Önce 42 yaşındaki Osman Bal, daha sonra 25 yaşındaki istihbaratçı Ali Kızıloğlu evlerinin önünde pusuya düşürülerek hayatını kaybetti.Kızıloğlu’nun şehit olduğu saldırıyla ilgili ciddi ihmallerin yaşandığı ortaya çıktı. Özellikle olayın ilk yarım saatinde ihmaller zinciri birbirini takip etmiş. Alınan bilgiye göre; Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde görevli birimler olaya çok kısa bir sürede müdahale edebilecek ve failleri yakalayabilecekken büyük ihmallerde bulundu.

Zaman'ın haberine göre, süreç şöyle gelişti: 25 yaşındaki Kızıloğlu, sitenin bahçesinde tam 20.30’da saldırıya uğradı. Saldırının hemen ardından Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü haber merkezine “silahlı saldırı” olduğu ve 2 sahsın kaçtığı ihbarı yapıldı. Haber merkezi, Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerini anons ederek olay yerine göndermeye çalıştı. Ancak asayiş ekipleri, “ellerinde iş olduğu” gerekçesiyle olay yerine geçemeyeceklerini bildirdi.

Haber merkezi bu sefer bölgeden sorumlu karakolu anons ederek olay yerine yönlendirdi. Karakoldan bir ekip saldırının olduğu yere baktı.

Haber merkezi olaydan 5 dakika sonra 2 saldırganın eşkâli hakkında ihbar olduğunu belirterek Selahaddin Eyyubi Bulvarı’na kaçtıklarını ve ekiplerin duyarlı olmasını istedi. Ancak bölgeye sevk edilmesi gereken ekipler ortada yoktu.

Silahlı saldırı olaylarından birinci dereceden sorumlu olmalarına rağmen asayiş şube müdürü ve terörle mücadele şube müdürünün “telsiz muhaberesine” girmedikleri ve bölgeye herhangi bir ekip yönlendirmedikleri ortaya çıktı.

Saatler 20.42’yi gösterirken, yani olaydan 12 dakika sonra saldırının hedefinin polis olduğuna dair telsiz anonsu geçildi.

Bu sırada Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı İbrahim Yavuz devreye girerek asayiş şube müdürünü anons etti ancak asayiş şube müdürü cevap vermedi.

Haber merkezi asayiş şube müdürünü tekrar anons etti fakat yine cevap alamadı.

Bunun üzerine olayın meydana geldiği Kayapınar ilçe emniyet müdür yardımcısı anons edilerek olay yerine ekipleri yönlendirmesi istendi.

Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü

Bu tür olaylarda özellikle terör olaylarında ya da polise yönelik saldırılarda asayiş, terör ve istihbarat şube müdürlerinin ilk anonsla devreye girip tüm ekipleri bölgeye sevk etmeleri ve uygulama başlatması gerekiyordu.

Haber merkezine eşkal ihbarı yapılmasına rağmen gereken yapılmadı. Bu arada ciddi bir ihmal daha yaşandı.

Bölgeye Özel Harekat polisi de sevk edilmedi.

Silahlı saldırı eylemlerinde alınması gereken ilk tedbirlerden olan kapama noktası oluşturulmadı.

Olay yerinin içinde bulunduğu bölge ekipler tarafından ablukaya alınıp faillerin kaçması engellenmedi.

Olay mahalline yakın Peyas’ta sabaha kadar kaldığı ortaya çıkan zanlı Y.E. yakalanamadı.

Yaşanan ihmallerle ilgili şu ana kadar hiçbir amir, şube müdürü ve il emniyet müdür yardımcısı hakkında soruşturma açılmadı.

Editör: TE Bilisim