamasından dolayı mahkeme heyeti, duruşmayı 21 Ocak 2015 tarihine erteledi.

Duruşma çıkışında değerlendirmede bulunan Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, karar çıkmasını beklediklerini ancak bir ay sonraya kaldığını belirterek, şunları söyledi: "Sanıklardan birisi hastalanmış. Korktuğundan dolayı gelmedi. Karar çıkacağını bilerek gelmedi. Korkusundan hastalandı. 21 Ocak tarihini bekleyeceğiz. Alişimin hesabı er geç sorulacak. En ağır cezayı alacaktır."

Baba Şahap Korkmaz, kararı 21 Ocak’taki davada beklediklerini ifade ederek, "Biz gerçek bir ceza verilmesini istiyoruz. Katiller ve onları savunanların her biri ayrı ayrı yalan söylüyor. Birbirlerini zor durumda bırakarak yalan söylüyorlar. Kendi kendilerini ele verecekler ve doğruyu söyleyeceklerdir." diye konuştu.

Avukat olan ağabey Gürkan Korkmaz, duruşma ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Biz karar bekliyorduk. Ne hikmetse böbrek taşı rahatsızlığı nedeniyle son tekmeyi atan polis ameliyat olmuş. Avukatı da hemen yan tarafta 2. Ağır Ceza Mahkemesinde duruşmayı bahane ederek salona gelmedi. Bizim endişemiz manipüle edilip yargılamaya müdahale edilmesidir. Hakkımızı arayacağız. Hak ettikleri adil ceza ile cezalandırılmalarının mücadelesini vereceğiz. Umarım kamuoyunun toplumun vicdanı burada tatmin edilir."

'DAVAYI UZATMA İSTEMLERİ VAR'

Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin avukatı olan Ayhan Erdoğan, 21 Ocak tarihindeki duruşmada kesin olarak kararın çıkacağını belirterek, "Aslında karar çıkacaktı. Ancak bir sanığın ve vekilinin mazeretleri nedeniyle dava 21 Ocak tarihine ertelendi. Ama 21 Ocak tarihinden sonrasına ötelenmeyecek. Karar çıkacak." dedi.

Avukat Erdoğan, davayı uzatma istemlerinin genel olarak mahkeme üzerinde bir baskı kurma telaşından kaynaklandığını aktararak, şunları söyledi: "İktidara sesleniyorlar. Gezi darbe idi. Biz darbeyi bastırdık. Başbakan, içişleri bakanı dinlensin talepleri var. Geçen celsede Cumhurbaşkanı'nın esnaflar üzerine gidip yapmış olduğu davetle 'esnafın polis, savcı hakimdir, alperendir' açıklamaları bilerek ya da bilmeyerek yargıya müdahaledir. Yargı üzerine baskı kurulmadığı sürece biz adil bir karar çıkacağını umuyoruz. 21 Ocak öncesinde mahkeme üzerine olası baskılara karşı kamuoyunun uyanık olmasını istiyoruz. Bunu yapmak isteyenler de ikaz edilmelidir. 21 Ocak’ta katiller cezalandırılacaktır."

CHP’Lİ TANRIKULU DURUŞMAYI İZLEDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, duruşmaya, üzerinde Ali İsmail’in fotoğrafı olan tişörtü giyerek katıldı. Duruşma çıkışında açıklama yapan Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı'na çağrıda bulunarak, şunları söyledi: "Gezi vesilesi ile ölenleri saygıyla anıyoruz. Milletvekilleri ve örgütümüzle dayanışma için buradayız. Gezide güvenlik güçlerinin şiddeti ile ölenlerin hepsi kardeşlerimiz. Ben buradaki polis memurlarına bir şey demiyor ama onları teşvik edenlere, teşvik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sesleniyorum. Keşke buradaki kayıtları bir alsa izlese ve memurların düştüğü durumu bizzat kendisi gözlemlese. Verdiği talimatın, azmettirmenin ne anlama geldiğini kendisinin de muhakeme yapma sorumluluğuna sahip olsa. Ama bu sorumluluğa sahip olduğunu düşünmüyorum. Bu davada cezasızlık çıkmaz. Bütün toplumun vicdanı olan Ali İsmail Korkmaz davasında verilen karar yeni bir yol açar."

Editör: TE Bilisim