HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Meclis’te bir grup gazeteci ile yaptığı sohbet toplantısında, gündemle ilgili konuştu.

İşte Demirtaş’ın çözüm süreci, Öcalan, seçimler ve dinlemelere ilişkin açıklamaları:

SÜREÇ İÇİN KÖŞK’E BASINÇ

Çözüm sürecinde Davutoğlu karar verecek değil Cumhurbaşkanı karar verecek, yeni dönemde basıncı Cumhurbaşkanı üzerinde yürüteceğiz.(Arınç’ın süreçten sorumlu olması) Sorumluluk Başbakan’da olacak Cumhurbaşkanı da takip edecek öyle görünüyor. Erdoğan kontrol kendisinde olsun istiyor.

Hükümetin, af değil ama geri dönüşü kapsayan bir çalışması var. Netleştirince bunu bizimle paylaşacaklar.

SEKRETERYA MASADA

İmralı’ya giden heyetler genişletilebilir, isimlendirmeye geçilmedi. Gazeteciler ve akil insanları biz istiyoruz. Hükümet olabileceğini söylüyor ama izin vermediler. Yakın dönemde olabilir. İlk olarak bu adımın atılmasını istiyoruz. (Öcalan’ın sekretaryası konusu) Hükümet’in masasında, ciddiye alacağını söyledi, bu öneriler birkaç gün içinde kararlaştırılmalı.

ORADA PKK SAVAŞIYOR

Diyalog için bir masa iki sandalye yetiyor ancak müzakere için yetmiyor. Devletin nasıl kendi mekanizmalarıyla temasa geçme imkanı varsa Öcalan’ın kendi örgütüyle temasa geçmesi imkanı gerekiyor. Hükümet bu hazırlığı yapıyorum, müzakere yürüteceğim, masada bu ciddiyetle oturacağım diyor bugünlerde bunun hayata geçmesini istiyoruz artık.

PARİS MİT BAĞLANTILI

IŞİD’e karşı savaşan Peşmerge’ye Türkiye olarak sunabileceğimiz destek neyse sunabilmeliyiz. Silah yardımı olmalıdır.Türkiye, asıl şu soruyu sormalıdır. Orada daha çok PKK savaşıyor. PKK silah yardımı isterse ne diyecek? Türkiye madem PKK ile barışacak, barış olacak, niye olmasın? IŞİD gibi bir barbarlığa karşı orada PKK’lılar savaşıyor. Halkı savunabilen, koruyabilen tek güç olarak orada onlar kaldı. Marjinal gibi geliyor ama olabilir neden olmasın.

Hiçbir devlet temiz değil. Özellikle Paris cinayeti konusunda Almanya’nın, Fransa’nın verilmeyen bir hesabı var. Türkiye MİT’i içinde, bir ekiple bunların bağlantılı yapıldığı artık bir sır değil. Bu mevzuyu sanırım birbirine şantaj olarak kullanıyorlar. Bu suça, katliama istihbaratlar bulaştı ama bir araya gelip çözmek yerine birbirine karşı pazarlık unsuru olarak kullanıyorlar. Bu dinlemeleri bunun için yapıyorlar.

AKP KANA BULAŞTI

Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk

Bu adam yüzde 52 oy aldı. Resmi Gazete’de yayımlanmaması, ilk hukuksuzluk değil. Öncekilerin yanında devede kulak kalır ama deveyle yüzde 52 oy aldı. Hukuksuz iktidara oy veren yüzde 52 aptal, geri zekalı değil, halktır. Yüzde 52 oyun nedeni, muhalefet eksikliğidir. Alternatifsizliktir. Halk buna oy vermezsek kime vereceğiz diyor, muhalefet heyecan yaratmıyor, çözüm önerisi yok. Kürt sorununu konuşmam diyor. Ana dilde eğitime bölücülük diyor. AKP gibi suça günaha kana bulaşmış bir parti sıyrılıp iktidar oluyor.

HÜKÜMET TUTANAKLARI AÇIKLAMIYOR

Aydınlık Gazetesi’nde yayımlanan İmralı tutanaklarının gerçekliği konusunda ise Demirtaş şunları söyledi: “Öyle değil, hiç tutanakları görmesem onları yazabilirim. Bu işten anlayan biri araya birkaç görüş serpiştirse o tutanakları rahatlıkla yazabilir, çoğu konuşulmuş açıklanmış şeyler. Devletin tutanakları olduğunu düşünmüyorum.Öcalan’ın tutanaklar kitaplaştırılsın, yayınlansın önerisi oldu. Heyet olarak biz de kabul ettik ama hükümet kabul etmedi.”

MARJİNAL DE OLSA YANINDAYIZ

Demirtaş, PKK yöneticisi Cemil Bayık’ın “HDP’nin bazı marjinal yaklaşımlardan kendisini kurtarması gerekiyor. Mesela Beyoğlu’nda bir grup var” sözlerine de yanıt verdi.

HDP lideri, “Marjinal diye nitelendirilen kesimler kim olursa olsun hak ve özgürlüklerinin savunulması gerekir. Marjinal de olsa ezilenin yanındayız. Bayık tehlikeli bir marjinal anlayıştan, barlara hapsolmuş siyaset anlayışından söz ediyor anladığım kadarıyla. Tartışılan Beyoğlu, bar kafe solculuğudur. Solculuğun oradan çıkması gerekir. Parti içi gündem olmadı” diye konuştu.

Seçim barajı kalkmalı

Seçim sonuçları özgüven oluşturdu, barajın kalkmasını dayatacağız. CHP ve Meclis dışındaki partilerin desteğini isteyeceğiz. Baraj tamamen kalkmasa da kademeli kalkmasını istiyoruz, ilk seçimde yüzde 7, sonra yüzde 3, sonra sıfıra düşürülebilir. Seçime parti ile mi bağımsız mı gireceğimize seçimin hemen öncesi karar vereceğiz.

Başkanlık pazarlığı olmaz

Başkanlık sisteminin kabul edilemeyeceğini, desteklemediğimiz bir model olduğunu belirttik. Sistem değişikliği gerekiyor bir kişinin ismi ile olmuyor, yargı, sivil toplum, parlamentonun başkanlık sistemine uyarlanması gerekiyor. Erdoğan’ı başkan ilan ettik diyerek başkanlık sistemi olmaz. Pazarlık unsuru olarak getirirlerse kabul etmeyiz. Müzakere süreci bir pazarlık unsuru olamaz.

Evim dinleniyor

Türkiye’nin dinlendiği iddiaları ile ilgili olarak HDP lideri Demirtaş, “Ülkeler birbirini dinliyor. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görevi dinlemeyi önlemektir. Hem kendi ülkemiz hem başka ülkeler dinliyorsa işin cılkı çıkmış demektir.

Toplantılarımız, aile ortamlarımız dinleniyor, benim arkadaşlarımla misafirlik toplantılarımız sırasında dinleniyoruz, kapıya araba geliyor, korumaları gönderip uyarıyoruz. Kaçıp gidiyorlar” dedi.

Bugün Gazetesi

Editör: TE Bilisim